Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Πευκόμελο Σίθων - Εν τω πολλώ το ευ!

Με ιδιαίτερο άρωμα, είναι αυτό που έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα, χάρη στα πολλά ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα που περιέχει. 

Το 65-70% της ελληνικής παραγωγής είναι πευκόμελο! Για την παραγωγή του συνεργάζεται η μέλισσα και το Marchalina Hellenica (μελιτογόνο κοκκοειδές, που συμβιώνει αρμονικά με το πεύκο). 
Στο πευκόμελο, λόγω τη χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, το φαινόμενο της κρυστάλλωσης, παρατηρείται πιο σπάνια. Παράγεται τον Απρίλιο και από τον Αύγουστο ως το Νοέμβριο. 
Θα το βρείτε σε γυάλινη συσκευασία των 950 γρ 450 γρ 250 γρ & 30 γρ σε μεταλλικό κουτί των 13 κιλών, 7 κιλών, 1000 γρ & 455 γρ και σε πλαστικό κουβαδάκι 1,5 κιλού και 3 κιλών.

AΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πίσω από το μέλι Σίθων κρύβεται ο μόχθος και η αγάπη των ανθρώπων του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής. Ο Συνεταιρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 1952. Η σπάνια μελισσοτροφική χλωρίδα συνδυασμένη με το κατάλληλο κλίμα, είναι ο ένας βασικός λόγος, που το μέλι Σίθων βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο άλλος λόγος είναι η υπερσύγχρονη υποδομή, η βαθειά τεχνογνωσία, η μεγάλη αγάπη και παράδοση στο μέλι. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, ο Συνεταιρισμός κάνει ένα βήμα μπροστά, κατασκευάζοντας το δικό του συσκευαστήριο μελιού. Το 1987 το μέλι Σίθων ξεκινά την τυποποίησή του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή!
Μια γλυκιά ιστορία συνεχίζεται… 
Η συνέχεια της γλυκιάς μας ιστορίας είναι σχετικά αναμενόμενη… Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Συνεταιρισμός αναπτύχθηκε επενδύοντας σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και επιλεγμένο ανθρώπινο δυναμικό. Σύντομα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους και ποιο σύγχρονους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς στην Ευρώπη. Στις αρχές του ’90, ήταν από τους πρώτους συνεταιρισμούς που εισήγαγε τη μηχανογράφηση στην οργάνωσή του. Παράλληλα, με στόχο την πιστοποιημένη ποιότητα, δημιούργησε το δικό του εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου μελιού. Το μέλι ελέγχεται για την ποιότητά του από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά εργαστήρια εξέτασης μελιού APPLICA και QSI.
Όλα μας τα μέλη… λατρεύουν το μέλι!
Σήμερα, πάνω από 70.000 μελισσοσμήνη και 140 μελισσοκόμοι δουλεύουν για το μέλι σας! Καθένας από τους μελισσοκόμους διαθέτει μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες – 500 ως 1600 κυψέλες- και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην παραγωγή του μελιού. Επαγγελματίες αφοσιωμένοι στο μέλι, μεταφέρουν τις κυψέλες σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το δρόμο των λουλουδιών. Παλιότερα οι μετακινήσεις των μελισσιών γινόταν μέσα στη Χαλκιδική. Τώρα, ξεκινούν τη μελισσοκομική τους χρονιά το Νοέμβριο από την Πελοπόννησο ή την κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη επιστρέφουν στη Μακεδονία. Εδώ παράγεται ανθόμελο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.
Ο Συνεταιρισμός στα 4000 τμ των εγκαταστάσεών του, παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1000 τόνους, ισοδυναμώντας με το 12-14% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού!