Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Click away: Δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων - Οι καταναλωτές θα στηρίξουν την τοπική αγορα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα για να δουν οι πελάτες τα εμπορεύματά τους, ούτε χώρους για να λειτουργήσει το click away.

Μόνο με clickaway θα λειτουργήσουν από την Κυριακή τα καταστήματα στο λιανεμπόριο, μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου καθώς υπήρξε μερική άρση του lockdown.

Υπάρχει όμως λύση  για όσους δεν έχουν e-shop?

Σε μία προσπάθεια να συμβάλλουμε στην διευκόλυνση των συναλλαγών εμπόρων και καταναλωτών  οι συνεργαζόμενες μαζί μας επιχειρήσεις και οχι μόνο και που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους διαδικτυακούς μας τόπους και τα social media τα οποία διαχειριζόμαστε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία υποχρέωση η επιβάρυνση για την προβολή τους και για την ενημέρωση του αγοραστικού κοινού πιστεύοντας πως η αλληλεγγύη στην δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει η αγορά και τα εμπορικά καταστήματα ειναι καλός οιωνός για την επάνοδο στην κανονικότητα

Τα φυσικά καταστήματα θα παραμείνουν επί της ουσίας κλειστά και η μόνη δυνατότητα που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι μέσω της υπηρεσίας click away και μάλιστα εκτός του καταστήματος.

Την ίδια στιγμή, φαντάζει δύσκολο πως το click away θα βοηθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας που εξακολουθούν να μην έχουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων.

H υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το click away θα διασωθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου και από αυτό τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.

Η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Καρανίκα εκτιμά ότι, «δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν, «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται».

Οι καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουν οτι απο αύριο επιβάλετε να επιλέγουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης τους για τις αγορές τους και οχι τα απρόσωπα πολυκαταστήματα γιατί αν καεί το σπιτι του γείτονα θα καει και το δικό .μας