Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Έφτασε η κακοκαιρία Ηφαιστίων - Σε ισχύ τα μέτρα στις Εθνικές Οδούς

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα, καθώς η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” έφτασε στη χώρα μας και ήδη δείχνει τις… άγριες διαθέσεις της! Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καιρός έχει ήδη παρουσιάσει επιδείνωση, με τις ψυχρές αέριες μάζες να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά και έως το απόγευμα αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας.

Κατά τις επόμενες ώρες, βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα,  στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της  κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” φέρνει χιόνια και στην Αττική

Ιδιαίτερα για την Αττική, βροχές αναμένονται από το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το απόγευμα.

Ο καιρός τα Θεοφάνεια

Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 (Θεοφάνεια) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται  στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται. Η θερμοκρασία το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές  περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις Εθνικές Οδούς

Νέα Οδός και Κεντρική Οδός ενημερώνουν τους οδηγούς ότι από σήμερα Κυριακή στις 6:00 έως τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου και ώρα 24:00, τίθεται σε ισχύ πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Η διακοπή αφορά το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού καθώς και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 που βρίσκεται σε λειτουργία από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα.
Οδηγίες προς τους πολίτες

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

-Σε περίπτωση που το όχημα τους δε φέρει χειμερινά ελαστικά, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

-Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.

-Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

-Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000.

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζεται ότι:

-Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.


-Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 με 40 χλμ. / ώρα