Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τον Αποστόλου για τις οφειλές στους συνεταιρισμούς. Τι απαντά η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Με δυσπιστία και επιφύλαξη αντιμετωπίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ την ερώτηση των 22 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία της οργάνωσης και την εκπροσώπιση της χώρας στα Ευρωπαϊκά Συνεταιριστικά και Συνδικαλιστικά όργανα (COPA-COGEKA) και αυτό γιατί η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη βεβαίως, δεν έχουν συνιθύσει τον συνεταιριστικό χώρο σε τίποτε καλό μέχρι σήμερα.
Αντίθετα έχουν αναπτύξει μεγάλη πολεμική ενάντια στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία οφείλονται περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στους συνεταιρισμούς,  τους οποίους εμποδίζουν να δουλέψουν με σχετικούς νόμους προς όφελος του στυγνού ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, η ΠΑΣΕΓΕΣ ενημερώνει τους ερωτώντες βουλευτές, ότι η οργάνωση υφίσταται, ενώ η εκπροσώπηση στις COPA – COGEKA θα είναι απρόσκοπτη και βεβαίως αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη της.

Καλά θα είναι όμως οι βουλευτές, εάν θέλουν να συμβάλλουν σε κάτι θετικό στην χώρα, να ζητήσουν από τον κ. Αποστόλου να αντιμετωπίσει, αν μη τι άλλο, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πεισματική του άρνηση να δώσει τα χρήματα που οφείλει στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τα οποία συμπαρασύρουν σε μια ζοφερή κατάσταση τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές).

Η ερώτηση

Επισυνάπτεται η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το πλήρες κείμενο της οπιας έχει ως εξής:

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ασαφές και προβληματικό τοπίο στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Οικονομικών

Στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις των τελευταίων χρόνων - ακόμη και σήμερα - τώρα, προστίθενται συνεχώς και νέες, μη εξαιρουμένης και αυτής της τριτοβάθμιας ΠΑΣΕΓΕΣ, από όπου προκύπτει, εκτός των άλλων, και πρόβλημα εκπροσώπησης της χώρας στην COPA-COGEKA.

Αυτή η επιδημία των εκκαθαρίσεων έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στις υποχρεώσεις των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών προς τους εργαζόμενους, παραγωγούς κλπ. με συνέπεια τη μειωμένη δυνατότητα παραγωγής και τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής υπαίθρου.

Επιπλέον, οι εκκαθαρίσεις οι οποίες γίνονται δεν είναι απολύτως διαφανείς και η χρήση της αγροτικής περιουσίας έχει χάσει πλέον τον χαρακτήρα της, δηλαδή την αγροτική αξιοποίηση, χωρίς να ελέγχει κανένας το που και με ποιες διαδικασίες εκποιείται. Συνεπώς πλέον ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει να χάνει από τις εκκαθαρίσεις αυτές.

Εκτός όμως από το παραγωγικό και οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται προκύπτει και τεράστιο ηθικό ζήτημα και μια κατάσταση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις οργανώσεις βρίσκονται όμηροι σε ένα εργασιακό αδιέξοδο, με πολλές οφειλές δεδουλευμένων καθώς και με ένα θολό και αβέβαιο μέλλον όσον αφορά στην εργασιακή τους αποκατάσταση στις νέες συνεταιριστικές ενώσεις αλλά και στην συνταξιοδοτική τους ικανότητα. Μια κατάσταση που αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, περίπου 500 πανελληνίως -ενδεικτικά στην περιοχή της Λάρισας αφορά 145 άτομα, στην περιοχή της Λέσβου 58 κ.α.- και συνυπολογίζοντας τον αυξημένο ρυθμό εκκαθαρίσεων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 5000 πανελλαδικά.

Η διάλυση της παραγωγικής βάσης αλλά και της οντότητας των συνεταιρισμών, καθώς και η απαξίωση της ιδέας του συνεργατισμού  συνιστά πρώτου μεγέθους κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα με διαστάσεις σκανδάλου, σε μια ιδιαίτερα  κρίσιμη περίοδο όπου ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να είναι η πρώτη «ζώνη αμύνης», αλληλεγγύης  και στήριξης του μικρομεσαίου οικογενειακού αγροτικού νοικοκυριού. Η άνω των 80 ετών ιστορία και συνεισφορά του συνεταιριστικού κινήματος στο τόπο μας με το θετικό του αποτύπωμα σήμερα, αλλά και για το μέλλον, αυτής της εξαιρετικής παραγωγής και ποιότητας αγαθών – τροφίμων της χώρας, απαιτεί εξηγήσεις για το «πώς φθάσαμε ως εδώ» και το τι γίνεται τώρα, αλλά και αύριο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αποτύπωση του σημερινού τοπίου και την κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων;
2. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την διαδικασία με την οποία οδηγείται στην λύση της εκκαθάρισης μία συνεταιριστική ένωση και την συνέχιση της αγροτικής αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων;
3. Πώς θα διερευνήσουν τις ευθύνες των προηγούμενων Διοικήσεων και πώς θα μεριμνήσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι που φέρουν αποδεδειγμένα την ευθύνη της αποτυχίας να αποκλειστούν από τα νέα υγιή συνεταιριστικά εγχειρήματα;
4. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποκατασταθεί πρακτικά και ηθικά το συνεταιριστικό εγχείρημα, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους πρώην εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
 
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγενά Άννα
Βράντζα Παναγιώτα
Γάκης Δημήτριος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Λάππας Σπύρος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κώστας
Μπγιάλας Χρήστος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παυλίδης Κώστας
Σεβαστάκης Δημήτρης
Τσόγκας Κώστας
Ψυχογιός Γιώργος