Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Επίσπευση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Η επίσπευση ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, των ενισχύσεων επενδύσεων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την επιδότηση από 40 ως 75% στο κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων έως 20 kw σε κάθε αγροτική παροχή, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υφυπουργού κ. Βασιλείου Κόκκαλη με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), αποτελούμενη από τους Κώστα Σπανούλη, Κώστα Γιωτάκο, Γιώργο Μαχά, Γιώργο Ζιάμα, συνεπικουρούμενη από τον τεχνικό σύμβουλο του Συνδέσμου Γιώργο Καλφούντζο.
Πρόκειται για την Δράση 4.1.3 (Μέτρο Μ04): Ενίσχυση επενδύσεων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Α.Π.Ε., με στόχο η απόσβεση να επιτευχθεί σε 3 ως 4 έτη και για συνολικά 25 έτη, ο αγρότης να έχει δωρεάν ρεύμα. (γεωτρήσεις, ποιμνιοστάσια, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις).
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης, η επίσπευση ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της Δράσης 10.1.4 (Μέτρο Μ10) που αφορά στη μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα, 5ετούς διάρκειας με 95% Ευρωπαϊκή συμμετοχή και δικαίωμα ένταξης των περισσοτέρων αγροτικών περιοχών της χώρας.
 
Ο υφυπουργός, επί των δύο θεμάτων στήριξε επικουρικά την σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου υπουργικής απόφασης και την απλοποίηση των διαδικασιών.
 
Όπως αναφέρθηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ύψους 6 δις ευρώ, στηρίζει τη μείωση του κόστους παραγωγής στο πρωτογενή τομέα, την παραμονή και επιβίωση του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο, αλλά και όσους άμεσα ή έμμεσα μέσω της δουλειάς τους αποκτούν εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, για να μη χαθεί το νέο καλλιεργητικό έτος, δίνεται η λύση της ένταξης με αναδρομικό χαρακτήρα στις αρχές του 2017.