Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

25η Μαρτίου: Διπλό μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τους δυο στρατιωτικούς

Ομιλία από τα Ψαρά, 197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδα μας.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156330300228054/

Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί των Ψαρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: ζήτησε, έτσι, από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ενώ από το «ηρωικό νησί των Ψαρών» όπως το χαρακτήρισε έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία και για τους δυο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Επιπλέον, της ζήτησε να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του. 

Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νησί των Ψαρών «φάρο ηρωισμού» και «μνημείο αυτοθυσίας». Ενώ ανέφερε πως τα ιδανικά που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση είναι εκείνα που αποτέλεσαν τις αξίες για τη θεμελίωση ολόκληρης της σύγχρονης Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του '21, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε και υποερασπιζόμαστε αυτά τα ιδανικά που αναγέννησαν την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. επίσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.