Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Απόκριες στην Άμφισσα 2018

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Χρόνια ολόκληρα περίμενε η Πηνελόπη τον Οδυσσέα της, μήνες ολόκληρες περίμεναν και οι ενήλικες καρναβαλιστές της Άμφισσας την Οδύσσεια. Ένα παιχνίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την κερδισμένη ομάδα του προηγούμενου έτους, με ατελείωτη σκωπτική διάθεση, πειράγματα και αστεία.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το τριήμερο αρχίζει και πλέον κανείς δεν ησυχάζει σε αυτή την πόλη.

Ραντεβού στις 3 το μεσημέρι στην πάνω πλατεία με όλες τις ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού να δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερο εαυτό τους και να παρουσιάζουν τα πιο ευφάνταστα άρματα και στολές στις εντυπωσιακές τους εισόδους. Το κυνήγι αρχίζει, οι φάκελοι δίνονται, τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και η Επιτροπή του Κρυμμένου Θησαυρού βάζει τα δυνατά της για να έχουν τα παιδιά τις πιο δυνατές αναμνήσεις. Η νύχτα πλησιάζει κι όσο το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του για απόψε, στη Χάρμαινα τα Στοιχειά ξυπνούν, οι αλυσίδες σέρνονται στα σοκάκια των ταμπάκικων και ο ρυθμός της παραδοσιακής μουσικής ξεκινά. Τα πιο απόκοσμα πλάσματα βγαίνουν στην επιφάνεια και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και στον Κρυμμένο Θησαυρό το γνωρίζουν όλοι αυτό. Ξεκίνημα στις 10 με παιχνίδι πόλεως και ό,τι άλλο βάλει ο νους της Επιτροπής για να παίξουν και να δημιουργήσουν τα παιδιά.

Μέχρι το μεσημέρι όμως γιατί από τις 4 και μετά όλη η πόλη ζει το Στοιχειό. Η προετοιμασία αρχίζει στο Εικαστικό Εργαστήρι, αλλά και σε κάθε σπίτι αυτής της πόλης. Μικροί και μεγάλοι φορούν τις στολές τους, βάφονται στα χρώματα του Στοιχειού, κρεμούν τα κουδούνια, τους τενεκέδες και άλλα…. στους ώμους τους και ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης. Το Στοιχειό ξεκινά στις 8 στην πάνω πλατεία, και κάθε χρόνο κόβει την ανάσα σε κατοίκους και επισκέπτες. Νεράιδες, ξωτικά, αχυρένιοι, ντβετσκες, μποσνάκηδες και άλλα περίεργα πλάσματα ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί με τα Στοιχειά. Ποιο θα κερδίσει τη μάχη;;;;;

Τα επινίκια γιορτάζονται σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία και σε κάθε κατάστημα αυτής της πόλης με διαφορετικό τρόπο. Και στο Εικαστικό Εργαστήρι με μια Μοναδική Συναυλία.

Αυτή η βραδιά τελειώνει με το φως της επόμενης μέρας.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Ακόμα αντέχουμε. Στις 10 το πρωί στην πλατεία Ησαΐα όλες οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα χορευτικά τους και η μουσική, οι φιγούρες, τα πειράγματα και τα σκετσάκια δεν έχουν τελειωμό μέχρι το μεσημέρι γιατί…

Στις 5 το απόγευμα έχουμε παρέλαση, όλες οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού, της Οδύσσεια, Σύλλογοι, Φορείς και παρέες γίνονται ένα σε μια απίθανη παρέλαση στην λεωφόρο Σαλώνων.

Ακολουθεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και τα βραβεία του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού. Η Επιτροπή βαθμολόγησε, έκρινε και αποφάσισε, ποιες ήταν οι 3 καλύτερες ομάδες για φέτος; Θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής.

Λίγο αργότερα το ίδιο βράδυ έχει και «Πηνελόπη». Το  αποχαιρετιστήριο πάρτι που διοργανώνει η ομάδα που κέρδισε για φέτος την Οδύσσεια.

Η αυλαία πέφτει. Τα Στοιχειά, τα φαντάσματα, τα ανδρείκελα κι τα υπόλοιπα απόκοσμα πλάσματα επιστρέφουν στα έγκατα της γης. Τα φώτα ανάβουν. Ραντεβού το 2019.

Η Άμφισσα  η πρωτεύουσα του νομού είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας και καλά οχυρωμένης ομώνυμης πόλης των Εσπερίων ή Οζολών Λοκρών, στους πρόποδες του όρους Έλατος, κάτω από τον όγκο του ιστορικού και θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων (ή Κάστρου της Ωργιάς). Κατά τον 7ο αι. π.Χ. η Άμφισσα οργανώθηκε ως πόλη-κράτος, με ανάπτυξη στις τέχνες και το εμπόριο, ακμή που διήρκησε επί τουλάχιστον τρεις αιώνες. Το 338 π. Χ., ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος κατέστρεψε την αρχαία ακρόπολη και κατέσκαψε εκ θεμελίων την Άμφισσα, για να τιμωρήσει τους Αμφισσείς, επειδή καλλιέργησαν κτήματα του Κρισσαίου Πεδίου που ανήκαν στη δικαιοδοσία του Αμφικτυονικού Συνεδρίου. Η πόλη οικοδομήθηκε εκ νέου (μαζί με τη Ναύπακτο) αναδείχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της πανίσχυρης Αιτωλικής Συμπολιτείας, φτάνοντας στη μέγιστη ακμή της στις αρχές του 2ου π.Χ. αι. Στα βυζαντινά χρόνια ερημώθηκε από τους Βούλγαρους του Σαμουήλ, ενώ ακολούθησε η εκατονταετής περίοδος της Φραγκοκρατίας, όταν η πόλη ονομάστηκε Σάλωνα. Αποφασιστική ήταν η συμβολή της πόλης στην Επανάσταση του 1821. Εδώ, δόθηκε στις 25 Μαρτίου το σύνθημα του ξεσηκωμού στη Ρούμελη. Tο 1825 λεηλατήθηκε από τους Tούρκους και απελευθερώθηκε οριστικά τον Nοέμβριο του 1828. 


Aπέχει 186 χλμ. BΔ από την Aθήνα και 381 χλμ. N από τη Θεσσαλονίκη.