Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Η πολιτική θέλει μία γενναιότητα...

«Πέραν της μικροπολιτικής, αντιλαμβάνομαι γιατί η ΝΔ θέλει να επανέλθει στην εξουσία, το καταλαβαίνω. Όμως, η πολιτική θέλει μία γενναιότητα, ώστε να μην σε συνεπαίρνει η μικροπολιτική,  το πόσο αγαπάς μία καρέκλα και τα κυβερνητικά έδρανα και μέσα σε όλο αυτό να προσπερνάς τις εθνικές ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Alpha και την Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA ΚΑΙ TH ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε την κυβερνητική εκπρόσωπο κα Γεροβασίλη. Καλό μεσημέρι. Τι κάνετε; Ποιο είναι το δικό σας Πόθεν ΄Εσχες, μια και είχαμε αυτό, προηγουμένως;
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαντάζομαι, κανονικό.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, θέλω να ξεκινήσουμε, όσο μπορείτε να μας πείτε, τι μας περιμένει από εδώ και πέρα. Δηλαδή, έχουμε τον αγώνα δρόμου που κάνει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Καταρχάς, είναι προαπαιτούμενα αυτά; Ορθώς τα λέμε προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το νομοσχέδιο που θα μπει είναι,  βεβαίως, μέρος της παλαιάς συμφωνίας. Έχουμε ήδη ψηφίσει το Ασφαλιστικό – Φορολογικό που ήταν τα δύο τρίτα του προγράμματος των προαπαιτούμενων και εκκρεμεί  το 1% του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων. Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Όλα αυτά είναι μέρος της αξιολόγησης από τα γνωστά της συμφωνίας του καλοκαιριού.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Και εκεί είναι και οι έμμεσοι φόροι, όμως, ταυτοχρόνως. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, εκεί είναι και οι έμμεσοι φόροι.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι το πιο ζόρικο για όλους μας. Διότι, λέγαμε πριν και με τον Γιώργο Μελιγκώνη, τον πολιτικό μας συντάκτη, ότι η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει το στοίχημα για την οικονομία και ας πούμε, για τις ανάγκες της συζήτησης ότι  με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις του  Eurogroup για τους δείκτες, τα πράγματα σε ό,τι αφορά την οικονομία, τηρουμένων των αναλογιών, πάνε καλά. Το στοίχημα με την κοινωνία, όμως, με τέτοιο φορολογικό είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Δεν ξέρω, πόσο θα μπορέσει να πληρώνει ο κόσμος. Σας  μιλάω ειλικρινά.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. ΄Εχει ήδη εξαντληθεί σε πολλούς συμπολίτες μας και σε κάποιους τείνει να εξαντληθεί. Αυτό είναι γνωστό. Ο στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο βήμα προκειμένου να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, την οικονομική πραγματικότητα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη περίοδο. Και όταν λέμε άλλη περίοδο, εμείς δεν εννοούμε περίοδο για την οποία τα νούμερα να πηγαίνουν καλύτερα και οι πολίτες δεν θα το αντιλαμβάνονται, αλλά με επιστροφή αυτού του καλού αποτελέσματος στην πραγματική ζωή. Αυτός είναι ο στόχος μας και κατά την άποψή μου είναι απολύτως εφικτός στόχος, πια. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Τα δύσκολα για τον πολίτη ξεκινούν τον Ιούνιο που θα πρέπει να πληρώσει αυτά που έχει να πληρώσει. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοώ, τελείωσε, όσον αφορά το τι ακριβώς μέλλει να συμβεί. Βεβαίως, αυτά τα οποία ψηφίστηκαν μένουν για να εφαρμοστούν. Όμως, να θυμίσω για άλλη μια φορά, σε όσους μας ακούν, ότι αντίθετα με ό,τι ακούγεται τόσο και το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται ούτε για φοροκαταιγίδα ούτε για εξαντλητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτό θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μας να το διαπιστώσουν αργότερα. Διότι, σήμερα, είναι αρκετά τρομοκρατημένοι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, όμως. Το μεγαλύτερο κομμάτι –εννοώ συντριπτικά μεγαλύτερο σε ποσοστά πολύ υψηλά – δεν πρόκειται να δει να αλλάζει δραματικά η ζωή του από το Φορολογικό και Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πολλές ομάδες θα έχουν και ελάφρυνση. Και πρέπει να έχουν ελάφρυνση, διότι έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος και δεν αντέχουν άλλο. