Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην εφημερίδα Ναυπακτία

"Ποια είναι η θέση σας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία;
Όπως έχω τονίσει και στη Βουλή πρόσφατα, η ζημιά που έγινε στην Αιτωλοακαρνανία το 2012 με το σχέδιο «Αθηνά» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όταν κάποιοι για μια υπουργική καρέκλα άφησαν τη μάχη να χαθεί, ολοκληρώθηκε με το νόμο Γαβρόγλου. Προσωπικά, στηρίζω και χαιρετίζω την πρόταση για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που αποτελεί απόφαση των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας. 
Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση, όταν κάνουμε έναν συνολικό σχεδιασμό για τις ανώτατες δομές στην Αιτωλοακαρνανία. Διότι, πρώτον, υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά στον σχεδιασμό και αναφέρομαι στο ΤΕΙ Κρήτης και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς το πρώτο έγινε αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Το ίδιο έπρεπε να γίνει με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και με έδρα το campus Μεσολογγίου να αξιοποιηθούν πλήρως οι υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές. 
Δεν γίνεται άλλη απόφαση να λαμβάνεται για την Κρήτη και άλλη για τη Δυτική Ελλάδα. Δεύτερον, παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις του κ. Γαβρόγλου για τον Δήμο Ναυπακτίας, στο νέο πλαίσιο η Ναυπακτία στερείται τμήματος ανώτατης εκπαίδευσης, αφού δεν περιλήφθηκε στον σχεδιασμό. Μια απαράδεκτη εξέλιξη μιας και στη Ναύπακτο λειτουργούσε επί 15 συναπτά έτη ένα ελκυστικό τμήμα ΤΕΙ με μεγάλη απήχηση και επαγγελματική αποκατάσταση. Θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής για τη Γεωργία ενταγμένο στη Γεωπονική Σχολή, καθώς και να μεταφερθεί το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Πάτρα, δεδομένου ότι η Ναύπακτος αποτελεί πόλο χειμερινού και θερινού τουρισμού.

Τρίτον, είναι θετικό ότι ιδρύθηκε Γεωπονική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τα Τμήματα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο και αρνητικό, όπως ανέφερα και παραπάνω, ότι η Ναύπακτος δεν περιλήφθηκε στον σχεδιασμό. Επίσης, χρειάζεται να ενταχθεί στη Γεωπονική και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων, καθώς εκ των πραγμάτων αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η λειτουργία της. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι Τμήμα με θεσμοθετημένα εργαστήρια τεχνολογίας τροφίμων και φυτικής παραγωγής. Όπως επίσης και να υπάρξουν επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους της Σχολής