Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μπορεί ο κορωνοϊός να ρίξει το ίντερνετ; Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξηγεί

Οι χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο που σποραδικά παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες λόγω της απότομης αλλαγής της χρήσης του και της online συμπεριφοράς των πολιτών λόγω του περιορισμού κίνησης, προκαλούν μια ελεγχόμενη αγωνία σε όσους εξαρτώνται από το αυτό: θα αντέξει; Υπάρχει κάποια στιγμή να καταρρεύσει;
«Το internet δεν μπορεί να πέσει. Δεν είναι ένα πράγμα το ίντερνετ. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές είναι ότι πέφτει πολύ η ταχύτητα» καθησυχάζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να βάλει όμως αμέσως μετά μια σημαντική παράμετρο. 

«Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να μην πέσει τόσο η ταχύτητα ώστε να μην μπορεί να υπάρξει τηλεργασία. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέτρα. Αν δείτε τι συνέβη τις πρώτες μέρες, ο επίτροπος ψηφιακής πολιτικής Τιερί Μπρετόν επικοινώνησε με το Netflix και ζήτησε να κατεβάσει την ανάλυσή της από high σε  standard definition. Αν δεν το είχε κάνει ο επίτροπος Μπρετόν θα βρίσκαμε έναν μηχανισμό να το κάνουμε μόνοι μας», λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, στις σχεδόν καθημερινές συσκέψεις του υπουργού και του Αντώνη Τζωρτζακάκη, γ.γ. τηλεπικοινωνιών με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών που γίνεται στις 12 το μεσημέρι. «Βλέπουμε κάθε μέρα τα στοιχεία της κίνησης, τι συμβαίνει και γιατί. Αν δούμε να αυξάνεται υπερβολικά η κίνηση θα πάρουμε κάποια μέτρα αν χρειαστεί», λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Περιγράφει αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα με την αλλαγή στην ανθρώπινη επικοινωνία ως ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα. «Πέρα από το ότι αλλάζει πολλούς όρους της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δημιουργεί και μια τεράστια τεχνική πρόκληση. Τα δίκτυα πρέπει να ανταποκριθούν στο πείραμα, να διεκπεραιώσουν την εργασία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία» υπογραμμίζει ο υπουργός. Hδη από τις 16 Μαρτίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εκδώσει οδηγίες για την υπεύθυνη χρήση τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών.


Πηγή: iefimerida.gr