Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Κοροναϊός:Σήμερα η απόφαση του ΠΟΥ - 17 οι νεκροί, 571 τα κρούσματα! Ύποπτο κρούσμα στη Βραζιλία

Εντός της ημέρας αναμένονται οι αποφάσεις του ΠΟΥ για τη φονική επιδημία. Ο κοροναϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Έφτασαν τα 571 τα κρούσματα. Κρούσμα και στη Βραζιλία!

Καλά κρατεί ο παγκόσμιος συναγερμός που έχει προκαλέσει ο φονικός κοροναϊός. Ο νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 17 νεκρούς και 571 κρούσματα από τον κοροναϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, ανακοίνωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.
Όλοι οι νεκροί από τον κοροναϊό ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Βουχάν, η εστία της μόλυνσης. Οι αρχές της πόλης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επιδημία, έβαλαν ουσιαστικά σε καραντίνα την πόλη των 11 εκατομμυρίων, σταμάτησαν τις συγκοινωνίες και ζήτησαν από τους πολίτες να μη φεύγουν αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.
Όλα αυτά ενώ εντός της ημέρας αναμένονται οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν για την επιδημία που προκαλεί ο κοροναϊός.

Όλα αυτά ενώ ύποπτο κρούσμα κοροναϊού φαίνεται πως εντοπίστηκε και στη Βραζιλία. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι γυναίκα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Κίνα ίσως είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Πρόκειται για 35χρονη γυναίκα που έφτασε στις 18 Ιανουαρίου στο Μπέλο Οριζόντε και εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα. Η γυναίκα, πάντως, είπε στις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας πως δεν πιστεύει πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς δεν επισκέφτηκε τη Βουχάν ούτε και ήρθε σε επαφή με κανέναν που να είχε νοσήσει.

ΠΟΥ: Θετικά τα μέτρα της Κίνας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Βουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κινεζική μεγαλούπολη, με την αναστολή λειτουργίας μαζικών μέσων μεταφοράς και αεροπορικών πτήσεων, ο Γκεμπρεγιέσους χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα».

«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι αρχές της Βυχάν αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Συναγερμός και στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού, έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Κανείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις. «Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

newsit.gr