Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ο Πνευμονολόγος Δρ. Αρμεύτης εξηγεί ποιο είναι το λάθος που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές από τον κορωνοϊό

Το λάθος που στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές..
Οταν ο ασθενής μένει σπιτι με διάγνωση η πιθανή διάγνωση covid19 υπάρχει ενα σοβαρό πρόβλημα.
Ο μεγάλος κινδυνος ειναι να επιδεινωθούν τα συμπτώματα κάτι που γίνεται σταδιακά και ο ασθενής να αδυνατεί να αξιολογήσει απο μόνος σωστά την κατάσταση του.
Ειναι γνωστό στην ιατρική οτι το αίσθημα της δύσπνοιας ειναι υποκειμενικό σε νέους και σε ηλικιωμένους να υποεκτιμάται . Αν αναπτύσσει ο ασθενής πνευμονία και αναπνευστικη ανεπάρκεια και δεν λαμβανει καμια υποστηρικτική θεραπεία τότε κινδυνεύει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και εφεδρείες του οργανισμού και οταν διασωληνωθεί να εχει κακή πρόγνωση.
Τι πρεπει να γινει? 
Ολοι οι ασθενεις πρεπει να τυγχάνουν συνεχους εκτίμησης και απο νωρίς εναρξη θεραπείας (azithromycin , xλωροκινης) υπο ιατρικης παρακολούθηση οχι μόνοι τους.
Αυτη ειναι η σημασία των ιατρείων covid σε κάθε πόλη για να μπορεί όποιος ζητά ιατρική βοηθεια να την έχει αμεσα και οχι να του δίνουμε ενα απλό αριθμό τηλεφώνου και να τον αφήνουνε πρακτικά αβοήθητο.
Ο φόβος της διασποράς του ιού δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση οι ασθενείς να αφήνονται στο έλεος του θεού και οταν φτάσουν στο απροχώρητο να τους βάζουμε σε ενα ασθενοφόρο και να τους παίρνουμε απο το ενα νοσοκομειο στο άλλο.
Αυτη την μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε πριν αναγκαστούμε να τους βάλουμε στον αναπνευστήρα.

Αυτο δεν αφορά μονο τον covid19 αλλα όλες τις πνευμονίες γενικά...Η προγνωση ειναι καλύτερη εκτός εντατικής και αν οι παρεμβάσεις γίνουν εγκαίρως.