Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Την πλήρη προστασία της φέτας στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Με επιστολή παρέμβαση του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτου Καραμίχα, προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών, ζητείται από την Κυβέρνηση να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία της φέτας στην επικείμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, γνωστή με το όνομα CETA.
Η επιστολή εστάλη με αφορμή την ένταξη του θέματος της εν λόγω συμφωνίας στην ημερήσια διάταξη του Συμβούλιου Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και το περιεχόμενό της έχει ως εξής:

Προς                                                                                                   

1. Πρωθυπουργό της Ελλάδας
 κ. Αλέξη Τσίπρα
2. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
 & Τροφίμων                                                                                       12.05.2016
κ. Ευάγγελο Αποστόλου                                                                    
3. Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού
 κ. Γιώργο Σταθάκη                                                                             131
4. Υπουργό Εξωτερικών
 κ. Νίκο Κοντζιά

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 Κύριοι Υπουργοί,

Η Φέτα αποτελεί το πλέον σημαντικό, εθνικής σημασίας επώνυμο, εξαγωγικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο εξάγεται σε πάνω από 50 χώρες, με αξία εξαγωγών που το 2015 ξεπέρασε τα 300 εκ. €. και συνεχή αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η εξέλιξη ωστόσο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά καθίσταται άκρως δυσμενής για τα Ελληνικά συμφέροντα και κυρίως για την Ελληνική κτηνοτροφία, αφού ουσιαστικά ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο για τη Φέτα.

Διεκδικούμε το αυτονόητο, η ονομασία Φέτα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το τυρί που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα.

Είναι πασιφανές ότι η Ε.Ε. δεν προστατεύει επαρκώς ή τουλάχιστον δεν επιδεικνύει την αλληλεγγύη την οποία οφείλει να επιδείξει για όλα τα κατ΄ εξοχήν εθνικά προϊόντα των μελών της, στις συναλλαγές της με τρίτες χώρες και ειδικά για την Ελλάδα στη «Φέτα». Η «φέτα» είναι η μόνη Γ Ε ναυαρχίδα κράτους μέλους της ΕΕ που δεν προστατεύεται, όπως είχε υποσχεθεί η Επιτροπή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της CETA αλλά εν συνεχεία υπαναχωρώντας εξαίρεσε τη Φέτα από τον κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ που πρέπει να προστατεύονται.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να χαράξουν και να συμφωνήσουν σε μια εθνική στρατηγική, ιδιαίτερα σε θέματα υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας, όπως άλλωστε η Οργάνωσή μας έχει επανειλημμένα ζητήσει. Τουναντίον έχει χυθεί αρκετό μελάνι για τη συκοφάντηση και την αποδυνάμωση της ΠΑΣΕΓΕΣ και χάθηκαν καθοριστικές μάχες για υψίστης σημασίας θέματα του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Σήμερα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά βρίσκεται σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 το θέμα αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη του Συμβούλιου Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα καθορίσει την εξέλιξη για την προστασία της «Φέτας» όχι μόνο για τη συγκεκριμένη συμφωνία (CETA) αλλά και σε επικείμενες Συμφωνίες της Ε.Ε. με άλλες χώρες και ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση ΕΕ-ΗΠΑ για την Συμφωνία TTIP, η οποία συνιστά την σημαντικότερη, με οικονομικούς όρους, διαπραγμάτευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επειδή τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται με αγώνα η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να ζητήσει και να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της Φέτας στη CETA.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ

Τζανέτος Καραμίχας