Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Σε εμπορική ασφυξία οδηγεί τους συνεταιρισμούς το σχέδιο νόμου Αποστόλου-Χειρότερο από το νόμο Σκανδαλίδη

Ομόφωνη ήταν η καταδίκη του νέου σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που δόθηκε άτυπα στην δημοσιότητα την Τετάρτη, από τους προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων από όλες τις περιοχές της χώρας που συμμετείχαν σε πανελλαδική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε είναι χειρότερο από το αρχικό κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση, καθώς οι προβλέψεις του για άκρατο παρεμβατισμό του κράτους στα εσωτερικά του συνεταιριστικού κινήματος θα δημιουργήσουν συνθήκες εμπορικής ασφυξίας.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι δεν λύνει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί νέα προβλήματα στην λειτουργία των συνεταιρισμών, τα οποία θα οδηγήσουν στην διάλυσή τους.
 
Καταλήγοντας η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε τα σημερινά γενικά συμπεράσματα, συμπληρωμένα με επιμέρους παρατηρήσεις της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και τυχόν νέες παρατηρήσεις που θα αποσταλούν από συνεταιριστικές οργανώσεις, μετά από διεξοδικότερη μελέτη του νέου σχεδίου νόμου, να αποσταλούν στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές.

Αναλυτικότερα, επιγραμματικά οι βασικές επισημάνσεις των παρευρισκομένων στην σύσκεψη αφορούν στα επί μέρους σημεία του εν λόγω σχεδίου νόμου:

-Το ότι ο Συνεταιρισμός οφείλει να περιορίζει τον όγκο των συναλλαγών του με τρίτους, μη μέλη του, στο όριο των συναλλαγών με τα μέλη του, περιορισμός που αν ισχύσει δημιουργεί εμπορική ασφυξία σε κάθε συνεταιριστική επιχείρηση.
-Το ότι εμμένει να θεωρεί μη αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους (άρθρο 1).