Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αναβρασμός στην Θράκη για τον Ερντογάν! - «Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη!» - Στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της οδού Φιλιππουπόλεως θα προσευχηθεί ο Ερντογάν

Αντιδράσεις από 22 συλλογικότητες της περιοχής για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου

Επιστολή απέστειλαν 22 συλλογικότητες της Θράκης  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την ανακοινωθείσα επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη. Οι συλλογικότητες εκφράζουν σε υψηλούς τόνους τις αντιρρήσεις τους για την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας με βεβαιότητα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έρχεται μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία». Εξ ου και καλούν την  τοπική κοινωνία να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό».
Αναλυτικά η επιστολή:
«Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το …αφεντικό του.

Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό - προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλή και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι.
Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοιαν κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία - επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974 αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

Οι 22 συλλογικότητες που υπογράφουν την επιστολή είναι:

1.      «Σπάρτακος» Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής
2.      Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης
3.      Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»
4.      Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής
5.      Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης
6.      Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής
7.      Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής
8.      Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος
9.      Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης
10.  Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης
11.  Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου
12.  Πολιτιστικός σύλλογος «ΕΝΔΟΧΩΡΑ»
13.  Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου
14.  B’ ΕΛΜΕ Έβρου
15.  Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων
16.  «Ακρίτες» Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου
17.  Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης
18.  Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης
19.  Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης
20.  Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης
21.  Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης
22.  Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης

paratiritis-news.gr

Στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της οδού Φιλιππουπόλεως της Κομοτηνής, και όχι στο Εσκί Τζαμί, θα προσευχηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν

Στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της οδού Φιλιππουπόλεως της Κομοτηνής, και όχι στο Εσκί Τζαμί, θα προσευχηθεί τελικά την Παρασκευή 8/12/2017 ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αλλαγή έγινε για λόγους ασφαλείας του Ερντογάν και της συνοδείας του.

Αν και από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν η επίσημη πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου, αδιευκρίνιστο παραμένει το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης στη Θράκη, που η Άγκυρα επιδιώκει να μετατρέψει σε φιέστα με στόχο τη μειονότητα. Στη τελετή θα προΐσταται Χατίπης που ανήκει στην ψευδομουφτεία Κομοτηνής και όχι στο νόμιμο μουφτή Μέτσο Τζεμαλή.

Ερωτηματικό παραμένει εάν μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος που αναμένεται να συγκεντρωθεί, όπως είχε πράξει στον ίδιο χώρο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος  προκλητικά είχε χαρακτηρίσει τους μουσουλμάνους της μειονότητα ς «ομογενείς». Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ζήτησε από την Άγκυρα, να μην υπάρξει δημόσια ομιλία του Τούρκου Προέδρου προς τους μειονοτικούς που θα τον υποδεχτούν στην Κομοτηνή, αλλά και ούτε δηλώσεις στα ΜΜΕ με πολιτικό περιεχόμενο. Κατά πόσο βέβαια ο «εκρηκτικός»  Ερντογάν θα σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία, παραμένει αδιευκρίνιστο. Ανοιχτό παραμένει επίσης, εάν ο Τούρκος πρόεδρος επισκεφθεί και το Προξενείο Κομοτηνής, για τετ α τετ συναντήσεις με τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας.

Ετοιμάζονται (και σπρώχνονται) για την υποδοχή

Ήδη το προξενείο Κομοτηνής και οι φανατικοί τουρκόφρονες, εργάζονται για στο στήσιμο μίας εντυπωσιακής υποδοχής στον Ερτογάν που θα αρμόζει στον ηγέτη της «μητέρας πατρίδας». Εξάλλου θα είναι ο δεύτερος Τούρκος Πρόεδρος που θα βρεθεί στην Θράκη μετά το 1923 και την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας. Τελευταία φορά ήταν το 1952, όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ για τα εγκαίνια του μειονοτικού Λυκείου που φέρει έως σήμερα το όνομά του.

Τον Ταγίπ Ερτογάν, εκτός από τους δεκάδες άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, συμβούλους, συνεργάτες κ.α. θα συνοδεύουν πολλά τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία και  το κρατικό TRT που θα πραγματοποιήσει ζωντανές συνδέσεις από την περιοχή.
Τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή, θα τον υποδεχτεί ο πρόξενος … Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν, που ήδη έχει λάβει εντολή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να ταξιδέψει στην Θράκη και να συντονίσει όλες τις ενέργειες. Ο έως πρότινος Κομοτηνής Αλί Ριζά Ακιτζί, ανακλήθηκε στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, που φέρονται να είχαν σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ευθέως για το επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο πρόξενος Καλκαβάν, είχε διατελέσει παλαιότερα πρώτος Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει … πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες της Ρόδου επειδή είχε συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγάει «τύφλα»   στο μεθύσι το διπλωματικό αυτοκίνητο.

Στελέχη της μειονότητας, που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με το προξενείο Κομοτηνής, «σπρώχνονται» ήδη προκειμένου να εξασφαλίσουν μια χειραψία                -μετά φωτογραφίας- με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ερωτηματικό παραμένει εάν οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπη) θα παραβρεθούν στην υποδοχή, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της υποδοχής Ερντογάν και της κινητοποίησης των τουρκοφρόνων της μειονότητας, διαδραματίζει και ο γνωστός επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, που  διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αλώσει οικονομικά την Θράκη, με μια σειρά αμφιλεγόμενων επενδύσεων. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, παλαιότερα ο Ερντογάν του έχει δώσει την «πολιτική ευχή» να επιστρέψει στην Ελλάδα και ν’  αγωνιστεί για τo δίκαιo των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Προς το παρόν έχει επιλέξει την οικονομική εισβολή, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η κάθοδος στην πολιτική διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μέσα στη μειονότητα. Ο γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, φέρεται να έχει ζητήσει από την τουρκική προεδρεία στην Άγκυρα, να επισκεφθεί ο Ερτογάν τη μονάδα επεξεργασίας κερασιού που διατηρεί στο χωριό Λύκειο και ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του. Αν και το αίτημά του μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί, είναι σίγουρο πως ο Ταγίπ Ερτογάν δεν θα αρνηθεί δημόσια μια χειραψία μαζί του καθώς και μια αναμνηστική φωτογραφία με το ζεύγος Σαδίκ και τα παιδιά τους.

protothema.gr