Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Μαξίμου: Τι συμφώνησαν Τσίπρας και Ερντογάν

Την επανέναρξη των συνομιλιών με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα, συμφώνησαν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου συμφώνησαν επίσης τα εξής:
- νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών

- την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.
Επιπλέον:
- Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Όπως υποστηρίζεται στο non paper, «καλωσορίζουμε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας»
- Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία»
- Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Στην άτυπη ενημέρωση επαναλαμβάνονται ορισμένα βασικά σημεία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα και κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι αν η Τουρκία δεν δεχτεί την πρόταση της Ελλάδας για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τότε αυτό θα αποβεί εις βάρος της περιοχής αλλά και εις βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

enikonomia.gr