Κυριακή 5 Απριλίου 2020

90 μέρες ήλιος: Η ευλογία και κατάρα του ελληνικού καλοκαιριού στη μάχη με τον κορωνοϊό

Μπορεί να είναι κανείς δεξιός, κεντρώος, αριστερός, ακροδεξιός (απλά, αν είστε αυτό το τελευταίο, παρακαλούμε σταματήστε να διαβάζετε menshouse και κλείστε αυτό το παράθυρο- ευχαριστούμε) ή, τέλος πάντων, ό,τι άλλο θέλει.

Αυτό που ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει είναι πως η σημερινή κυβέρνηση- παρά το γεγονός πως υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι για τους οποίους θα μιλήσουμε όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό- παίρνει πάρα πολύ ψηλό βαθμό, κυρίως για την ταχύτητα με την οποία πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Έχοντας ως αντιπαράδειγμα τα όσα, δραματικής «υφής», συμβαίνουν στην Ιταλία το τελευταίο δίμηνο σχεδόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποφάσισαν τάχιστα το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων, προέβησαν στην απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας κοκ.

Το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων;

Η Ελλάδα να βρίσκεται, όσον αφορά τον κορωνοϊό, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να είναι 1613 μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής  (3/4) και το σύστημα υγείας- παρά το γεγονός πως δοκιμάζεται πάρα πολύ έντονα- να αντέχει για την ώρα.

90 μέρες ήλιος: Η ευλογία και κατάρα του ελληνικού καλοκαιριού στη μάχη με τον κορωνοϊό

Φυσικά, τεράστιο μερίδιο αυτής της «επιτυχίας» πρέπει να καρπωθούν και οι πολίτες, οι οποίοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα, υποδεικνύουν άψογη στάση, περιορίζοντας σημαντικά τις κοινωνικές τους συναναστροφές και… #menontasspiti.

Ωστόσο, στον ορίζοντα υπάρχει κάτι που μπορεί να λειτουργήσει σαν άυλο δίκοπο μαχαίρι και να βελτιώσει ή να χειροτερέψει σημαντικά την κατάσταση: το ελληνικό καλοκαίρι.

Για ποιο λόγο το λέμε αυτό;
Από τη μία, η άκρως θετική πλευρά, αυτή που μας κάνει να χαμογελάμε και να αδημονούμε- ει δυνατόν- δύο φορές περισσότερο για να ‘ρθει το καλοκαίρι: όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, παρά το γεγονός πως ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν απολύτως ακριβή συμπεράσματα, οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως βοηθούν σημαντικότατα στην αναχαίτιση του ιού.

Όταν ο υδράργυρος σταθεροποιηθεί στα πέριξ των 25-26 βαθμών Κελσίου η διασπορά του Covid-19 παρουσιάζει σημαντική πτώση. Στην Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σ’ εκείνα τα επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και τους 40+, κάτι που μας κάνει να είμαστε ελεγχόμενα αισιόδοξοι.

Το ελληνικό καλοκαίρι, ωστόσο, έχει και την άλλη πλευρά του θερινού φεγγαριού: όπως ανέφερε σήμερα και η παγκοσμίου φήμης Telegraph (αλλά και όπως επιτάσσει η… κοινή λογική και η εμπειρία τόσων ετών) η Ελλάδα το καλοκαίρι, με Covid-19 ή χωρίς- θα αποτελεί τον νούμερο 1 προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά της χώρας μας και να περάσουν ένα αξέχαστο 10ήμερο-15νθήμερο (ή και παραπάνω).

90 μέρες ήλιος: Η ευλογία και κατάρα του ελληνικού καλοκαιριού στη μάχη με τον κορωνοϊό

Αν αρθούν τα μέτρα- ούτως ώστε, παράλληλα, να «αναπνεύσει» λίγο και η πληγείσα οικονομία μας- ο φόβος των εισαγόμενων, κι ενδεχομένως ανεξέλεγκτων, κρουσμάτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Αν έως τότε δεν έχει βρεθεί έστω το φάρμακο- προσοχή, όχι το εμβόλιο- για τον κορωνοϊό, μια αθρόα «απόβαση» στα ελληνικά νησιά είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της  επιδημίας, και με δεδομένο πως θα ακολουθούν μήνες με χαμηλότερη θερμοκρασία  η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμα και απελπιστική.
Βέβαια όλ’ αυτά για την ώρα λαμβάνουν χώρα στην σφαίρα της ημερολογιακής φαντασίας, καθώς έχουμε μπροστά μας σχεδόν δύο γεμάτους μήνες μέχρι να έρθει το καλοκαίρι, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα υπέρ και τα κατά και θ’ αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Και μπορεί το σενάριο που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο να είναι, την παρούσα στιγμή, πάρα πολύ πιθανό, όμως είναι λάθος να υποτιμάει κανείς τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ιδίως όταν το φόντο πίσω τους έχει γαλανόλευκες αποχρώσεις…


menshouse.gr