Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

H Φωνή Toυ Καλαμά Ενημερωτική Ημερίδα για την προστασία του ποταμού Καλαμά

Φωτογραφία: Κώστας Μπατσής
Η «Φωνή του Καλαμά», του ιστορικού ποταμού Θύαμη, του μακρύτερου ποταμού της Ηπείρου, ακούστηκε δυνατά την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στην Ομοσπονδία Μουργκάνας, σε όλους τους συμπατριώτες και ενεργούς πολίτες. Ένας ποταμός που γεφυρώνει Ιωάννινα και Θεσπρωτία και «βρέχει» τα χωριά της ακριτικής Μουργκάνας, τα χώματα των προγονών μας, για πολλά χιλιόμετρα. Η συμμετοχή στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας στον ιδιόκτητο χώρο της, στο κέντρο της Αθήνας στην Ομόνοια, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με πολλούς παρευρισκόμενους, ακόμα και όρθιους και στο διάδρομο της εισόδου της μεγάλης αίθουσας. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Μαρίου Κάτση, ο οποίος παρακολούθησε όλη την ημερίδα.


Μια σημαντική ενημερωτική ημερίδα, εξαιρετικά διοργανωμένη από την Ομοσπονδία Μουργκάνας, για την προστασία του ποταμού Καλαμά. Ο σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας οριοθετήθηκε σε μια ουσιαστική συλλογιστική, την κατάθεση προτάσεων με στόχο την δημιουργία φακέλου και την παρουσίαση συμπερασμάτων και τεκμηριωμένων τοποθετήσεων, ώστε να δοθεί βιώσιμη, κατάλληλη λύση, συμβατή με τον τόπο και την κοινωνία στο χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης και της υποβάθμισης του ποταμού Καλαμά και γειτονικών ποταμών (π.χ. Λαγκάβιτσα) και λοιπών παραποτάμων. 

Τον γενικό συντονισμό της ημερίδας είχε ο κ. Κωνσταντίνος Σ. Κωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και Έφορος Οικονομικών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Η εισήγηση του κ. Κωνσταντινου έδωσε το στοχευμένο πλαίσιο της ημερίδας και αποτύπωσε την γενική συλλογιστική για επίλυση του θέματος με επιστημονική προσέγγιση, με κύριους άξονες την συνεχή ενημέρωση, τον συντονισμό με το σημαντικότερο τριτοβάθμιο όργανο όλων των Ηπειρωτών, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, και την κατάθεση ουσιαστικών τεκμηριωμένων προτάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς. 

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι:

Πρόεδρος  Κίνησης Καθαρός Καλαμάς, Αιδεσιμότατος Ιερέας π. Γεώργιος Τζώρτζης
Πρόεδρος  Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Καλαμά & Αχέροντα, κ. Κομίνος Θεόδωρος  
Γενική Διεύθυνση Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Dr. Χαράλαμπος Βερβέρης
Βιολόγος - Περιβαλλοντολόγος, κ. Ευάγγελος Παππάς

Επίσης ουσιαστική τοποθέτηση με κατάθεση προτάσεων έκανε ο Δήμαρχος Ζίτσας, κ. Μιχάλης Πλιάκας, σε σχετική επιστολή που απέστειλε στην Ομοσπονδία Μουργκάνας. Φωτογραφία: Κώστας Μπατσής

Χαιρετισμό απηύθυναν:

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, κ. Ζωή Ντρούκα, η οποία εστίασε έντονα στην σημασία της προσπάθειας για την προστασίας του ποταμού Καλαμά, δίνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα σε αυτήν. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η ενημέρωση, η κατάθεση προτάσεων και η συνολική προσπάθεια δεν σταματά σε αυτό το επίπεδο αλλά θα συνεχίζεται έως του σημείου ικανοποιητικής λύσης του θέματος. Με την ομιλία της έθεσε πρακτικά την Ομοσπονδία Μουργκάνας σε πανελλαδικό επίπεδο σημαντικό στοιχείο συμμετοχής στην προσπάθεια, σε κύριο συνομιλητή, σε ρόλο ενεργού παρατηρητή και θεσμικού φορέα συνδεδεμένου με την γενική συντονιστική προσπάθεια για λύση στο πρόβλημα.

Ο Προέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Δόσης, ο οποίος άμεσα, με ουσιαστικά τρόπο και γνώση του θέματος, παρουσίασε στο κοινό τις αποφάσεις του ΔΣ της ΠΣΕ σχετικά με την συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ηπείρου. Με σαφήνεια και ιδιαίτερη ευαισθησία αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας του Καλαμά, ως ένα θέμα συνυφασμένο και κυρίαρχο στα θέματα της ΠΣΕ, και στις καταγεγραμμένες θέσεις της. Υποστήριξε την συνολική συλλογιστική με διεκδικητικό βήμα και την θεσμική ειδικού βάρους σημασία της ΠΣΕ σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα όμως τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον τόπο και το μέλλον του ποταμού με κατάλληλη επίλυση του θέματος. Τέλος, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για ποιοτική περιβαλλοντολογικά ανθρώπινη βιώσιμη λύση χωρίς κανένα εφησυχασμό.

Στο πρόγραμμα ακολούθησε η βράβευση του Ιερέα π. Γεώργιου Ελ. Τζώρτζη, ο οποίος συγκλόνισε το κοινό με την ομιλία του. Η βιωματική του διαδρομή στην ακριτική περιοχή και η προσπάθεια ετών για την σωτηρία του Καλαμά έκανε το κοινό να τον καταχειροκροτήσει! Ο ίδιος, αν και εμφανέστατα συγκινημένος, δεν σταμάτησε το λόγο του, παραδίδοντας με την σειρά του προτάσεις στοχευμένες, με αναφορά στην μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση, την μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τους τοπικούς φορείς και γενικά με κάλεσμα όλων των ενεργών πολιτών και συμπατριωτών στην συνέχιση της προσπάθειας για την προστασία του Καλαμά. 

Aκολούθησε η ομιλία του εκπρόσωπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος έδωσε την σημερνή αποτύπωση, σημειώνοντας ότι από τις μετρήσεις και τα στοιχεία που διέθετε, η κατάσταση του ποταμού μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική. Ικανοποιητική, διευκρίνισε, σε σχέση με άλλα ποτάμια της Ελλάδος και λόγω της ικανότητας αυτοκαθαρισμού του Καλαμά, μέσω των ορμητικών νερών του. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και ότι οι προτάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν είναι στην κατεύθυνση της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και της προσπάθειας που μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους Δήμους.


Φωτογραφία: www.olodytika.gr

Αμέσως μετά συνέχισε ο Προέδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Καλαμά & Αχέροντα, κ. Κομίνος Θεόδωρος, ο οποίος συνέθεσε την εικόνα του Καλαμά σε σχέση με την πολιτιστική παράδοση και τα μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή. Εξήγησε την σημασία της καταπληκτικής βιοποικιλότητας και φύσης που περιβάλει τον ποταμό και την περιοχή γενικότερα. Παρουσίασε με εύτονο ύφος ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. εντατικές παραποτάμιες εκχερσώσεις) έχει συμβάλλει στην διατάραξη της ισορροπίας στην περιοχή. Τέλος, μετά από παρουσίαση διαφόρων και πολλών ειδών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, κατέληξε σε προτάσεις που μπορούν να αναδείξουν περισσότερο την περιοχή, να περιορίσουν την μόλυνση και να δώσουν αντίστοιχα οφέλη στην τοπική κοινωνία. 

Ο τελευταίος ομιλητής, κ. Ευάγγελος Παππάς, επιστήμων συμπατριώτης Θεσπρωτός, κατεύθυνε την συζήτηση στην ουσιαστική ενημέρωση και σε προτάσεις σχετικές με το μέλλον και την ανάπτυξη. Μια πρόταση για ανάπτυξη που θα μπορούσε να ενδυναμώσει τον παραγωγικό ιστό της περιοχής και περιφερειακά με αναφορά στην παραδοσιακή πρωτογενή παράγωγη, χαρακτηριστικό της περιοχής του Καλαμά. Ένα χαρακτηριστικό που η σημερινή εγκατάλειψη οδήγησε στην αδιαφορία και την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Η ανάπτυξη και το μέλλον του Καλαμά συνδέθηκε εύστοχα με πρόταση ανάπτυξης συμβατής με το ποιοτικό περιβάλλον και την προστασία του ποταμού.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ο συντονιστής κ. Κωνσταντίνου ενημέρωσε το κοινό για την επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκα και ανέγνωσε επιστολή στην οποία ο Δήμος Ζίτσας παρουσίασε τις ακόλουθες προτάσεις για την προστασία του ποταμού Καλαμά: α) προσπάθεια να οριστεί όλη η περιοχή του Καλαμά ως προστατευόμενη περιοχή και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην τάφρο της Λαψίστας και β) προσδιορισμός  ενός επαρκούς και ολοκληρωμένου σύστηματος μετρήσεων για την ποιότητα των νερών του Καλαμά.

Στη συνέχεια, στο τελικό στάδιο της πολύ καλά τηρούμενης διαδικασίας, ακολούθησαν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι ομιλητές σε αυτό το στάδιο της ημερίδας έκαναν τοποθετήσεις με αντίστοιχες προτάσεις. Ήταν φανερό ότι το συγκεκριμένο κοινό αλλά και οι εισηγήσεις τους ακολούθησαν την επιτυχημένη ροή της ημερίδας, που είχε σκοπό και κύρια συλλογιστική τις προτάσεις και το επόμενο βήμα: κατάθεση προτάσεων ώστε να γίνουν κινήσεις όσο πιο άμεσα και όσο πιο κατάλληλα για την προστασία του τόπου και του Καλαμά μας.
Φωτογραφία: Αλέξης Τσέκας

Η Ομοσπονδία μετακίνησε ένα πεδίο συζήτησης και ενημέρωσης για τον Καλαμά σε ένα νέο επίπεδο πιο απαιτητικό, πιο επίκαιρο, πιο άμεσο, πιο διυλισμένο επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά. Με αυτή την ημερίδα άνοιξε ένας νέος κύκλος δράσης και προσπάθειας για την προστασία του Καλαμά. Το επόμενο βήμα, ο δεύτερος κύκλος μετά την εξαγωγή των πολύτιμων συμπερασμάτων και προτάσεων, θα κατευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς, την περιφέρεια και τους Δήμους ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός «οδικός χάρτης» για την προστασία του Καλαμά και την ανάδειξη του σε ένα ποτάμι πρότυπο, υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 


Για το ΔΣ

Η  Πρόεδρος:  Ζωή Ντρούκα
Η Γενική Γραμματέας : Εύη Μάχου