Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία – Από πότε θα ισχύουν οι δόσεις

Τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους παρουσίασαν Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτης και Παπανάτσιου. Προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής, πως θα προκύπτει, για ποιους δεν θα ισχύσει. Έως 85% το κούρεμα των προσαυξήσεων. Ποιοι μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση. 50 ευρώ η ελάχιστη δόση. Έκκληση Τσακαλώτου στη ΝΔ: Μην κάνετε πρόταση μομφής στον Πολάκη για να ψηφιστεί η ρύθμιση.

Με μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε περισσότερο από 1,5 ώρα και έγινε… απόγευμα Κυριακής, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Με ένα… απρόοπτο (δεν λειτουργούσε το μικρόφωνό του) να μην το πτοεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση στη Νέα Δημοκρατία να μην καταθέσει αύριο την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Μια πρόταση που, όπως έχει ανακοινώσει, ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις μέρες και άρα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα πάει… πίσω.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Η Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε ότι η καινοτομία του νομοσχεδίου είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής, τη οποία θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.
Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι 85%. Μεσοσταθμικα η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση να είναι τα 50 ευρώ.
Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούν να μπουν όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα βιβλία τους καθώς και επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις, πάντως, δεν θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής. Προβλέπεται όμως διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή του χρέους ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων για αποπληρωμή σε δόσεις.

Διαγραφή προσαυξήσεων προβλέπεται και για τους αγρότες, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Η ρύθμιση για χρέη στους δήμους

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ανάσα» για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές στους δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων.

Για όσους θελήσουν να ρυθμίσουν έως 120 δόσεις τα χρέη τους στους δήμους προβλέπεται:

Διαγραφή 100% για εφάπαξ πληρωμή
Διαγραφή 80% για αποπληρωμή από 2 έως 24 δόσεις
Διαγραφή 70% για αποπληρωμή από 25 έως 48 δόσεις
Διαγραφή 60% για αποπληρωμή από 49 έως 72 δόσεις και
Διαγραφή 50% για αποπληρωμή από 73 έως 100 δόσεις.

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου