Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Μπούτας: Υποκινούμενοι αυτοί που πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση

Την έντονη δυσαρέσκεια αγροτών προκάλεσε η κίνηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που πήγαν στο Μαξίμου, ξεκινώντας διάλογο.
Τα μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων και της Νίκαιας, δεν αναγνωρίζουν την κίνηση αυτή και διαμηνύουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με αγρότες και όχι με θεσμούς.
Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, κατήγγειλε ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι. Μιλώντας στο Mega ο αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι κάποιοι «έχουν διοριστεί από τον Βαγγέλη Αποστόλου» και πως ένας εξ αυτών είναι στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Οι αγρότες από τα Τέμπη, υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.
Η απόφαση των Τεμπών
Σε ανακοίνωσή τους, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση αλλά και την στάση τους επισημαίνουν:
«Μετά την αποστολή στην γραμματεία της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων την προηγούμενη Τετάρτη (10-2-16), η οποία ήταν αποτέλεσμα των εργασιών του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών και προσυπογράφουν πάνω από 30 μπλόκα, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του χάρτη των μπλόκων της χώρας, από αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, σήμερα ήρθε η επίσημη απάντηση από το χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε «χαρούμενος» για τη αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, έστω και μετά από έξι μέρες από την στιγμή που τα παρέλαβε η κυβέρνηση.
Παρ όλα αυτά και μετά από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα.
Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από τη την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές, γιατί όλοι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ολικής παύσης της παραγωγής μας.
Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη.
Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά και οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τυχαίο και συγκυριακό ότι οι Έλληνες αγρότες είναι στον δρόμο».
Δυσαρεστημένοι και στα Μάλγαρα
Αγρότες των Μαλγάρων τόνισαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την κίνηση των συναδέλφων τους να πάνε στο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι είναι μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού προσθέτοντας ότι τα αιτήματα είναι κοινά και δεν μπορεί το κάθε μπλόκο να καταθέτει ξεχωριστές προτάσεις.
Τα μπλόκα
Έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα από την Αθήνα και το διήμερο συλλαλητήριο δήλωσαν αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενώ επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.
  • Ειδικότερα, ο δρόμος έχει κλείσει επ' αόριστον από τις 12:00 στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των Μαλγάρων.
  • Για 72 ώρες έκλεισε το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο και της Νυμφαίας στην Κομοτηνή ενώ εντός της ημέρας θα κλείσει τόσο ο Προμαχώνας όσο και τα υπόλοιπα τελωνεία της βόρειας Ελλάδας, εκτός από το Ορμένιο και τις Καστανιές που θα κλείσουν καθόλου λόγω σύσκεψης που θα κάνουν οι αγρότες.
  • Η εθνική οδός παραμένει κλειστή σε Χρυσούπολη Καβάλας, Κερδύλλια Σερρών και Νισέλι Ημαθίας ενώ για 12 ώρες θα μείνει κλειστή η παλιά εθνική οδός σε Καβάλα και Ξάνθη.
  • Στα μπλόκα της Θεσσαλονίκης, η Χαλκηδόνη θα είναι αποκλεισμένη μέχρι τις 18:00, ενώ κλειστό θα μείνει το Δερβένι και το βράδυ οι αγρότες της ανατολικής πόλης θα διοργανώσουν συναυλία.
  • Κλειστά παραμένουν τα Τέμπη. Οι εναλλακτικές διαδρομές γίνονται μέσω Ελασώνας από τις 16:00 -24:00 και μέσω της Αγιάς από τις 18:30 - 20:30.
  • Οι αγρότες της Πελοποννήσου περιμένουν τον διάλογο με τον πρωθυπουργό απειλώντας ωστόσο ότι από την Τετάρτη δεν θα περνούν αγροτικά προϊόντα στην Αθήνα.
  • Παραμένουν στην κλειστή εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου για 24η μέρα ενώ κλειστή παραμένει και η παλιά εθνική οδός.

iefimerida.gr