Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

“Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club΄΄ - Η πρώτη στην Κομοτηνή

Η Λέσχη καπνιστών αποσκοπεί στο να παρέχει στα μέλη της τη δυνατότητα καπνίσματος στο χώρο της, προασπίζοντας τα δικαιώματά τους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν λέσχες καπνιστών

Σχετικά με τις προδιαγραφές η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης είναι κατηγορηματική, καθώς σε χώρους στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, όπως είναι τα εστιατόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να τους δοθεί ποτέ έγκριση, ώστε να αποκτήσουν μελλοντικά την δική τους λέσχη καπνιστών.
“Οι λέσχες καπνιστών απευθύνονται σε επιχειρήσεις όπως είναι τα μπαρ και τα καφέ-μπαρ όπου απαγορεύεται η είσοδος κάτω των 18ετών αρκεί βέβαια να πληρούν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα τετραγωνικά της επιχείρησης, ώστε να διαπιστωθεί το αν πραγματικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος χώρος καπνιστών με δική του είσοδο. Από την άλλη στο χώρο αυτό απαγορεύεται και η είσοδος στους εργαζόμενους αφού τα μέλη θα εξυπηρετούνται με την διαδικασία του self service” εξηγεί η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.
“Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε παντού λέσχες καπνιστών, αλλά τουλάχιστον αυτές που θα γίνουν να μην αναχαιτίσουν τον νόμο και να μην έχουν πρόβλημα με πρόστιμα. Αυτό δεν είναι μια δική μας έμπνευση, καθώς λέσχες καπνιστών λειτουργούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε σημασία και στην προσφυγή που ετοιμάζουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου ο δικαστής θα κρίνει αν πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις ή όχι αλλά και κάτω από πιο πλαίσιο θα είναι σωστό να λειτουργήσουν αυτές με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Η πρώτη Λέσχη καπνιστών στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο λειτουργεί από το 2015 η “Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club” δημιουργός της οποία είναι ο Χρήστος Δράκος, με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, ενώ μέχρι 31/12/2019 δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή.

Για να δημιουργήσει τη λέσχη, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος το 2010, ο κ. Δράκος συνεργάστηκε με δικηγόρους από την Ευρώπη και την Αμερική όπου λειτουργούν νόμιμα αντίστοιχες λέσχες. Σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος, στη λέσχη επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ σε αυτήν εισέρχονται μόνο τα μέλη, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ισχύει έτσι ακριβώς και στις υπόλοιπες λέσχες καπνιστών που θα δημιουργηθούν.