Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πάτρα: Για δυο μέρες η δράση «Ένα μικρό παιδί ένα μεγάλο ταξίδι»

Tο Κέντρο Φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών & ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS(+),στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού την Πέμπτη 10  Δεκεμβρίου και Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη δράση «Ένα μικρό παιδί ένα μεγάλο ταξίδι».
Kαι τις δύο ημέρες από τις 10.00-14.00 και από τις 18.00-20.00 στη Πλ. Γεωργίου θα υπάρχει περίπτερο για τη συλλογή ειδών ρουχισμού και παιχνιδιών τόσο για τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS(+) όσο και για τα ασυνόδευτα παιδιά που μόλις έχουν εισέλθει στη χώρα μας και παραμένουν σε αντίξοες συνθήκες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (νησιά Βορειανατολικού Αιγαίου) και στην ουδέτερη συνοριακή ζώνη της Ειδομένης. Παράλληλα, στελέχη και εθελοντές του Κέντρου Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS(+), θα βρίσκονται εκεί με ενημερωτικό υλικό για την πληροφόρηση του κοινού. Η δράση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο χώρο ΤΑG ( Αγίου Ανδρέου 127 ),όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από μουσικά σχήματα της Πάτρας.
Η δράση υλοποιείται  με τη συνδρομή των φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής εργασίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο της Εργαστηριακής Πρακτικής τους Άσκησης που πραγματοποιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών & ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS.
«ΣΤΕΓΗ PLUS (+)»

Το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας, με σκοπό στη παροχή στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς και σε άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες κλπ.). Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες παράλληλα με τη στέγαση είναι:
§                                 ψυχοκοινωνική στήριξη
§                                 ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική στήριξη
§                                 υπηρεσίες διαμεσολάβησης
§                                 νομική συμβουλευτική
§                                 προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, δημιουργικής απασχόλησης, ενισχυτικής διδασκαλίας για τους ανήλικους και οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων
§                                 κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια, εκπαίδευση
§                                 εργασιακή στήριξη στις ευάλωτες ομάδες,
§                                 εκπαίδευση/ κατάρτιση/ επαγγελματικός προσανατολισμός για τους ασυνόδευτους ανηλίκους
§                                 υπηρεσίες ατομικής υγιεινής.

Οι περιοχές υλοποίησης του προγράμματος είναι η Αθήνα και η Πάτρα. Στην Αθήνα λειτουργεί μία (1) δομή φιλοξενίας για τριάντα (30) ασυνόδευτους ανήλικους και στην Πάτρα μία (1) δομή φιλοξενίας για τριάντα (30) ασυνόδευτους ανήλικους και για σαράντα (40) άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες/ μητέρες με παιδιά), αιτούντων άσυλο.
Το πρόγραμμα λειτουργεί με εταιρικό σχήμα, το οποίο αποτελείται:
–από τη ΜΚΟ PRAKSIS (συντονιστής φορέας εταιρικού σχήματος)
 – και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (εταίρος).
Το έργο χρηματοδοτείται από τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό  χώρο ( Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και διαχειριστική αρχή του προγράμματος είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. 

Η PR.A.K.S.I.S., Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανακούφιση από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μέσω της δημιουργίας και της υλοποίησης προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λέσβο και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη με μια πληθώρα προγραμμάτων. [Κεντρικά Γραφεία: Στουρνάρη 57 , Αθήνα, Τηλ.: 210 520 5200, | Κέντρο Ημέρας Πάτρας (Drop in Center): Τσαμαδού 38,| Κέντρο Φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών και ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS (+):Σατωβριάνδου 17 και Ρήγα Φεραίου 18, 26223, Πάτρα| www.praksis.gr| info@praksis.gr]

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέλος του Διεθνούς Κινήματος των Εθνικών Συλλόγων Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων, ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 και αποτελεί το μεγαλύτερο Ανθρωπιστικό Οργανισμό στην Ελλάδα. Το έργο του βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και στοχεύει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, τόσο σε περιόδους πολέμου όσο και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους και γενικότερα τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική, φυλετική, θρησκευτική ή ιδεολογική διάκριση.  Για την επίτευξη του ανθρωπιστικού του έργου συνεργάζεται με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη. Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ε.Ε.Σ. συνεργάζεται με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων και Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις διεθνούς βοήθειας και την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού.    Στην Ελλάδα, το έργο του Ε.Ε.Σ., το οποίο είναι πολυδιάστατο (κοινωνική πρόνοια, Ιατρονοσηλευτική φροντίδα, αναζήτηση και επανασύνδεση οικογενειών, εκπαίδευση και κινητοποίηση εθελοντών, διάδοση των αρχών Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, προσέλκυση νέων για την προώθηση μέσω του εθελοντισμού των θεμελιωδών αρχών και ανθρωπιστικών αξιών του Κινήματος κλπ) υλοποιείται σε 83 Περιφερειακά Τμήματα και Επιτροπές. [Λυκαβηττού 1, 106 72  Αθήνα Τηλ: 210-3613 565, 210-3633 940 | www.redcross.gr|

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ιδρύθηκε το 1951 και είναι ο κορυφαίος διακυβερνητικός οργανισμός στον τομέα της μετανάστευσης ενώ συνεργάζεται στενά με κυβερνητικούς, διακυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς εταίρους. Με 155 κράτη-μέλη, 11 επιπλέον χώρες που κατέχουν το καθεστώς του παρατηρητή και γραφεία σε περισσότερες από 100 χώρες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι αφοσιωμένος διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρώπινους όρους και λειτουργικό τρόπο, ώστε να ωφελούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι κοινωνίες υποδοχής, στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, στην έρευνα για πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της μετανάστευσης και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Αυτά επιτυγχάνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κυρίως με την παροχή υπηρεσιών και συμβουλών σε κυβερνήσεις και μετανάστες. [ Δωδεκανήσου 6, Άλιμος, Αθήνα, Τηλ: 210 99 19 040 e-mail: iomathens@iom.int ]

Το Πρόγραμμα (SOAM) «Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό  πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα / Supporting Organisations that assist migrant asylum seeking population in Greece» βασίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας στο πεδίο του ασύλου και της μετανάστευσης, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ των Δωρητριών Χωρών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και της Ελλάδος την 1η Νοεμβρίου 2011. Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), μέσω του ΔΟΜ , Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών μέσω της αύξησης των θέσεων υποδοχής αλλά και της βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.