Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αυτά τα νησιά θέλουν οι Τούρκοι - ΧΑΡΤΗΣ

Χάρτη με τα νησιά και τις βραχονησίδες που έχει βάλει στο στόχαστρο η Τουρκία δημοσίευει η εφημερίδα τα Νέα. Όπως γράφει η εφημερίδα πρόκειται για 18 ελληνικά νησιά. Ωστόσο, η θεωρία των Γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο δεν είναι νέα. Από το 1996 τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 18 νησία και 152 βραχονησίδες "ανήκουν" στην Τουρκία και ότι η Ελλάδα τα κατέχει παράνομα. Σε καθε περίπτωση η προπαγάνδα αυτές τιε μέρες "είναι της μόδας" και οι τουρκικές καυστικές δηλώσεις συνεχίζουν να συντηρούν την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι τυχαίο που την ώρα που οι Τούρκοι με όλα τα μέσα αυξάνουν την προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ επανέρχεται στη δημοσιότητα με δηλώσεις πολιτικών τόσο από τον κυβερνών κόμμα όσο και της τουρκικής αντιπολίτευσης το ζήτημα κατάληψης τουρκικού εδάφους από την Ελλάδα. Η διεκδίκηση εδαφών που περιλαμβάνουν 152 νησιά και βραχονησίδες εκτείνεται από το βόρειο Αιγαίο ως τη Γαύδο, νότια της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πρόσφατα ό Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα θάλασσια όρια δεν είναι καθορισμένα στο Αιγαίο ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χθες 22.3.2018  δήλωσε ότι Στο Αιγαίο υπάρχουν 156 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και η στρατιωτικοποίηση τους δεν είναι σωστή”.

Είναι χαρακτηριστικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα” με τα νησιά που έχει βάλει σε γκρίζα ζώνη η Τουρκία, ι ο οποίος περιλαμβάνει από βορά προς νότο με.  Τα νησιά αυτά είναι: 

OΙΝΟΥΣΣΕΣ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΘΥΜΑΙΝΑ
ΑΡΚΙΟΙ
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΣ
ΠΛΑΤΗ
ΚΙΝΑΡΟΣ
ΛΕΒΙΘΑ
ΓΥΑΛΙ
ΣΥΡΝΑ
ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ
ΓΑΥΔΟΣ

O χάρτης της εφημερίδας:


Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις

Άφωνη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα πρώτα παρακολούθησε μια τουρκική ακταιωρό να επιδιώκει σύγκρουση με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού και ύστερα το τουρκικό σκάφος να εμβολίζει το περιπολικό του Λιμενικού. Στη συνέχεια ήρθε η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο με την τουρκική πλευρά να σπάει μια “παράδοση” που ήθελε να λύνονται επί τόπου τέτοιου είδους ζητήματα και ύστερα η Τουρκία έσπασε το μορατόριουμ δεκαετιών για τη μη διενέργεια ασκήσεων κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών. Η κλιμάκωση είναι σαφής και σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν είναι μόνο η ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού την 25η Μαρτίου και το Πάσχα στο Αιγαίο, αλλά και κάποιες κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων των τελευταίων ημερών που στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στην Αθήνα.
Επιπλέον, μια τριπλή άσκηση έγινε σε συγκεκριμένα και πολύ ευαίσθητα για την Ελλάδα σημεία. Από 12 ως 16 Μαρτίου οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις απέναντι από τη Σαμοθράκη, απέναντι από τη Χίο και απέναντι από τη Ρόδο. Ειδικά στην περίπτωση της Χίου υπάρχει η τουρκική βάση στον κόλπο της Φώκαιας όπου χτυπάει η καρδιά του αποβατικού στόλου και της περιβόητης ταξιαρχίας πεζοναυτών, μιας ταξιαρχίας που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να απειλεί τα απέναντι ελληνικά νησιά και τις βραχονησίδες.

Μπορεί “ξαφνικά” τα τουρκικά σκάφη να “εξαφανίστηκαν” από την περιοχή των Ιμίων και η τουρκική πλευρά να αποφεύγει στο συγκεκριμένο σημείο τις προκλήσεις, ωστόσο σε σχεδόν καθημερινή βάση υπάρχουν στρατηγικού τύπου κινήσεις (όπως η παραπάνω άσκηση) οι οποίες στέλνουν συγκεκριμένο μήνυμα.

Όπως λέει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο δρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική δεν υπάρχει το εάν, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει μια εμπλοκή.

Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η τακτική του Ερντογάν που πέρασε από την απλή διεκδίκηση κάποιων κατά την Τουρκία “γκρίζων” περιοχών στον χάρτη στην αμφισβήτηση της ίδιας της συνθήκης της Λωζάννης που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών.
onalert.gr/