Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Εν αναμονή επιχειρησιακού σχεδίου οι ενισχύσεις σε συνεταιριστικές και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο

Συνεταιρισμοί, κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, αγροτικές-εταιρικές συμπράξεις, συνεταιριστικές εταιρείες, εταιρείες που λειτουργούν σε ειδικές περιοχές, ορεινές, παραμεθόριες, νησιωτικές κ.λπ., θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο με βάση επιχειρηματικό σχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί.
Στόχος είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν στην αγροδιατροφική αλυσίδα να ενσωματωθούν εργαλειακά στη συνολικότερη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και μέσω των αναπτυξιακών σχεδίων να συνεργήσει στην ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας της χώρας με υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα - σε προσιτές τιμές- και ως εκ τούτου, στη βελτίωση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων με την υποκατάσταση των εισαγωγών και την ενίσχυση των εξαγωγών.
 Ένωση Αγρινίου   Ο μεγάλος σύμμαχος των αγροτών
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, την Τετάρτη 15 Ιουνίου κατά την διάρκεια της συζήτησης του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Βουλή, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα δοθεί στην δημοσιότητα το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο ή να δόσει περισσότερες λεπτομέρειες για την φιλοσοφία με την οποία θα δομηθεί.

Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει πως «δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω, γιατί δεν νοείται ανάπτυξη στη χώρα μας χωρίς να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Και η αγροδιατροφική αλυσίδα προβλέπεται ως ένα από τα δύο κύρια επίπεδα εφαρμογής του νόμου».

Επίσης, ανέφερε πως στόχος είναι η αύξηση της απασχόληση και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών, η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των αγροτικών περιοχών και η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών του δημοσίου που υποστηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη, η προώθηση των εξαγωγών με βάση την ποιοτική υπόσταση των αγροτικών προϊόντων.