Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Shelf cloud: Συγκλονιστικές εικόνες από το… παράξενο σύννεφο που «σκέπασε» την Αττική!


Εδώ και λίγες ώρες, από την στιγμή που το shelf cloud έκανε την εμφάνισή του στον αττικό ουρανό, οι εντυπωσιακές εικόνες έχουν καταλύσει το ίντερνετ.
Ήταν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης, 03.10.2019, όταν ο καιρός… αγρίεψε απότομα! Σφοδρές καταιγίδες ξεκίνησαν σε πολλά σημεία της Αττικής, με την κατάσταση στους δρόμους να γίνεται ανυπόφορη. Το φαινόμενο όμως που κέντρισε το ενδιαφέρον και… γέμισε με φωτογραφίες τα social media, ήταν αυτό με τα σύννεφα πάνω από την Αττική να κάνουν έναν περίεργο σχηματισμό ονομάζεται shelf cloud.

Πολλοί ήταν εκείνοι σήμερα στην Αττική που κοιτάζοντας ψηλά λίγο πριν την καταιγίδα έπαθαν σοκ βλέποντας τους περίεργους σχηματισμούς που έκαναν τα σύννεφα. Η εικόνα αυτή δεν είναι καθόλου συνηθισμένη για τον Αττικό ουρανό.

 Η άκρη από το μεγάλο αυτό σύννεφο που ονομάζεται shelf cloud δίνουν την αίσθηση ότι πέφτει προς το έδαφος. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, χαρακτηριστικό του self cloud είναι η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα συνήθως προηγείται ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Αναγνώστης από το Παλαιό Φάληρο, με τις εικόνες να είναι πραγματικά απίθανες!
Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο. Όμως τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. Εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο γρήγορα εμφανίστηκαν. Για του λόγου το αληθές μετά την καταιγίδα το σύννεφο είχε εξαφανιστεί και έδωσε την θέση του σε ένα λαμπρό ουράνιο τόξο.







newsit.gr