Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Επίσκεψη της Όλγας Γεροβασίλη στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Άρτας

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Άρτας και μίλησε  στο προσωπικό και τους αξιωματικούς, παρουσία του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχου Θωμά Ρίζου.
Η κα. Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης για τη θωράκιση  της χώρας με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και  των υποδομών της πυροσβεστικής.
Αναφερόμενη στο ανθρώπινο δυναμικό η κα. Γεροβασίλη τόνισε ότι καταφέραμε -ως υπουργός τότε Διοικητικής Ανασυγκρότησης- εντός μνημονίου και κατ’ εξαίρεση  να μονιμοποιήσουμε 2.173 Πυροσβέστες  Πενταετούς Υποχρέωσης.
Εξισώθηκαν ωραριακά οι 1.723 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Εξασφαλίσαμε την υπερωριακή τους απασχόληση και την ένταξή τους σε βάρδιες καθ’ όλο το 24ωρο και τις αργίες, πολλαπλασιάζοντας το διαθέσιμο δυναμικό του Σώματος.
Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό με πρόσληψη:
-800 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, επιτυχόντων από τον πίνακα επιλαχόντων,
-51 Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων του Διαγωνισμού του 2011, κατ’ εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που επισπεύσθηκε από το Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη με στόχο τη σταδιακή ομογενοποίηση του επί θητεία και εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού, στο πλαίσιο της αποκατάστασης μακροχρόνιων αδικιών και εργασιακής ομηρίας του πυροσβεστικού προσωπικού.
-Προσλαμβάνονται με προκήρυξη διαγωνισμού 962 νέοι Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, οι οποίοι προστίθενται στους 538 απασχολούμενους εποχικούς υπαλλήλους, ανεβάζοντας τον αριθμό των εποχικών πυροσβεστών που θα καλύψουν τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου στους 1.500.
-Εντάχθηκαν στον πίνακα επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης οι συμβασιούχοι εποχικοί Πυροσβέστες που προσλήφθηκαν το έτος 2009. Αποκαταστάθηκε έτσι ακόμη μια αδικία ετών έναντι εποχικών πυροσβεστών που προσφέρουν στην Υπηρεσία μέχρι σήμερα, έχοντας αποκτήσει πλέον δεκαετή πολύτιμη εμπειρία
Εισάγονται στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων 133 Δόκιμοι Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων και Αξιωματικοί - Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί, ενώ φέτος αποφοίτησαν από τη Σχολή οι πρώτοι Πυροσβέστες που εισήχθησαν μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.
Σε επίπεδο υποδομών και μέσων διασφαλίστηκε η συντήρηση- επισκευή του στόλου ιδιόκτητων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενώ διασφαλίστηκε η μίσθωση ελικοπτέρων με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα: Από τρία βαρέως τύπου και επτά μεσαίου τύπου ελικόπτερα, πετυχαίνουμε από φέτος και για την επόμενη πενταετία τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα ελικόπτερα μας μέχρι και έξι βαρέως Τύπου και 12 μεσαίου τύπου.
Έτσι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση υπηρεσιών για την τρέχουσα και τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους, με σκοπό την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας.

Η κα. Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε, επίσης, ότι δημιουργήθηκαν νέες δομές στην Πυροσβεστική,  αξιοποιήθηκαν δωρεές και προγράμματα ΕΣΠΑ για την ανανέωση του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας  με ριζική αναδιάρθρωση δομών στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών και πλέον η χώρα μας μετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό RescEU.