Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ MEGA

ΔΡΟΥΓΚΑ:  Στο στούντιο έχουμε την κυβερνητική Εκπρόσωπο κυρία Γεροβασίλη. Μαζί μας και ο Γιώργος Οικονομέας.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλησπέρα.
ΔΡΟΥΓΚΑ: Εκλογές πότε θα έχουμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ στις 20 του μηνός.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επιμένετε στο 20;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι η θέση μας, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σύντομα. Βεβαίως κάποιοι έχουν λόγους να τις καθυστερούν και το προσπαθούν. Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει αυτό που θεωρείται πιο σωστό. Και πιο σωστό είναι να γίνουν σύντομα οι εκλογές, δεν χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος.
ΔΡΟΥΓΚΑ: Ο κ. Μεϊμαράκης και όχι μόνο, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σας κατηγορούν ότι θέλετε να πάτε γρήγορα στις εκλογές, πριν φτάσουν τα πρώτα «ραβασάκια» της εφορίας. Και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, με τον τρόπο του, ροκανίζει τον χρόνο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρότασή μας να γίνουν γρήγορα οι εκλογές έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας και όλα όσα έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα και η «κανονικότητα»…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σημειώνω, βέβαια, ότι πριν από καμιά εβδομάδα εσείς η ίδια λέγατε ότι δεν θα γίνουν εκλογές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έλεγα αυτό. Έλεγα ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και δεν σχεδιάζει εκλογές, διότι προείχαν μερικά πράγματα. Όπως, σε η πρώτη φάση, να γίνουν όλα σωστά, να γίνουν οι εκταμιεύσεις και στη συνέχεια θα σχεδίαζε η κυβέρνηση, όπως και σχεδίασε, τις επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες. Με, επίσης, πολύ ψηλά το στόχο να μην διαταραχτεί περαιτέρω η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στη χώρα, να επανέλθουμε γρήγορα σε «κανονικότητα» και βεβαίως, πολύ σύντομα και αποφασιστικά να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, που όπως ξέρετε είναι από τα σημαντικότερα θέματα που έχουμε να επιλύσουμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στο «κανονικότητα» βέβαια, έχουμε μια ελπίδα, γιατί αν δεν έχετε αυτοδυναμία…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το κανονικότητα θα το έβαζα σε εισαγωγικά για πολλούς λόγους…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πολλοί αγωνιούν σ’ αυτή τη χώρα, η οποία έχει χιλιάδες προβλήματα, ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα υπάρχει μπέρδεμα κι άλλο. Τι θα γίνει δηλαδή; Ο κ. Σκουρλέτης…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα βρεθεί η λύση.
ΔΡΟΥΓΚΑ: Πιστεύετε ότι θα έχετε αυτοδυναμία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε τόση, μεγάλη, αγωνία και θα σας εξηγήσω γιατί.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουν οι πολίτες αγωνία. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε  ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΠΟΤΑΜΙ, ούτε με  το ΠΑΣΟΚ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς θα κυβερνήσει άλλος. Τα πράγματα λύνονται απλά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στην εξουσία, στην κυβέρνηση πάση θυσία και με όλες τις συνθήκες. Θέλουμε να μείνουμε για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διεξόδου, ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει τη χώρα  στην ανάπτυξη και τελικά στην έξοδο, από το τεράστιο αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα. Αυτό για να το κάνουμε θα πρέπει  να συστρατευτούμε με δυνάμεις που έχουν ίδιο στρατηγικό στόχο και το αντιμετωπίζουν από την ίδια οπτική γωνία. Και αυτό, βεβαίως, κρίνεται επί αρχών και επί θέσεων. Δεν κρίνεται επί προσώπων, ακριβώς. Επομένως, έχουμε πει σε όλους τους τόνους…
ΔΡΟΥΓΚΑ: Είναι όμως και θέμα προσώπων. Εικοσιπέντε σύντροφοί σας κάνουν κόμμα. Ενδεχομένως να πάει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι πολιτική άποψη. Είναι μια διαφορετική πολιτική άποψη, με διαφορετικό στρατηγικό στόχο, η οποία μέχρι σήμερα δεν μας είχε δημιουργήσει σοβαρά θέματα…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν την είχαν κρύψει όμως. Την είχαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν τους κατηγορείτε για ασυνέπεια, φαντάζομαι, ενώ εκείνοι σας κατηγορούν.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμπορεύεσαι και λες «θα συστρατευτώ, έχω τη δική μου αντίληψη, τη βάζω στο τραπέζι», ωστόσο τελικά συμπορεύομαι με τη συνισταμένη. Επομένως, μέχρι ένα σημείο έτσι πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που η μειοψηφική άποψη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν, οι σύντροφοί μας, δυστυχώς να την υπηρετήσουν από μόνοι τους, χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε συμφωνηθεί, αυτό πια προφανώς οδηγεί σ’ έναν διαφορετικό δρόμο.
ΔΡΟΥΓΚΑ: Σας κατηγορούν όμως για κωλοτούμπα. Άλλα λέγατε πριν, άλλα κάνατε μετά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι είναι ένα κόμμα το οποίο υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρώπη, την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Αυτό δεν το είπε ποτέ.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκλεχτήκατε  με την υπόσχεση και τη δέσμευση ότι θα καταργήσετε το μνημόνιο. Και αντί να καταργήσετε το μνημόνιο, υπογράψατε καινούριο.
ΔΡΟΥΓΚΑ:  Και για κάποιους είναι ακόμα πολύ πιο σκληρό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, για κάποιους.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό έγινε μέσα στα πλαίσια της αυτοκριτικής σας; Λέτε «κάναμε λάθος που το υποσχεθήκαμε»;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε αυτοκριτικοί και ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή και συνεχώς. Βεβαίως είχαμε ένα στόχο και ένα προγραμματικό λόγο πριν τις εκλογές, που σήμερα δεν μας έφτασε εκεί που θέλουμε. Σήμερα έχουμε κάνει υπαναχώρηση, έχουμε κάνει μια τακτική οπισθοχώρηση. Διότι μπροστά μας,  για πολλούς διαφορετικούς λόγους, ενδεχομένως υποτιμήσαμε κάποιους παράγοντες, κάναμε κάποια λάθη ενδεχομένως, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά για να φέρει αυτό που υποσχέθηκε, δηλαδή μια καλύτερη συμφωνία. Δεν είπε ποτέ αυτή η κυβέρνηση ότι θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ ή ότι αυτό θα το ρισκάρει.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγνώμη: Εσείς εκλεχτήκατε με ένα κεντρικό σύνθημα «κατάργηση του μνημονίου».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και μια καλή συμφωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, ναι.  Τώρα ποιο θα είναι το κεντρικό σας σύνθημα σ’ αυτές τις εκλογές; Μπορείτε να μου πείτε το σύνθημα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το σύνθημα είναι «θα τα καταφέρουμε».
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι «θα τα καταφέρουμε»;  Αφού υπογράψαμε άλλο μνημόνιο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με αυτή τη συμφωνία, με αυτό το μνημόνιο – δεν έχω κανένα λόγο να μην το πω – αυτή τη συμφωνία που δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε, ωστόσο πιεστήκαμε, εκβιαστήκαμε, απειληθήκαμε και κυρίως απειλήθηκε η χώρα. Επομένως αυτή τη μεταστροφή, αυτή την τακτική υποχώρηση, θα πρέπει εκ νέου να τη βάλουμε στον ελληνικό λαό και να πάρουμε μια εντολή, ότι ο ελληνικός λαός συμφωνεί με αυτή την επιλογή που κάναμε για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό χρειάζεται καινούρια εντολή και τη χρειάζεται από το λαό.
ΔΡΟΥΓΚΑ:  Πάντως η προηγούμενη εντολή του ελληνικού λαού εξαντλήθηκε πάρα πολύ γρήγορα κυρία Γεροβασίλη: Εκλογές μέσα σε οκτώ μήνες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, διότι αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε δραματικές εξελίξεις στη χώρα. Η χώρα είναι σε μια συγκυρία  και όχι μόνο η χώρα μας, η Ευρώπη είναι σε κρίση.
ΔΡΟΥΓΚΑ: Και αν έχουμε και άλλες δραματικές εξελίξεις θα ξαναπάμε σε εκλογές αν δεν έχετε αυτοδυναμία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τις εκλογές δεν θα πρέπει να τις φοβόμαστε. Επίσης ο μεγάλος θόρυβος ότι οι εκλογές ρίχνουν έξω την οικονομία της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολή, για να το λέμε και σοβαρά. Η χώρα μπορεί να λειτουργήσει, κυβέρνηση θα υπάρχει, επομένως…
ΔΡΟΥΓΚΑ: Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κόσμος θέλει να αποφασίζει για την τύχη του.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας κατηγορούν ότι προκηρύξατε τις εκλογές για να καθαρίσετε τους αντιφρονούντες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αυτό. Δεν έγιναν οι εκλογές γι’ αυτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό σας κατηγορούν ότι κάνατε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς δεν θέλαμε να καθαρίσουμε κανέναν. Αυτές είναι εκφράσεις που δεν μας…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να καθαρίσετε τις λίστες εννοώ, από του υποψήφιους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μας. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, να είμαστε εμείς φυσικά και θα το ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό - και θα το ζητήσουμε γιατί το δικαιούμαστε – για να εγγυηθούμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Επομένως μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να νομοθετήσει…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχω και την ανακοίνωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου εδώ. Είστε στο στόχαστρο και εσείς. Την είπατε απελθούσα. Δεν είναι απελθούσα είναι ακόμα Πρόεδρος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:   Εντάξει, επί της ουσίας.  Λίγες μέρες είναι ακόμα. Δεν είναι εκεί το θέμα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πως σχολιάζετε γενικά την κριτική που κάνει  η κυρία Κωνσταντοπούλου αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρόλο που θα ήθελα να αποφεύγω τους σχολιασμούς σε πολιτειακούς παράγοντες, γιατί σέβομαι το θεσμό, και βεβαίως και το πρόσωπο της κύριας Κωνσταντοπούλου που το έχω πει και δημοσίως ότι είναι μία ευφυής και ικανή πολιτικός. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις είναι μια ακροβασία σε πολύ λεπτά θέματα. Θα έπρεπε δηλαδή, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο νομίζει ότι τηρεί, είναι η αντίληψή της ότι πόσο και μέχρι ποιο σημείο τηρούμε το γράμμα του Συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής, από την πλευρά από την οποία το βλέπει, το οποίο είναι σεβαστό, θα έπρεπε ταυτοχρόνως ως πολιτικός να συνυπολογίζει και τι προκαλεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ποιόν πλήττει τελικώς. Διότι όλες οι ενέργειες έχουν έναν τελικό, όχι κατ΄ ανάγκην με στόχο, ωστόσο παράγουν πολιτικά αποτελέσματα.
ΔΡΟΥΓΚΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.