Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ - Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην ΑθήναΑπό τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ.Barack Obama στο Προεδρικό Μέγαρο


Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης Χώρας των ΗΠΑ, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζουν τις διαστάσεις της παγκόσμιας απήχησης και ακτινοβολίας σας.
Γι’ αυτή την απήχηση και ακτινοβολία σας μαρτυρούν, φυσικά μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες σας σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας βαθειάς οικονομικής κρίσης, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την διαχείριση του οξύτατου, επικών διαστάσεων όπως έχετε τονίσει, Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας όπως ταιριάζει σε στυγνούς εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Οι Λαοί μας συνδέονται με ιστορικούς, κυριολεκτικώς, δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Δεσμούς που τους έχει καταστήσει ακόμη πιο ισχυρούς η μεγάλη Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, για την οποία εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι και έναντι της οποίας τρέφουμε πάντα αισθήματα πραγματικής ευγνωμοσύνης. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή σας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό καθ’ όλη την διάρκεια της βαθειάς κι επώδυνης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την Χώρα μας. Είμαι δε βέβαιος ότι και ο διάδοχός σας, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.
Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι η δύσκολη πορεία της Ανθρωπότητας μέσα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς έχει πολλά να ωφεληθεί από την στενή και ειλικρινή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να προσβλέπουν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και ευημερούσα. Η Ελλάδα είναι αποφασιστικά προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτο προκύπτει ευθέως και από το ότι παρά τις τεράστιες κι επώδυνες θυσίες του Λαού μας –οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ως αιτία μόνο δικά μας λάθη- ακολουθούμε σταθερή και αταλάντευτη πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και αγωνιζόμαστε ώστε όλοι οι Εταίροι μας ν’ αντιληφθούν πως χρέος μας είναι να βαδίσουμε προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές έλλειψης στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Το πόσο βαθιά μας εμπνέει το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες προκύπτει αβιάστως από το ότι και τα Εθνικά μας Δίκαια τα υποστηρίζουμε όχι μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του αλλά και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Έτσι θεωρούμε ότι το Κυπριακό –που, βεβαίως, είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- μπορεί να επιλυθεί μόνο με πλήρη σεβασμό και του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, το οποίο όπως είναι ευνόητο αποκλείει συνομοσπονδιακή λύση, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις που αποστεώνουν την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λύση του Κυπριακού που δεν σέβεται αυτά τα δεδομένα θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για την υπόσταση και την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού τούτο συνιστά ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει ευθέως όχι μόνον τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, το γεγονός ότι γειτονικό μας κράτος διεκδικεί ένα όνομα το οποίο –πέραν της ασύστολης παραχάραξης της Ιστορίας- αποπνέει προδήλως αλυτρωτισμό και, άρα, έμμεση αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων, πλήττει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή του προοπτική.
Κύριε Πρόεδρε,
Και πάλι σας καλωσορίζω, επιφυλασσόμενος να προσθέσω εκείνο που αναλογεί στην προσωπικότητά σας και την προσφορά σας κατά το αποψινό δείπνο. Σας εύχομαι καλή διαμονή στην Αθήνα και σας διαβεβαιώνω ότι σας θεωρούμε πάντα, και μετά την λήξη της θητείας σας, πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού.
B.OBAMA: (από ανεπίσημη μετάφραση διερμηνέα): Κύριε Πρόεδρε,
Πρώτα από όλα, ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμά σας και για το θερμό καλωσόρισμα από όλο τον ελληνικό λαό σήμερα, και παράλληλα στέλνω και τα χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όπως ξέρετε έχουμε πολύ στενούς δεσμούς μαζί της.
Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία και θεώρησα ότι ήταν ένα ταξίδι που έπρεπε να γίνει, να επισκεφτούμε μια χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς δημιουργούνταν.
Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει ήδη μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε μαζί ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, και παράλληλα, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι εκτός από αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.
Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παράλληλα σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο.
Επίσης, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίσατε και χειρίζεστε τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα. Όπως ανέφερα και στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, το θέμα των προσφύγων δεν είναι θέμα μόνο ενός κράτους, είναι θέμα όλων μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες και φυσικά και με την Ελλάδα ούτως ώστε να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος τρόπος όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους μετανάστες, έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτό με κάποια τάξη.
Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή, θα πρέπει να πούμε ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, στα σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και επίσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και ευχαριστούμε την Ελλάδα για όλη την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καθώς ακόμη γίνεται αυτή η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η συνέχιση όσον αφορά τη Συμμαχία.
Και φυσικά στη συνέχεια της επίσκεψής μου, προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, γιατί αν είναι κάποιος στην Ελλάδα, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει. Έτσι, λοιπόν, σας ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία και την υποδοχή και να ευχαριστήσω και τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη συνεργασία, γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.-