Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα ανεβάσουν ρολά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ - μετακίνηση φοιτητών και εκτός νομού

Τι ανοίγει από 1η Φεβρουαρίου – Παρατάθηκε το lockdown για άλλη μια εβδομάδα 

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον ορατή και όχι… μακρινό όνειρο, με τους λοιμωξιολόγους να δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η επιφυλακτικότητα, όμως, και πάλι υπερισχύει και έτσι το όποια άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων θα γίνει προσεκτικά και πάντα σε συνάρτηση με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα. Eξάλλου, και το lockdown παρατάθηκε για άλλη μια εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα ανεβάσουν ρολά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ θα επιτρέπονται πλέον δύο επιβάτες στα ταξί, πλέον του οδηγού. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα στους φοιτητές να μετακινηθούν εκτός νομού για να ξενοικιάσουν κάποιοι ακίνητο μέσα σε 72 ώρες.

Στα δεδομένα αυτά θα συμβάλει και το όποιο αποτύπωμα υπάρχει από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αυτήν την εβδομάδα. Οι επόμενοι περιορισμοί που θα μπουν στο τραπέζι πάντως είναι οι εξής: απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος, απαγόρευση αθλητικών δραστηριοτήτων, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και ακόμα πιο μακριά τα γυμναστήρια, η εστίαση, οι μετακινήσεις με SMS και οι μάσκες παντού.

Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη Παρασκευή η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για το κυνήγι, το ψάρεμα, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες. 

Για το σκεπτικό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων γύρω από το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τα επόμενα βήματα της άρσης των περιοριστικών μέτρων μίλησε στο iefimerida.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είμαστε σε μία φάση, παρόλο που τα κρούσματα δεν έχουν τιθασευτεί και είμαστε σε μία ασταθή κατάσταση, που υπάρχει αναγκαιότητα να κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία. Τα παιδιά είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος πάρα πολύ καιρό, συνεπώς κρίθηκε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με τα μέτρα τα οποία συζητάμε», τόνισε αρχικά ο κ. Βατόπουλος. 

«Ακόμα είναι νωρίς, ωστόσο το επόμενο μεγάλο θέμα είναι η εστίαση», επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι το πλήρες άνοιγμα της αγοράς «εξαρτάται πάρα πολύ και από την πορεία των εμβολιασμών. «Αν η μετάλλαξη του κοροναϊού επικρατήσει, ο κίνδυνος είναι να αυξήσει το ποσοστό των ανθρώπων που θα πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να έχουμε συλλογική ανοσία», αναφέρει.

Τέλος, στο ερώτημα ποιος θα είναι ο τελευταίος τομέας που θα ανοίξει, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Υπάρχει μια αμερικανική μελέτη η οποία δείχνει για την Αμερική ότι τη μεγαλύτερη διασπορά την έχουν τα εστιατόρια και μετά τα γυμναστήρια. Όσον αφορά την Ελλάδα, τελευταίο θα είναι η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, η νυχτερινή ζωή γενικότερα», κατέληξε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι και «τα γυμναστήρια είναι προβληματικά, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να πούμε με σιγουριά τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν όλα αυτά».

 

Έτοιμη η κυβέρνηση για έκτακτα μέτρα το Σαββατοκύριακο

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βαίνει καλώς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επέμβει και να «κλείσει» το ακορντεόν σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση κρουσμάτων ή μη τήρηση των μέτρων.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει αυτού του Σαββατοκύριακου, κατά το οποίο θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση είναι έτοιμοι να λάβουν απόφαση για ακαριαίο κλείσιμο των εμπορικών κέντρων εάν παρατηρηθεί κοσμοσυρρόη.

Αυτό θα γίνει γιατί ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα εκεί που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Δεν πρέπει να κινδυνέψει η καλή εικόνα, αλλά πρέπει να διατηρηθεί για τους επόμενους δύο μήνες.

Η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.