Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Κρίσιμη συνάντηση κυβερνητικών με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων - Τα μέτωπα των κινητοποιήσεων

Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντώνται σήμερα 12 το μεσημέρι στελέχη της κυβέρνησης , προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών αλλά και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα γενικότερα.
Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.Σύμφωνα με δηλώσεις από την πλευρά των κυβερνητικών πρόθεση είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και αν υπάρχει εποικοδομητικό πνεύμα να βρεθούν λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα.


Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους σε συνάντηση, σε ημερομηνία που οι ίδιοι θα καθορίσουν.

Τα μέτωπα των κινητοποιήσεων

Εντωμεταξύ, τα μπλόκα των αγροτών συνεχίζουν την δραστηριότητά τους και όσον αφορά την κατάστασή τους έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Αποκαταστάθηκε χθες το απόγευμα, λίγο μετά τις 19.30, η κυκλοφορία των οχημάτων προς και από το "Μακεδονία", με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να αποχωρούν από τη μοναδική παρακαμπτήριο οδό που συνδέει το αεροδρόμιο με τη Θεσσαλονίκη.
 
Για μισή ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, στη μοναδική παρακαμπτήριο οδό που συνδέει το αεροδρόμιο με τη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα, το μεσημέρι, απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους τον κεντρικό οδικό κόμβο προς και από τον αεροδρόμιο, όπου και προτίθενται να μείνουν μέχρι και αύριο.

Για περισσότερες από δύο ώρες έμεινε τελικά κλειστό το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας  και όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πρεσπών, Κώστας Κωνσταντινίδης," είτε θα προβαίναμε στη συγκεκριμένη συμβολική κινητοποίηση, είτε θα ερχόμασταν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις".
 
Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις καταλήξαμε στη χρυσή τομή του αποκλεισμού για λίγο περισσότερο από δυόμιση ώρες. Δεν είχαμε πρόθεση να συγκρουστούμε και σεβάστηκαν και τη συμβολική κίνηση που θέλαμε να κάνουμε". ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης. 

Ο αποκλεισμός του τελωνείου, (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αποκλειστεί για 24 ώρες) έγινε από αγρότες και κτηνοτρόφους - μεταξύ άλλων - από τις Πρέσπες και το Αμύνταιο Φλώρινας και την Καστοριά και στο σημείο βρέθηκαν περισσότερα απο 250 άτομα, τα οποία μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι στα μπλόκα παραμένουν οι υπόλοιποι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση των συναδέλφων τους για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, ενώ καθοριστική για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων θα είναι και το αποτέλεσμα της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ανάμεσα σε αγροτοσυνδικαλιστές και κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.