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Μακάρι και να το δούμε. Γιατί είπαμε, αν ο στόχος είναι η ανάκαμψη αν δεν μπαίνουν έσοδα στο ταμείο, δεν θα μπορεί ο κόσμος να πληρώσει.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, και ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια. Για αυτό και συζητάμε πέντε μήνες ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Ακριβώς γιατί  ήταν επίσης μια σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρχει και αυτή η αντιστροφή. Δηλαδή τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να τα σηκώσουν και να μην σηκώσουν άλλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ωστόσο, βλέπουμε δυναμικές και πολλές αντιδράσεις από την κοινωνία. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το βλέπουμε και είναι λογικό, με την έννοια ότι είναι ο έκτος χρόνος αφαίμαξης των πολιτών. Έχουν δει τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται δραματικά σε ποσοστά πάνω από 40% και βεβαίως να αυξάνεται η φορολογία και οι υποχρεώσεις τους και έχουν εξαντληθεί. Επομένως, οτιδήποτε έρχεται σήμερα να προστεθεί, πραγματικά είναι σαν να ξεχειλίζει ένα ποτήρι.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι πλήρως αντιληπτό όλο αυτό. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα τα οποία ακολουθήθηκαν για αυτή τη χρονιά θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία, μελλοντικά, και δεν εννοώ στο πολύ μακρύ μέλλον, να ανασάνει. Και όταν η πραγματική οικονομία ανακάμψει για να μπορεί και ο μικρομεσαίος να έχει δουλειά στην επιχείρησή του. Για να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία μέσω και των αποπληρωμών, που θα κάνει το Δημόσιο στα χρέη του προς τους ιδιώτες. Και μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα μπορέσουμε σύντομα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να έχουμε αντιστροφή του κλίματος με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων. Βεβαίως, και το μεγάλο στοίχημα που δεν λύνεται, επίσης, άμεσα και με ένα μαγικό κουμπί, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί, σας λένε, και όχι μόνο η  αντιπολίτευση, ότι «τι κάνετε, πανηγυρίζετε γιατί παίρνετε μέτρα 5,6 δις».  Είναι ένα ερώτημα εύλογο με αντίκρισμα. 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρώτον δεν πανηγυρίσαμε. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν πανηγυρίσατε.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν πανηγυρίζει κανείς. Πραγματικά έχουμε φέρει και έχουν ψηφιστεί αυτά τα οποία περιγράφουμε. Να μην τα επαναλάβω. Από την άλλη πλευρά, όμως, μια καταστραμμένη οικονομία σε ένα κράτος με πολύ βαθιά  προβλήματα,  συσσωρευμένα από πάρα πολλά χρόνια και εξαιρετικά επιβαρυμένα τα τελευταία, φθάνουμε σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε την αντιστροφή. Αυτό είναι μια ανακούφιση, είναι μια καθοριστική στιγμή για τους συμπολίτες μας την οποία εγώ ήδη εισπράττω, ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, ότι η συμφωνία στις 24 του μηνός θα έχει κλείσει. Βεβαίως, τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό και σήμερα είναι εξαιρετικά, σημαντικά για την ελληνική οικονομία. Χωρίς όλο αυτό δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε σε τέτοιο δρόμο. Και να θυμίσω ότι με τον αγώνα αυτής της κυβέρνησης γλιτώσαμε από 20 δισ. επιπλέον μέτρα. Άλλο τα 20 δισ. και άλλο το 5,4 για την τριετία. Επομένως, τα νούμερα δεν είναι ευχάριστα, αλλά να τα διαβάζουμε και στην πραγματική τους διάσταση. Έχει μια σημασία, για να μην δημιουργείται πανικός. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες, μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup προσπαθώντας όλοι οι δημοσιογράφοι να μεταφράσουμε τι σημαίνει για την χώρα, για την πολιτική σκηνή το αποτέλεσμα του Eurogroup, υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός τόπος που λέει ότι – αν μη τι άλλο – για τουλάχιστον έναν χρόνο ο Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει καθαρίσει, να το πούμε απλά. Διότι, μετά από έναν χρόνο, ως γνωστόν, τον επόμενο Απρίλιο είναι η πρώτη μέτρηση, συνεπώς, φαίνεται ότι απομακρύνονται σενάρια που είτε ήταν υπαρκτά είτε ήταν διαρροές για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας περί οικουμενικών, πρόωρων εκλογών κλπ. Είναι σωστή αυτή η δημοσιογραφική αξιολόγηση που κάνουμε όλοι, κυρία Γεροβασίλη ή χάνουμε κάτι, υπάρχει κάτι που δεν το βλέπουμε; Δηλαδή να περιμένουμε αιφνιδιασμό; 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Έχουμε πλήρη συναίσθηση για το βάρος που αναλάβαμε, συνειδητά βεβαίως, για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να βγάλουμε τη χώρα τελικά από τα μνημόνια και από την επιτροπεία. Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Είναι βήματα μιας τριετούς συμφωνίας, τα οποία έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε πιστά προκειμένου να φθάσουμε και στο αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα, τον πρώτο χρόνο με όλες τις δυσκολίες πετύχαμε στόχους, μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους, εννοώ οικονομικούς στόχους, όσον αφορά τη συμφωνία και πετύχαμε αντί για έλλειμμα 0,25% το 2015, πετύχαμε πλεόνασμα 0,7%. Μια διαφορά περίπου στο 1%. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. Αυτό είναι που καταφέραμε αυτή τη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε στα επόμενα χρόνια, μέχρι την τελική μέτρηση του προγράμματος -σας θυμίζω ότι είναι τον Απρίλιο του 2019- με σταθερά βήματα και με όλη την προσπάθεια θα φτάσουμε να βγούμε από τον στόχο χωρίς άλλα προβλήματα. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για τριετία. Δηλαδή είναι μέχρι το 2018. Η μέτρησή τους θα γίνει το 2019. Άρα έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι μέχρι το 2019 έχουμε οικονομική και πολιτική  σταθερότητα, άρα και κοινωνική σταθερότητα. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ακούμε όλους τους υπουργούς να εμφανίζονται κατηγορηματικοί σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του κόφτη. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα χρειαστεί καν να λειτουργήσει ο κόφτης. Αυτό το κάνετε κυρίως για ψυχολογικούς λόγους ή υπάρχουν και κάποια… 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το κάνουμε…
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Πού στηρίζεστε και το λέτε με τόση κατηγορηματικότητα. Και εάν λειτουργήσει ο κόφτης, γιατί λέτε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα αφορά μισθούς και συντάξεις;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε λόγους, σαν αυτούς που άρχισα να σας περιγράφω πριν, για το εάν θα χρειαστεί να λειτουργήσει ο αυτόματος μηχανισμός. Φέτος, εάν υποθέσουμε ότι είχαμε τη μέτρηση του Απριλίου, αντί για έλλειμμα θα μας έβρισκε πλεόνασμα. Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Σας θυμίζω με capital controls και με ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μέσα, αλλά και έξω, και βεβαίως με έλλειμμα εμπιστοσύνης για τα βήματα που έχει κάνει η χώρα από τους έξω και από τους δανειστές. Σήμερα λοιπόν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι, αφού πετύχαμε το πλεόνασμα για φέτος, του χρόνου θα είναι πιο εύκολα. Με δεδομένο ότι αλλάζει και το οικονομικό κλίμα. Σήμερα έχουμε και τον ESM να μιλά γι’ αυτό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Να ανοίγει την κάνουλα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς, να ανοίγει προκειμένου, τελικά, να φύγει από πάνω μας μεγάλο κομμάτι του δυσβάσταχτου χρέους. Όλα αυτά είναι συνθήκες που είναι αντικειμενικές και δεν είναι ελπίδα ή ευχή το να συμβεί. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. Επίσης, σας θυμίζω ότι με τη μεγάλη προσπάθεια της διαπραγματευτικής μας ομάδας στο μνημόνιο του καλοκαιριού έχουμε χαμηλώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας απάλλαξαν από τα 20 δις επιπλέον μέτρα για την τριετία. Σας θυμίζω ότι για το 2016 υπάρχει στόχος στο 0,5%, το 2017 στο 1,5% και το 2018 είναι 3,5%. Αυτό το 3,5% είναι που θα μετρηθεί και το 2019. Θεωρούμε ότι με την πολιτική που ακολουθείται και με την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας, είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Αν κάτι στραβώσει σε αυτή τη διαδικασία και χρειαστεί να λειτουργήσει ο αυτόματος μηχανισμός, γιατί θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα αφορά μισθούς και συντάξεις, όπως κατηγορηματικά δηλώνετε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γιατί το μίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί και οι αλλαγές που θα γίνουν στον προϋπολογισμό θα είναι αποτέλεσμα και της κυβερνητικής παρέμβασης. