Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Αθανάσιος Καββαδάς - Η Λυκάδα τίμησε τον Λευκάδιο Χερνε ή Γιάκουμο Κοϊζούμη

Τον Λευκάδιο Χερν ή Γιάκουμο Κοϊζούμη, τίμησε το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας, που διοργάνωσε και εφέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τις «Ημέρες Λευκάδιου Χερν».
Για όσους φίλους δε γνωρίσουν, ο Λευκάδιος Χέρν είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκάδα, πριν από 166 χρόνια, από Ελληνίδα μητέρα και Ιρλανδό πατέρα. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, επέλεξε να μείνει και να δημιουργήσει στην Ιαπωνία, έσκυψε με σεβασμό και αγάπη στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και τις παραδόσεις της, έγινε ένας από αυτούς, παντρεύτηκε και μάλιστα με μέλος της κοινότητας των Σαμουράι και με το έργο του, η καθημερινότητα, οι συνήθειες, ο πολιτισμός της χώρας αυτής έγιναν γνωστά στον Δυτικό κόσμο.
Το επίτευγμα του Λευκάδιου Χέρν είναι ότι με αρμονία έσμιξε δύο πολιτισμούς - της Άπω ανατολής και της Δύσης- πετυχαίνοντας παράλληλα ο ίδιος να αποτελέσει εξαίρεση στους αυστηρούς κανόνες των Ιαπώνων εκείνης της εποχής, να κερδίσει την εκτίμηση του λαού αυτού και να γίνει ο εθνικός ποιητής τους.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, λόγω της κρίσης αξιών που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, το ότι σεβάστηκε τους κώδικες ενός άλλου πολιτισμού και ότι ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους.
Στη Λευκάδα τιμούμαι με κάθε τρόπο αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του. Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, φέτος συμπληρώνει χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον ποιητή από τη γενέτειρά του.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πνευματικού κέντρου του Δήμου, το κέντρο αυτό ενισχύθηκε από τη συγκινητική δωρεά σπάνιων βιβλίων του Λευκάδιου Χερν από την προσωπική συλλογή, ενός ανθρώπου των γραμμάτων, ενός εξαίρετου πολιτικού, που από θέσεις ευθύνης, μεταξύ άλλων και του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προσφέρει σημαντικά στο Τόπο, του Σταύρου του Δήμα, τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά.