Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση τα αγροτικά μπλόκα - "Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά", λένε οι αγρότες των Τεμπών

Κλειστά επ’ αόριστον είναι σήμερα τα Τέμπη, η Νίκαια, η νέα εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, η Εγνατία οδός στο ύψος των Κερδυλλίων Σερρών και της Χρυσούπολης Καβάλας, η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος του Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας, τα διόδια των Μαλγάρων, το Κάστρο Βοιωτίας και η λεωφόρος Μαρκοπούλου πριν από τον κόμβο της Αττικής οδού.
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας. Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την εθνική οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα. Όπως έκαναν γνωστό για τις παραπέρα δράσεις τους αναμένουν τις αποφάσεις του συντονιστικού τους σε σύμπλευση με το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία.

Οι αγρότες της «Ενωτικής Ομοσπονδίας» έκαναν λόγο για επιτυχημένη παρουσία τους στην Αθήνα και στα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο.
 
O γενικός γραματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Δημήτρης Δημογιάννης κατέθεσε τελικά το υπόμνημα με το πλαίσιο των αιτημάτων στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μεταξύ άλλων, ζητάνε αυτονομία του ΟΓΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικό συντελεστή στο 13% και διαχωρισμό για τους κατ’επάγγελμα αγρότες. Βέβαια οι αγρότες δηλώνουν ότι θα προσέλθουν σε έναν διάλογο ο οποίος θα γίνει πάνω στα ζητήματα που έθεσαν. Αυτή την εξέλιξη είδε με ικανοποίηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος επεσήμανε ότι είναι θετικό που οι αγρότες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει και άλλες ομάδες αγροτών να στείλουν ανάλογα αιτήματα για να είναι πιο αντιπροσωπευτικός ο διάλογος και να αφορά όλους τους αγρότες.

Πάντως, λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν στείλει ανάλογο υπόμνημα με πανομοιότυπα αιτήματα και οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών.

Υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με τον πρωθυπουργό θα γίνει μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Όμως, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να οδηγηθούν σε μια συνάντηση η οποία δεν διασφαλίζει προϋποθέσεις ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Μέχρι να γίνει η συνάντηση τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες υπόμνημα έχει συνταχθεί και από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου. Ακόμα, δεν έχουν δημοσιοποιήσει πότε θα το στείλουν στην κυβέρνηση καθώς επιδίωξή τους είναι να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές από μπλόκα σε όλη την χώρα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι αγρότες που αρνούνται το διάλογο αν δεν αποσύρει η κυβέρνηση τα προσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόκειται για το μπλόκο της Νίκαιας και τα άλλα 67 που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Σε χθεσινή σύσκεψη αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σήμερα θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα και για δύο ώρες την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ. Επιπλέον, αύριο θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες στην Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

 "Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά", λένε οι αγρότες των Τεμπών

Ανακοίνωση σχετική με τις τελευταίες εξελίξεις στο αγροτικό ζήτημα εξέδωσαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση αλλά και τη στάση τους.
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

"Μετά την αποστολή στην γραμματεία της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων την προηγούμενη Τετάρτη (10-2-16), η οποία ήταν αποτέλεσμα των εργασιών του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών και προσυπογράφουν πάνω από 30 μπλόκα, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του χάρτη των μπλόκων της χώρας, από αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, σήμερα ήρθε η επίσημη απάντηση από το χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε "χαρούμενος" για τη αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, έστω και μετά από έξι μέρες από την στιγμή που τα παρέλαβε η κυβέρνηση.

Παρ όλα αυτά και μετά από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδιού βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα.

Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές, γιατί όλοι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ολικής παύσης της παραγωγής μας.

Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά και οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τυχαίο και συγκυριακό ότι οι Έλληνες αγρότες είναι στον δρόμο".