Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

BINTEO - Ένα μοναδικό ντοκουμέντο – Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Προυσού τον Αύγουστο του 1933!

Πολλοί από τους συμπολίτες μας είναι…
 «ταμένοι» εκεί, αρκετοί κάνουν οδοιπορικό για να προσκυνήσουν τη χάρη της στην Ιερά Μονή Προυσού.
Ένα μοναστήρι με μεγάλη ιστορία που ιδρύθηκε από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Πήρε δε το ονομά της από τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε από τη Προύσα της Μ. Ασίας κατά την περίοδο της εικονομαχίας (829 μ.Χ.) και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Ο παλαιός ναός του Αγίου Χριστοφόρου πολιούχου του Αγρινίου, πιθανότατα ο παλιότερος ναός της πόλης μας, είναι μετόχι της Ιερά Μονής Προυσού. Μαρτυρείται (Δεκέμβριος 1815) στο κτηματολόγιο της Ιεράς Μονής Προυσού, η διατήρησις μετοχίου «εις χώραν του Βραχωρίου κατά τον απάνω μαχαλάν του Αγίου Χριστοφόρου».
Πολύτιμο και το γνωστό κινηματογραφικό ντοκουμέντο για Agrinio Thermo Selpsa Prouso Perista, βίντεο του κ. Γεωργίου Σακελάρη κατοίκου Η.Π.Α., απόγονο του δημιουργού Christ Sakos( Χρήστος Σακελάρης) με καταγωγή από την Περίστα Ναυπακτίας, με το προσκύνημα τον Αύγουστο του 1933 στην Ιερά Μονή Προυσού( από λεπτό 05.10 μέχρι 08.10 ).
Επίσης βλέπουμε στο βίντεο από το λεπτό 0.00 μέχρι 1.36, περιμετρικά τη κεντρική πλατεία μας και με κίνηση πλέον στα 1933, όπως και την οδό Παπαστράτου και την πλατεία Στράτου (θαυμάστε τον κόσμο και την κίνηση). Η πρώτη λήψη φαίνεται να είναι από την ταράτσα του κτιρίου όπου σήμερα ευρίσκονται τα «Public» επί της οδού Παπαστράτου, η δεύτερη λήψη της πλατείας πρέπει να είναι από την ταράτσα του ξενοδοχείου «Ακροπόλ».


troktiko2.com/