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών; Εκείνο θα αποφασίσει από πού θα κοπούν; 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι του υπουργείου Οικονομικών, αλλά πρώτα -σας θυμίζω- ενεργοποιείται, αν υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση, με Προεδρικό Διάταγμα. Στη συνέχεια φτάνουμε στο σχέδιο προϋπολογισμού που είναι τον Οκτώβριο και εκεί η κυβέρνηση -σε συμφωνία και με τους θεσμούς- νομοθετεί αυτό το μίγμα που εκτιμά εκείνη ότι είναι ισορροπημένο. Βεβαίως, έχουν ήδη εξαιρεθεί οι ευάλωτες κατηγορίες για την κοινωνική πολιτική όπως ξέρετε. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και το μίγμα της πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου Οκτωβρίου. Με αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή ξέρουμε τους στόχους και τις βασικές μας γραμμές και ξέρουμε και ποιους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε, εννοώντας ποια ομάδα πληθυσμού, εννοούμε τους ευάλωτους και τους μεσαίους κυρίως. Έχουμε κάνει όλο αυτόν τον αγώνα για να σώσουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, δεν μειώθηκαν κύριες συντάξεις, μετά από τόσα χρόνια. Αυτό έγινε με αγώνα. Τον ίδιο αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε σταθερά και για τα επόμενα χρόνια.
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πάω σε ένα άλλο μίγμα τώρα, κλείνοντας. Όλοι περιμένουμε τον ανασχηματισμό. Φυσικά δεν περιμένω από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο να πει οτιδήποτε για τον ανασχηματισμό. Εκείνο που θέλω να σας ρωτήσω, κυρία Γεροβασίλη, είναι αν θεωρείτε ότι χρειάζεται και μια διεύρυνση, όπως γράφεται, λέγεται, ακούγεται, πολλοί εικάζουν διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και προς άλλες -ας το πούμε- πολιτικές δυνάμεις στον βαθμό που είναι πολιτικές δυνάμεις. Χρειάζεται αυτό ή νομίζετε ότι είναι…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ αρχάς, να δούμε αν υπάρχουν αυτές οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχουν. Επομένως, είναι λογικό να μην έχει βάση μια τέτοια συζήτηση. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Σε επίπεδο προσώπων; 
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοείτε πρόσωπα που να μην είναι στο στενό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, ας πούμε να μπει στην κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, ότι θα μπει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω διαβάσει κι εγώ πάρα πολλές εκδοχές. Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα κυβερνητικό σχήμα, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών ήδη ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και νομίζω ότι είναι μία λογική τακτική. Αυτό, σε επίπεδο προσώπων, έχει ήδη αποτυπωθεί και νομίζω ότι όποτε ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού περιβάλλοντος. Το βρίσκω σωστό και υγιές. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν πολιτική εξόδου της χώρας από τα προβλήματα. Και φάνηκε, δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες με άσχημο τρόπο, την στιγμή του πιο κρίσιμου Eurogroup, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όταν από το εξωτερικό έρχονται και στηρίζουν -μια ομάδα Ευρωσοσιαλιστών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά- με πάθος την προσπάθεια της κυβέρνησης και αυτό διατυπώνεται στο δημόσιο λόγο . Όπως σε μια συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό θέμα χθες, όπου δυστυχώς είδαμε τον κύριο Βέμπερ του ΕΛΚ να ακολουθεί μια εντελώς αντίθετη ρητορική. Με την ευκαιρία που το συζητάμε, θα ήθελα πολύ να ακούσω και το σχόλιο του κυρίου Μητσοτάκη και της ΝΔ για τη στάση του κυρίου Βέμπερ στη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα. Ξέρετε, πέραν της μικροπολιτικής, αντιλαμβάνομαι γιατί η ΝΔ θέλει να επανέλθει στην εξουσία, το καταλαβαίνω. Όμως, η πολιτική θέλει μία γενναιότητα, ώστε να μην σε συνεπαίρνει η μικροπολιτική,  το πόσο αγαπάς μία καρέκλα και τα κυβερνητικά έδρανα και μέσα σε όλο αυτό να προσπερνάς τις εθνικές ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. 
Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλό σας απόγευμα.