Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Γιάννης Γιαννακόπουλος - Επικίνδυνη η Ερμίτσα, η φύση παίρνει ότι της ανήκει

Η χθεσινή νεροποντή ανεπάντεχη και πολύ σπάνια για την περιοχή μας. Θα σταθώ πολύ σύντομα μόνο στην περίπτωση του χειμάρου της Ερημίτσας παραθέτοντας ανάλογες φωτογραφίες.
α)- Στη πρώτη φωτογραφία με ημερομηνία λήψεως 17-11-2017 απεικονίζεται η γέφυρα της Αβώρανης και φαίνεται ο περιορισμός του λιγοστού νερού στις 3 μεσαίες καμάρες.
β)- Στις επόμενες 4 φωτογραφίες απεικονίζεται η χθεσινή κατεβασιά στην παραπάνω γέφυρα. 
γ)- Στις αντίστοιχες 4 επόμενες φωτογραφίες απεικονίζεται η σημερινή κατάσταση που η κατεβασιά έχει καταλαγιάσει.
δ)- Στις 2 προτελευταίες, σημερινές, φωτογραφίες απεικονίζεται η δεύτερη γέφυρα της Ερημίτσας στην εθνική οδό Αντιρίου-Ιωαννίνων , που σαφώς το πλάτος και το ύψος της είναι κατά πολύ μικρότερη της πρώτης συν το γεγονός ότι πριν από αυτή εκβάλει στη κοίτη του χειμάρου και ο αποχετευτικός αγωγός που στην περίπτωση βροχοπτώσεων μεταφέρει και άλλες ποσότητες νερού. Το αποτέλεσμα είναι η γέφυρα αυτή να υπερχειλίζει , όπως συνέβει και χθες. (κατι που αντιμετωπίζεται μόνιμα και οριστικά με την διαπλάτυνση της κοίτης του χειμάρου στο σημείο αυτό).Θα παρατηρήσω όμως ότι είναι αναγκαία η τέλεια απόφραξη των δύο ακραίων καμάρων της γέφυρας της Αβώρανης (που είναι πραγματικό στολίδι) για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάρρευσής της με την ροή μεγάλης ποσότητας νερού στις κεντρικές καμάρες.
Τέλος στη τελευταία φωτογραφία φαίνεται καθαρό ότι το νερό και η φύση γενικότερα παίρνουν ότι τους ανήκει.Giannis Giannakopoulos