Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

«Απόβαση» αγροτών σήμερα στην Αθήνα - στην Αθήνα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Χανιά

Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με σημείο εκκίνησης στις 13.30 στην Πλατεία Βάθη στην Αθήνα.
Στην Αθήνα βρίσκονται από το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής χθες το βράδυ από τα Χανιά για να λάβουν μέρος στο πανελλήνιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα.
Κατά την διάρκεια της άφιξης τους στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες αντίκρισαν την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης χωρίς πάντως να υπάρξουν «παρατράγουδα».

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.
 
Παράλληλα, για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.
 
Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είχε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
 
Συνάντηση από την οποία οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι, υποστηρίζοντας ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή, καλώντας «τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς».
 
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Χανιά θα συμμετέχουν στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας Στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά επιβιβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Σούδας, αγρότες μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και κτηνοτρόφοι, για να λάβουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
 
Πριν από την είσοδό τους στο πλοίο, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανώ με τα αιτήματα τους, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, «είμαστε ενεργοί στον αγώνα για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας».