Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού στη «δ»: «Η επιτυχία του τουρισμού είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας»

Συνέντευξη 
στον Δημ. Γκαρτζώνη
«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κατέγραψαν τις υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και αποτελούν μία ώριμη τουριστική αγορά για την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατική» η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Παράλληλα επισημαίνει ότι το 2017 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις και ότι το 2018 έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μία ακόμη εξαιρετική τουριστική χρονιά.
Σύμφωνα με την υπουργό τουρισμού, όλες αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις δεν ήρθαν τυχαία αλλά αποτελούν προϊόν συγκροτημένης και μεθοδικής δουλειάς. «Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε τα τρία τελευταία χρόνια με στόχο να καθιερώσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και πετύχαμε πολύ γρήγορα όλους μας τους στόχους», αναφέρει η κα Κουντουρά.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού:

• Κυρία Υπουργέ, χαρακτηρίσατε την τουριστική σεζόν του 2017 ως θεαματική. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που την καθιστούν επιτυχημένη;
Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε τα τρία τελευταία χρόνια με στόχο να καθιερώσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και πετύχαμε πολύ γρήγορα όλους μας τους στόχους. Σε συνέχεια των τουριστικών ρεκόρ το 2015 και το 2016 με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%,διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου, το  2017 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε τις  υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις. Οι διεθνείς αφίξεις το 2017 ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια, με αύξηση στα επίπεδα του 10% και με ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα.
Εξασφαλίσαμε με διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμφωνίες μας με τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς  οργανισμούς, αύξηση του διεθνούς τουριστικού μας μεριδίου για τρίτη συνεχή χρονιά. Ενισχύσαμε τη συνδεσιμότητα και την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου. Οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος τα δυο τελευταία χρόνια ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών.Αναπτύξαμε τη χειμερινή περίοδο τόσο στις διεθνείς αφίξεις όσο και στην εγχώρια τουριστική κίνηση. Η χρονιά έκλεισε με πολύ υψηλές πληρότητες την περίοδο των εορτών και η τουριστική κίνηση αυξήθηκε έως και 20% σε σχέση με το 2016 σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς.
Επιδιώξαμε και πετύχαμε διψήφια αύξηση επισκεπτών από τις νέες ξένες αγορές υψηλής αγοραστικής δύναμης που ανοίξαμε. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Αναπτύξαμε νέα προϊόντα θεματικού τουρισμού. Δημιουργήσαμε το ελκυστικό περιβάλλον για τη διαρκή ανάπτυξη όλων των τουριστικών μεγεθών και προσελκύσαμε νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις υποβλήθηκαν την τελευταία διετία και βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ και στον  αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν 254 τουριστικές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού  άνω των 920 εκατομμυρίων ευρώ. Στα διεθνή φόρα και τις διμερείς συναντήσεις μας με επενδυτικούς φορείς και κορυφαίους διεθνείς ομίλους προωθήσαμε την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ήδη κορυφαίοι όμιλοι ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα και στο real estate, και διεθνείς αλυσίδες εισέρχονται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.
Με συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, εφαρμόζοντας την τουριστική πολιτική μας, θέσαμε τις βάσεις για την  περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού το 2018 και όλα τα επόμενα χρόνια.
• Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την τουριστική σεζόν του 2018;           
To 2018 ξεκίνησε ήδη με αύξηση 10% στις προκρατήσεις και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μία ακόμη εξαιρετική τουριστική χρονιά. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά στο πλαίσιο των διεθνών τουριστικών εκθέσεων και στις επαφές μας με τους παράγοντες της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς, διεκδικώντας συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και μεγάλους τουριστικούς ομίλους, έτσι ώστε η ζήτηση για την Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή. Ενισχύσαμε τα πτητικά προγράμματα και εγκαινιάζονται νέες συνδέσεις προς περισσότερους ελληνικούς προορισμούς και από μεγαλύτερο αριθμό ξένων αεροδρομίων. Ταυτόχρονα, ισχυροποιήσαμε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και τον ενεργό θεσμικό της ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Διεκδικήσαμε για πρώτη φορά και εκλεγήκαμε μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021.
Ενδυναμώσαμε τη συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ και στην κορυφαία διάσκεψή του για τον Τουρισμό, όπου προεδρεύσαμε οι ελληνικές θέσεις υιοθετήθηκαν στη  Δήλωση Πολιτικής του Οργανισμού  για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Εγκαινιάσαμε  το  Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 και μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίσαμε στόχος μας είναι η διαρκής αύξηση των τουριστικών ροών τα επόμενα χρόνια. Το 2018 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει επίσης κορυφαία  συνέδρια, όπως το Διεθνές Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης,  τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, και το ASTA Destination Expo της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων, που δημιουργούν νέες δυνατότητες για την δυναμική προώθηση  της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές όλα τα επόμενα χρόνια.
• Προωθείτε την καθιέρωση του 12μηνου τουρισμού σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα κατά τόπους Επιμελητήρια. Υπάρχει πρόοδος στο εγχείρημα αυτό;
Στρατηγικός μας στόχος είναι 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό στην Ελλάδα. Αξιοποιούμε  πολύ στοχευμένα την τεράστια και ανεκμετάλλευτη στο παρελθόν  δυναμική της πατρίδας μας να αποτελέσει παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει μοναδικές υψηλού επιπέδου εμπειρίες όλο το χρόνο.Συνεργαζόμαστε στενά μεόλες τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και προορισμού με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και  με στόχο τα οικονομικά και αναπτυξιακά  οφέλη να διαχυθούν σε όλες  τις τοπικές κοινωνίες. Η πλούσια ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός, που έχει προσδώσει παγκόσμια ακτινοβολία στην πατρίδα μας, πρωταγωνιστούν στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου όλο το χρόνο. Ταυτόχρονα όμως στοχεύσαμε σε τουρίστες ειδικών ενδιαφερόντων που αναζητούν στις διακοπές τους αυθεντικές εμπειρίες, και συνδέονται με το θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον αθλητικό και προπονητικό, τον χειμερινό, τον αγροτουρισμό, τις εναλλακτικές δραστηριότητες στην μοναδική μας φύση.
Μέσα από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ και του καταδυτικού τουρισμού αναδεικνύουμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Αναπτύσσουμε τον συνεδριακό τουρισμό, τα επαγγελματικά ταξίδια και προβάλλουμε φυσικά την ξεχωριστή ελληνική γαστρονομία.Προτεραιότητά μας είναι τα ταξίδια πόλεως και είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μας που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας, όπως επιβεβαιώνουν και οι επαγγελματίες του τουρισμού. Άμεσος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη  διαθεσιμότητα και την υψηλή ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ώστε να καλύψουμε τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής τουριστικής αγοράς και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας. Προχωρήσαμε σε σειρά μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές και κριτήρια, και καταστήσαμε πιο φιλικό και ελκυστικό το περιβάλλον για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων στον ελληνικό τουρισμό. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε με προγράμματα του ΕΣΠΑ τον  εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.
• Θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια οι τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ και την Κίνα και πώς μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο από τις συγκεκριμένες αγορές τα νησιά;
Οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντική αγορά για την Ελλάδα που στο παρελθόν είχε αφεθεί να ατονήσει. Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας ανοίγματος σε νέες αγορές από το 2015, υποστηρίξαμε πολύ δυναμικά την Αμερική με στοχευμένο και δυναμικό πρόγραμμα προώθησης και προβολής που είχε ως αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια την διψήφια αύξηση των αφίξεων Αμερικανών που προσεγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο ετησίως. Σε συνέχεια επίμονων διαπραγματεύσεων, εξασφαλίσαμε ενίσχυση της συνδεσιμότητας, που αποτελεί κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη. Τη θερινή περίοδο τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εκτελούν απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα, αντί μίας στο παρελθόν, ενώ και από το 2017 η Αθήνα συνδέεται απευθείας με τη Νέα Υόρκη καθημερινά και όλο το χρόνο. Έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με την Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων ASTA και στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίσαμε τη διοργάνωση στην Ελλάδα του κορυφαίου συνεδρίου τους τον Απρίλιο του 2018,  που συνιστά τεράστια ευκαιρία για τη διαρκή ενίσχυση των τουριστικών ροών από τις ΗΠΑ όλα τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά την κινεζική τουριστική αγορά, οι αφίξεις στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τις 20 χιλιάδες ετησίως. Στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών, οπότε και εφαρμόζουμε ένα δυναμικό πρόγραμμα ενίσχυσης της διμερούς τουριστικής συνεργασίας, οι ετήσιες αφίξεις έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί και αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.
Το επιτυχημένο άνοιγμά μας στις αγορές της Μέσης Ανατολής έχει επίσης προσελκύσει νέο τουριστικό ρεύμα. Η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν πλέον κορυφαία επιλογή επισκεπτών υψηλού επιπέδου από τις Αραβικές χώρες. Το 2017 ανοίξαμε για πρώτη φορά την Ινδία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εξερχόμενου τουρισμού διεθνώς, και είχαμε άμεσα αύξηση 30% στις αφίξεις. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε νέες δυναμικές αγορές της Ασίας και στην Αυστραλία.
Μέσω του ΕΟΤ ως του εθνικού φορέα υλοποίησης της στρατηγικής επικοινωνίας στην παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού, είναι σε εξέλιξη ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τουριστικούς οργανισμούς, μεικτής διαφήμισης, ενισχυμένης παρουσίας στις διεθνείς εκθέσεις και στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, και εκτεταμένης προβολής μέσα από όλα τα παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία. Ταυτόχρονα, διοργανώνουμε το μεγαλύτερο ποτέ αριθμό ταξιδίων εξοικείωσης για ξένους ταξιδιωτικούς ομίλους, δημοσιογράφους και διεθνή ΜΜΕ για να προβάλλουμε δημοφιλείς και νέους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά μας,  που αποτελούν πολύ ελκυστικούς προορισμούς για αυτές τις αγορές.
• Επισκεφθήκατε στις αρχές του καλοκαιριού τη Ρόδο και είχατε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Πόσο εποικοδομητική ήταν η συνεργασία με τους φορείς και ποια από τα ζητήματα που τέθηκαν σας έχουν απασχολήσει;
Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι εξαιρετική, διαρκής και ιδιαίτερα παραγωγική. Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με όραμα, ισχυρή βούληση και σαφή προτεραιότητα στην τουριστική ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και πραγματοποιήσαμε την ευρεία αυτή σύσκεψη με όλους τους φορείς και εκπροσώπους των νησιών και όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού. Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για το Αιγαίο, και είναι ο κυρίαρχος τομέας που δίνει ώθηση στις τοπικές οικονομίες και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κατέγραψαν τις υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και αποτελούν μία ώριμη τουριστική αγορά για την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Θέσαμε τις προτεραιότητες και ευκαιρίες στην τουριστική ανάπτυξη, και ήδη πολλές προτάσεις υλοποιούνται ήδη για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο και για το 2018. Αντίστοιχες δράσεις δρομολογούμε σε συνεργασία και με άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Στις προτεραιότητές μας είναι η διαρκής αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης με στόχο την υψηλή κατάρτιση των στελεχών του τουριστικού τομέα και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες μας. Δίνουμε ακόμη ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση νέων τουριστικών επενδύσεων για τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος.Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη για την οικονομία και αποτελεί  γέφυρα για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών κλάδων. Στηρίζει τις  τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων.Συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και  αποτελεί τη μεγάλη μας επένδυση στο μέλλον για την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Η επιτυχία του τουρισμού είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr