Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Αυτή είναι η «νέα κανονικότητα»: Τι ανοίγει και πότε - Μεταφέρετε η Πρωτομαγιά… στα μέσα Μάη

Ώρα Ελλάδας… 18:00. Με διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης μετά την καραντίνα. Οι υφυπουργοί που θα παρουσιάσουν λεπτομερώς το σχέδιο μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Αύριο οι διευκρινήσεις για τα σχολεία. Προβληματισμός και διχογνωμίες για την απόφαση να ξανανοίξουν.


Ο κύβος ερρίφθη. Ύστερα από σχεδόν τέσσερις ημέρες αλλεπάλληλων συσκέψεων που κορυφώθηκαν χθες στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στο σχέδιο για τη «νέα κανονικότητα» που φέρνει ο κορονοϊός και θα το ανακοινώσει στις 6 το απόγευμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το γενικό περίγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων και παράλληλα, αφού θα ευχαριστήσει τους πολίτες για το βαθμό συμμόρφωσης που έδειξαν έως και σήμερα, θα προειδοποιήσει ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί οριστικά, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και κυρίως ν’ ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των ειδικών επί της υγείας. Θ’ ανακοινώσει, επίσης, ότι από τις 4 Μαΐου θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κουρεία, ενώ θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις.

Αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το σχέδιο θα εξειδικεύσουν έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής των ειδικών επί της υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας: ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και επικεφαλής της task force που επεξεργάστηκε το σχέδιο, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ειδικά για τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις αύριο Τετάρτη.



Σχέδιο «νέα κανονικότητα»

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στην κυβέρνηση μιλούν για ένα σχέδιο που αφορά την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», ήτοι αυτοί που δημιούργησε η υγειονομική κρίση κι επιβάλλει νόρμες και συμπεριφορές όπως η χρήση μάσκας και αντισηπτικών, η κοινωνική αποστασιοποίηση κτλ.

Τις οδηγίες των ειδικών ακολουθεί και η κυβέρνηση, καθώς το πλάνο αποτελεί εν πολλοίς εισήγηση αυτών, ενώ θα έχουν τον πρώτο λόγο για τα όσα θα συμβούν εφεξής, αφού η εφαρμογή του σχεδίου θα αξιολογείται διαρκώς. Ανά πάσα στιγμή υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα κυρίως σε τοπικό επίπεδο, εάν διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων – εξ ου και ο πρωθυπουργός θα συστήσει αυτοσυγκράτηση και τήρηση των κανόνων. Το σχέδιο ούτως ή άλλως, στην πλήρη ανάπτυξή του, έχει δίμηνη διάρκεια, έως τις αρχές Ιουλίου.

Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η επαναλειτουργία τους εξακολουθεί να είναι «το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου». Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, όπως και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου. Η επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο, θα γίνει σταδιακά και με βάση τη διαρκή αξιολόγηση των συνθηκών και του σχεδίου «απελευθέρωσης». Έτσι, στις 11 Μαΐου θα γυρίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά το ενδεχόμενο μαζί τους να επιστρέψουν ακόμη και οι συμμαθητές τους από τις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου ή ακόμη και του Γυμνασίου αποτελεί υπαρκτή εισήγηση και δεν έχει εγκαταλειφθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να διεξαχθούν εφέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν επιστρέψει στις αίθουσες και οι μαθητές του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων. Δεδομένη θεωρείται, επίσης, η μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου περίπου.

Τα μέσα μεταφοράς

Μία ακόμη δύσκολη άσκηση είναι αυτή των Μέσων Μεταφοράς, καθώς η πληρότητα συρμών, λεωφορείων και τρόλεϊ δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% για να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπερ σημαίνει ότι στις πρωινές ώρες αιχμής θα πρέπει ν’ αλλάξουν οι ώρες προσέλευσης στην εργασία προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά καταστήματα θ’ ανοίγουν μία ώρα αργότερα γι’ αυτό το λόγο, δηλαδή στις 10 κι όχι στις 9 το πρωί. Επίσης, εξετάζεται τμηματική προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων σε τρία κύματα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί, με επέκταση της ώρας προσέλευσης μισή ώρα νωρίτερα.

Σε δυο φάσεις οι Εκκλησίες και Πρωτομαγιά… στα μέσα Μάη


Δεδομένη θεωρείται, εξάλλου, ως προς τις μετακινήσεις η κατάργηση του SMS στο 13033 και των έγγραφων βεβαιώσεων. Όμως, στην πρώτη φάση δεν θ’ αρθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός του νομού του τόπου μόνιμης κατοικίας, ήτοι ένας μόνιμος κάτοικος της Αθήνας θα μπορεί να μεταβαίνει στο εξοχικό του εντός Αττικής, αλλά όχι αν αυτό είναι π.χ. στην Εύβοια ή στην Πελοπόννησο.

Σε δύο φάσεις θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, καθώς αρχικά θα επιτραπεί η ατομική λατρεία και σε δεύτερη φάση – όταν, δηλαδή, ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, στο β’ 15νθήμερο του Μαΐου – θα γίνονται λειτουργίες με την παρουσία πιστών, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και όρια προσέλευσης.

Τέλος, οι εορτασμοί της εργατικής Πρωτομαγιάς μετατίθενται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις.