Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Mε μεγάλη επιτυχία η Πολιτιστική Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής «Ο ΠΥΡΡΟΣ»

Στο κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων «Παλαιό Μηχανουργείο Δήμου Λαυρεωτικής» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Πολιτιστική Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής «Ο ΠΥΡΡΟΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής , υπό την αιγίδα του Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Η παραδοσιακή κοινοτική κουλτούρα, αφετηρία για σύγχρονες πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης», με τις εισηγήσεις των κ. Τεντζεράκη Χρήστου, Προέδρου του ΑΕΧ, Υπ.Δρ, του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Μέλους ΔΣ Πανηπειρωτικής Συν., Οικονομολόγου M.S. και της κας Μίκας Παππά Σέβου Συμβούλου Διοίκησης ΑΕΧ, Ιστορικού Τέχνης, σχετικές με την παραδοσιακή κοινοτική κουλτούρα και τη σύγχρονη κοινοτική ανάπτυξη.
η Τριχωνίδα στέλνει μήνυμα!!!
Στην εισήγησή του ο κ. Τεντζεράκης αναφέρθηκε στις νέες αντιλήψεις και τις προτάσεις που αναδύονται σήμερα και αφορούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από την αξιοποίηση υπαρχόντων ευκαιριών και δυνατοτήτων , την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών και πρακτικών, και τη διαμόρφωση αναπτυξιακών στρατηγικών και παρεμβάσεων με την αξιοποίηση ευρύτερων συνεργασιών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, με στόχο μια αναπτυξιακή πολιτική , με ανθρώπινο πρόσωπο και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέδειξε τις δυνατότητες λειτουργίας του Πολιτιστικού Τουρισμού, ως μοχλού ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και η κ. Παππά-Σέβου πρότεινε συγκεκριμένα παραδείγματα κινητοποίησης των τοπικών πολιτιστικών φορέων σε αυτή την κατεύθυνση και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη .
Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου, της Ένωσης Θηρέων Λαυρεωτικής, Μεσογαίας, Αττικής «Η Άγια Ειρήνη» & του Συλλόγου Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής «Ο Πύρρος», παρουσίασαν χορούς των περιοχών που εκπροσωπούν .
Από την Αν. Υπουργό Τουρισμού κα Ελενα Κουντουρά και τους διοργανωτές Συλλόγους προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.
Το Αρχείο Ελληνικού Χορού προσέφερε μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης και κλινοσκεπάσματα σε άπορες οικογένειες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :
Ο Βουλευτής του Σύριζα κος Πάνος Σκουρολιάκος,
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δήμήτρης Λουκάς,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κος Πέτρος Φιλίππου,
Οι αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Τσίκλος και κ. Ιωάννης Αδάμης,
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Συρίγος Ιωάννης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αντώνιος Γάκης και κ. Ζαχαρίας Πελέκης
Παραβρέθηκαν επίσης:
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κος Δόσης Γιώργος και ο Αντιπρόεδρος Κος Κωνής Κώστας με άλλα μέλη του ΔΣ.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου κ. Βαγγέλης Παππάς,
Ο Πρόεδρος των Εξωραϊστικών Συλλόγων Κερατέας κ. Γώγος Ευάγγελος και εκπρόσωποι πολλών άλλων πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Για το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Τεντζεράκης