Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ηλιοθεραπεία στην εποχή του κορονοϊού: κουβούκλιο με δύο ξαπλώστρες απο...πλέξιγκλας

Οι ιταλικές παραλίες μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές αυτό το καλοκαίρι, καθώς η τουριστική βιομηχανία της χώρας προσπαθεί να βρει τρόπους που θα προστατέψουν τους τουρίστες και θα επιτρέψουν στους Ιταλούς να κάνουν τις διακοπές τους στις παραλίες παρά την πανδημία του κορονοϊού. Το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρει ότι καθώς εκατομμύρια κόσμου συρρέουν στις ιταλικές παραλίες κάθε καλοκαίρι, ήδη οι πολίτες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι θα γίνει φέτος.

"Θα πάμε στις παραλίες και αυτό το καλοκαίρι" είπε η υφυπουργός Πολιτισμού, Lorenza Bonaccorsi στην Rai. "Εργαζόμαστε για να το κάνουμε εφικτό. Ανάμεσα στις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι μέτρα και κανόνες για να εφαρμοστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση στις παραλίες"πρόσθεσε. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες αποστάσεις μεταξύ της κάθε ομπρέλας και ξαπλώστρας, κάτι που αποτελεί δραστική αλλαγή για τις ιταλικές παραλίες, που συνήθως δεν υπάρχει καν απόσταση για να αφήσεις την πετσέτα σου.

Μια ιταλική εταιρεία όμως, προτείνει μια πιο δραστική λύση: πλέξιγκλας για να διαχωρίζονται οι λουόμενοι. Η εταιρεία Nuova Neon Group 2, που παρασκευάζει πλαστικά στην Emilia Romagna, σχεδίασε ένα κουβούκλιο με βάση το αλουμίνιο και το πλέξιγκλας αρκετά μεγάλο για να χωράει δύο ξαπλώστρες. Αυτή η λύση θα δίνει περίπου 20 τ.μ. σε κάθε παρέα.

Αν και αυτή η λύση, φαίνεται λίγο ακραία, η Ένωση Ιδιοκτητών Παραθαλάσσιων καταστημάτων υποστηρίζει ότι τα μέτρα προστασίας που εξετάζει περιλαμβάνουν ένα σύστημα υποχρεωτικής προκράτησης ξαπλώστρας για να μειωθεί η πολυκοσμία και την θέσπιση ωραρίου για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες στον κορονοϊό. 

Άλλα μέτρα ασφαλείας μπορεί να είναι να κλείσουν όλες οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στις παραλίες, να εγκατασταθούν σημεία πλυσίματος χεριών, ακόμα και να γίνεται απολύμανση της άμμου, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ένωσης Mauro Della Valle, στην Il Fatto Quotidiano. 
Οι εκτιμήσεις είναι ότι η χώρα θα δεχθεί 25 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες από το εξωτερικό από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020.Στην χώρα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα ακόμη και στην παραλία, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες μόνο στους εσωτερικούς χώρους.