Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων

Η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» επιχειρηματικών οφειλών θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε χθες το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν πως η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά, από τα μέσα Μαρτίου παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό εκροών των καταθέσεων, αντίθετα υπάρχει υστέρηση στο ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων καθώς λόγω της αβεβαιότητας ρυθμισμένα δάνεια βρέθηκαν εκ νέου σε καθυστέρηση.
¨όπως είπαν οι τραπεζίτες το 25% των «κόκκινων» δανειοληπτών ανήκει στην τάξη των στρατηγικά κακοπληρωτών, «πρέπει να τους εντοπίσετε» ήταν η απάντηση του κ. Δραγασάκη.

Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν φέτος με 1,3 – 1,5 δις. ευρώ την ελληνική οικονομία.

Από την μεριά του ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι παγιδευμένες στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως απαιτείται αυτή να γίνει με τρόπο που να μην επιβραβεύει όσους «βουλιάζουν» τις επιχειρήσεις τους, πλουτίζοντας οι ίδιοι. Πρέπει συνεπώς μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδειχθεί και μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Πηγή: Έθνος