Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν σε ισχυρό σεισμό στην ανατολική Τουρκία.

Ο σεισμός μεγέθους 6,8, που επικεντρώνεται στην πόλη Sivrice στην επαρχία Elazig, προκάλεσε την κατάρρευση των κτιρίων και έστειλε τους κατοίκους να σπεύδουν στο δρόμο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός   επίσης στη γειτονική Συρία, το Λίβανο και το Ιράν.
Οι σεισμοί είναι συνήθης φαινόμενο   στην Τουρκία - περίπου 17.000 άνθρωποι πέθαναν σε έναν τεράστιο σεισμό στη δυτική πόλη Izmit το 1999.
Ο σεισμός της Παρασκευής χτύπησε περίπου στις 20:55 τοπική ώρα (17:55 GMT).

Σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν περισσότερες από 200 μετασεισμικές αποτυπώσεις μετά τον σεισμό.
Είπε ότι περισσότερες από 400 ομάδες διάσωσης κατευθύνονται προς την περιοχή, μαζί με κρεβάτια και σκηνές για τους εκτοπισμένους. Προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην επιστρέψουν σε κατεστραμμένα κτίρια για την  περίπτωση μετασεισμάτων.
Ο Αφάντ δήλωσε ότι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Elazig, ενώ οι υπάλληλοι της Μαλάτια είναι τέσσερις. Ο κυβερνήτης ή η Μαλάτια, ωστόσο, δήλωσε νωρίτερα ότι πέθαναν εκεί έξι άνθρωποι.

Ο αριθμός των θανάτων από τον έντονο σεισμό που έπληξε την Τουρκία ανήλθε σε 20, με περισσότερους από 1.000 τραυματίες, ανέφερε το Anadolu το Σάββατο, αναφέροντας υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Οι τουρκικές αρχές απέστειλαν έως και 500 ομάδες διάσωσης στον τόπο των εκδηλώσεων, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν ότι οι υπηρεσίες τους θα ήταν ελεύθερες στις επαρχίες Elazig και Malatya, που επλήγησαν από την καταστροφή.


Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό, τι είναι δυνατό για τη διάσωση των θυμάτων. Οι σεισμοί κάτω από 6,0 είναι τυπικοί για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη.