Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Η φέτα πρέπει να προστατευτεί

Το εθνικό προϊόν της φέτας, τέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας των φίλων φέτας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Ουσιαστικά όλοι οι ομιλητές και οι συνδιοργανωτές αφιέρωσαν το χρόνο τους στην ανάγκη προστασίας της φέτας και προάσπισής της ενω τάχτηκαν ανοικτά κατά των δυο συμφωνιών με τον Καναδά και την Νότια Αφρική. Παρόντες ....
μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και της ΝΔ ο Γιώργος Στύλιος. Αυτοδιοικητικοί, δήμαρχοι εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων...ήταν όλοι εκεί. Ο Όμιλος Φίλων Φέτας (https://fetasos.gr) ιδρύθηκε απο πρώην και νυν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των ΤΕΙ, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι κα. 

Σύμφωνα με την Ένωση και τον πρόεδρο Εμμανουήλ Ανυφαντάκη, σκοπός είναι η υποστήριξη της προσπάθειας για την πλήρη κατοχύρωση και την αναγνώριση της μοναδικής ταυτότητας της φέτας ως ελληνικού Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC). 
Η Ένωση, δια των εκπροσώπων της, ξεκαθαρίζει πως εξαιτίας των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και με 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC) επιτρέπεται η χρήση τις ονομασίας φέτα από παραγωγούς και άλλων χωρών, που παράγουν απλά λευκό τυρί και ενδεχομένως να επικρατήσει σύγχυση σχετικά με το ποιο πραγματικά προϊόν είναι φέτα αλλά ενδεχομένως να υπάρχει και αδυναμία στους καταναλωτές να επιλέξουν την ελληνική φέτα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλοι ομιλητές στην ημερίδα που τόνισαν την αναγκαιότητα να υπάρξει προάσπιση του εθνικού προϊόντος και να διαφυλαχτεί η ποιότητα της φέτας. 
Ο Αλέκος Καχριμάνης, υποστήριξε οτι πρέπει να υπάρχει ισοζύγιο και να γίνονται έλεγχοι.

 epirusgate.blogspot.gr