Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

“ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, ΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ. 1779-1961″

Στην εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο του φιλολόγου – ερευνητή Μιχάλη Χρ. Παντούλα με τίτλο “ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, ΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ. 1779-1961″ θα μιλήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 20:00. 
Το βιβλίο του Μ.Χρ. Παντούλα εμπεριέχει μία πλατιά και λεπτομερειακή παρουσίαση των εικονογραφικών παραστάσεων του Αγίου Κοσμά από το θάνατό του το 1779 έως την αγιοκατάταξή του το 1961. Συνολικά έχουν καταγραφεί 186 διαφορετικές εικονογραφικές παραστάσεις. Στα περισσότερα από τέσσερα χρόνια της έρευνάς του ο συγγραφέας έφερε στο φως και συγκέντρωσε ένα πλήθος διαφορετικών εικονογραφικών απεικονίσεων του Αγίου Κοσμά που βρίσκονταν διάσπαρτες σε έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο (από το Βουκουρέστι και τα Τίρανα, έως την Κρήτη και το Άγιο Όρος).
Εισηγητές στην εκδήλωση είναι οι : Μιχάλης Τρίτος, Καθηγητής Θεολογικής Α.Π.Θ., Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος- Βυζαντινολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βύρων Πολύδωρας, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, Μάρκος Μπόλαρης, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών.