Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσής των αξιωματικών στην Τουρκία.
Της έκδοσης του νέου εντάλματος σύλληψης προηγήθηκε η έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου ως «πολιτική απόφαση»
Η ελληνική απόφαση δεν συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία, φαίνεται ότι έχειπολιτικά κίνητρα και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παλεύει για την έκδοση των 8. 
Καταδικάζουμεσυνεχίζει, αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.
Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, αναφέρει η ανακοίνωση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης ερήμην για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς. Ακολούθησε  επισης ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές των 8 τούρκων στρατιωτικών.
Είναι απαράδεκτο να απειλεί η Τουρκία για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις, δηλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών,Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπό κράτηση παραμένουν προς το παρόν οι  «8» 

Την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους.
Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.
Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες – για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων – και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αστυνομικός Διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.