Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ανεπαρκές το νέο «πακέτο» ενισχύσεων της Commission για τις αγροτικές οργανώσεις

Το νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης των αγροτών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που διεξήχθη στις Βρυξέλλες σε κλοιό μαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων, κρίνεται ανεπαρκές από τις αγροτικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca οι οποίες, αντιδρώντας στο νέο πακέτο βοήθειας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ανακούφιση της δραματικής κατάστασης που πλήττει τους αγρότες της ΕΕ, προειδοποίησαν ότι απέχουν πολύ από το να έχουν κάποια αξιοσημείωτη επίδραση.
 
ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 33 ΑΓΡΙΝΙΟ
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ!
επαγγελματικές κάρτες
επιγραφές παντός τύπου, Καταστημάτων - Γραφείων - Μεταλλικά Γράμματα - Ντύσιμο Οχημάτων - Βιτρίνας - Ψηφιακές Εκτυπώσεις
ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 6944 708152

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, Pekka Pesonen, προειδοποίησε πως «Είχαμε μια μαζική διαδήλωση με πάνω από 6000 αγρότες και 2000 τρακτέρ που έδειξαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι αγρότες υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρή κατάσταση που πλήττει τις αγορές γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε., ιδιαίτερα τους τομείς του χοιρείου κρέατος, των γαλακτοκομικών, των φρούτων και λαχανικών και του βοείου κρέατος.
 Είναι σαφές ότι η δέσμη μέτρων ενίσχυσης των 500.000.000 € δεν είναι αρκετή για να αποζημιώσει τους αγρότες για την απώλεια της κύριας εξαγωγικής αγοράς της Ρωσίας η οποία αντιστοιχεί σε 5.500.000.000 € ετησίως. Οι αγρότες της ΕΕ πληρώνουν το τίμημα για τη διεθνή πολιτική. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής σε πολλές χώρες και το εισόδημα των αγροτών στο ήμισυ του μέσου επιπέδου, αναγκάζοντας κάποιους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Υπάρχουν μερικά θετικά στοιχεία στο πακέτο, αλλά υπολείπεται των προσδοκιών μας.

Περιλαμβάνει πολύ λίγα μέτρα για να βοηθήσει τη διαχείριση της αγοράς ή να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αστάθεια και τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα συστήματα προώθησης της ΕΕ έχουν ενισχυθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις εργασίες για την εξεύρεση νέων αγορών, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι υπάρχει μια τεράστια κρίση στον τομέα, αλλά αρνείται να την αντιμετωπίσει».
 
Ειδικότερα, για τον τομέα του γάλακτος, οι Copa Cogeca δηλώνουν ότι είναι ευχάριστο το γεγονός πως μέρος των κονδυλίων από την τεράστια συμπληρωματική εισφορά των 900 εκατομμυρίων € που επιβάρυνε τους αγρότες θα επιστρέψει στο τομέα, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν και την απογοήτευσή τους που δεν θα επιστραφεί το πλήρες ποσό. Επίσης, τονίζουν πως είναι καλό να βλέπουν την βελτιωμένη ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, αλλά απογοητευμένες που η αξία των τιμών παρεμβάσεως του γάλακτος δεν έχει επαναξιολογηθεί. Χαιρετίζουν, επίσης, το γεγονός ότι θα προχωρήσει σε προκαταβολή άμεσων ενισχύσεων για την βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας των αγροτών και δηλώνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν πριν από την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Δηλώνουν ακόμα την απογοήτευσή τους για το ότι δεν υπήρξε αναφορά στην ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων. Ακολούθως τόνισαν πως το νομοθετικό «πακέτο γάλακτος» της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2020. Και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης της αυξανόμενης αστάθειας των αγορών.

Για τον τομέα του χοιρείου κρέατος, καλωσόρισαν το νέο σύστημα ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση που θεσπίστηκε προκειμένου να αποσυρθούν τα πλεονασματικά αποθέματα από την αγορά, αλλά δήλωσαν πως πρέπει να διδαχθούμε από το προηγούμενο καθεστώς, του Απριλίου / Μαΐου και να υπάρξουν υψηλότερες αποζημιώσεις. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται το χοιρινό λίπος και το λαρδί. Επίσης, χαιρέτισαν το γεγονός ότι τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ έχουν ενισχυθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντείνει τις εργασίες για την εξεύρεση νέων αγορών, αλλά δεν προβλέπεται ασφάλιση εξαγωγών που θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος των κινδύνων στις συναλλαγές.

Για τον τομέα του βοείου κρέατος, οι δύο οργανώσεις δήλωσαν την απογοήτευσή τους που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η αγορά είναι καλή, όταν η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική, και δεν έλαβε κανένα μέτρο, όπως το άνοιγμα των ενισχύσεων για την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Τα εισοδήματα του κλάδου είναι πολύ χαμηλά, τονίζουν οι Copa Cogeca και επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει ένα παρατηρητήριο της αγοράς του βοείου κρέατος για την παρακολούθηση των δεδομένων, την εντατικοποίηση των εξαγωγών. Ζήτησαν, επίσης, να υπάρξουν ταμεία εγγυήσεων για την κάλυψη των κινδύνων με τις νέες αγορές.

Οι προτάσεις της Commission

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου από τις Βρυξέλλες πακέτο μέτρων στήριξης για τους αγρότες ύψους 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» για προκαταβολές ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου.

Μιλώντας, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το οποίο συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Γαλλίας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν δήλωσε πως το εν λόγω πακέτο στήριξης «θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν άμεσα 500 εκατ. από τα κονδύλια της ΕΕ προς όφελος των αγροτών». Όπως σχολίασε, «η απάντηση αυτή δείχνει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη της προς τους αγρότες και είναι έτοιμη να τους υποστηρίξει με τα κατάλληλα κονδύλια».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου να διανεμηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη σε φακέλους για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, με έμφαση σε αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αναφέρεται ότι ο στόχος των εν λόγω έκτακτων μέτρων είναι τριπλός: πρώτον, η άμεση αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών ρευστότητας που υφίστανται οι αγρότες, δεύτερον η σταθεροποίηση της αγοράς και τρίτον, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν ανακύψει από την αλυσίδα εφοδιασμού.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του πακέτου στήριξης έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα της Επιτροπής για τους αγρότες που επηρεάστηκαν από το ρώσικο εμπάργκο.

Από την λουξεμβουργιανή προεδρία του Συμβουλίου αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση, ότι οι τεχνικές πτυχές του πακέτου της Επιτροπής θα εξεταστεί από τα προπαρασκευαστικά όργανά του κατά τις επόμενες ημέρες, και οι Υπουργοί θα επανέλθουν στο θέμα με την ευκαιρία της άτυπης συνόδου που θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερα επισκεφθείτε τον σύνδεσμο με τον πλήρη κατάλογο των μέτρων (στα αγγλικά):http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5601_en.htm

paseges.gr