Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός, ο «απρόβλεπτος» ιός - Μαθήματα στα σχολεία και το Πάσχα - Μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Εκτός από ανίκητος, ο “έξυπνος” -όπως έχει χαρακτηριστεί- κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει βρει τον τρόπο να παραμένει και απρόβλεπτος. Η δράση του έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες και διαλυμένα τα συστήματα υγείας των χωρών που “επισκέφθηκε”.

Τι είναι αυτό, όμως, που τον έχει καταστήσει τόσο επικίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι απειλητικός για έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό;


Η φοβερή επιδημία έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λένε οι ειδικοί, αλλά και πολλά “θολά” σημεία. “Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, τόσο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι μας έχει ξεφύγει”, επισημαίνουν.


Μαθήματα στα σχολεία και το Πάσχα


Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων, που ισχύει από σήμερα Τετάρτη και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».


Πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες


Πρώτα απ’ όλα θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 λεπτά όπως ισχύει μέχρι σήμερα σε 35 λεπτά. Επίσης θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο προκειμένου να αντικατασταθούν με τις χαμένες ώρες.

Σχετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι από τις προηγούμενες ημέρες κλειστά, συνεπώς θα χάσουν περισσότερες διδακτικές ώρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ υπογράμμισε ότι «εφόσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση του διδακτικού έτους».

Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.


Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μη γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.


Η Νίκη Κεραμέως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο για την επέκταση της σχολικής χρόνιας, τη μείωση της ύλης όσο και για το ενδεχόμενο που υπάρχει να μετακινηθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.Πάγκοι Πρακτορείων ΟΠΑΠ


Τέλος επισήμανε ότι, για να μη χαθεί το εξάμηνο στις πανεπιστημιακές σχολές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο ΜητσοτάκηςΜέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.