Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Το νησί των Ιωαννίνων - ένα μικρό φυσικό θαύμα

Όταν βρεθείτε στα Ιωάννινα, μην παραλείψετε να πάρετε το καραβάκι και να περάσετε απέναντι στο νησάκι- το μοναδικό «ανώνυμο» νησί σε λίμνη –που αναπαύεται στο κέντρο της Λίμνης Παμβώτιδας…
Πρόκειται για ένα μικρό φυσικό θαύμα απίστευτης ωραιότητας και ιστορικής σημασίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Αμφιθέας.
Η δυτική του πλευρά έχει ήπια ακτή, ενώ το υπόλοιπο είναι βραχώδες, με εντυπωσιακές απολήξεις της γης μέσα στο νερό. Είναι δασωμένο, μιας και το κλίμα που δημιουργεί η λίμνη ευνοεί τη βλάστηση. Ο μικρός αυτός επίγειος παράδεισος αποτελεί μαζί με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου των Πρεσπών, τα μόνα νησιά σε λίμνη της ελληνικής επικράτειας που κατοικούνται.

Ο μοναδικός οικισμός του είναι ένα πραγματικό κόσμημα, με γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, λόγω της εξαιρετικής σημασίας και της αρχιτεκτονικής του ωραιότητας. Σπουδαίο μοναστικό κέντρο, κάποτε, διατηρεί έως σήμερα πέντε μεγάλης ιστορικής αξίας μοναστήρια.

Στο νησί μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, που στεγάζεται στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα όπου δολοφονήθηκε το 1822 ο Αλή Πασάς. Εκτίθενται προσωπικά του είδη και μοναδικά κειμήλια της οθωμανικής περιόδου της Ηπείρου, προσφέροντας σας την ευκαιρία να γνωρίσετε την ιστορία των Ιωαννίνων. Πολύ όμορφη είναι η διαδρομή στην περίμετρο του νησιού (μήκους 2,5 χλμ.).

Ένα νησί γεμάτο ιστορία
Το νησί κατοικήθηκε αρχικά τον 13ο αιώνα μ.Χ. από μοναχούς, οι οποίοι ίδρυσαν και τα μοναστήρια, που μπορεί να θαυμάσετε μέχρι σήμερα κατά την επίσκεψή σας. Το πρώτο μοναστήρι το οποίο χτίστηκε το 1292, είναι η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών. Ο κτήτορας, Μιχαήλ Φιλανθρωπινός, ήταν μητροπολίτης Ιωαννίνων. Περίπου την ίδια εποχή ιδρύθηκε η Μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου, από την οικογένεια Στρατηγόπουλου.

Η μοναστική κοινότητα άκμασε τον 16ο αιώνα, με αποτέλεσμα να χτιστούν περίφημα μοναστήρια, όπως του Αγίου Νικολάου Μεθοδίου, η Μονή Προδρόμου, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Μεταμόρφωση του Σωτήρα και ο Προφήτης Ηλίας που δεσπόζει στην κορυφή του νησιού.

Πως να πατε; Το νησί συνδέεται με την πόλη των Ιωαννίνων με πλοιάρια, τα οποία μεταφέρουν τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες.

Δρομολόγια με καραβάκι από τον «Μώλο» των Ιωαννίνων προς το νησί γίνονται μέχρι τις 24.00 το καλοκαίρι και μέχρι τις 22.00 το χειμώνα.