Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ότι η BILD δίνει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι ήδη μια επιτυχία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ‘’ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ’’ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ALPHA ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ  ΣΠΥΡΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΑ

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κυρία Όλγα Γεροβασίλη, είναι στην παρέα μας και θα απαντήσει-πιστεύω- σε όλα τα ερωτήματα. Όσο μπορείτε, κρατώντας κάποιες σταθερές και κάποιες ισορροπίες, που δεν αφορούν την κυβέρνηση, αλλά αφορούν την ίδια την κοινωνία και τα προβλήματά της. Γιατί υπάρχει ιδιαίτερη πόλωση μέσα στην κοινωνία. Άρα, με ψυχραιμία να τα συζητήσουμε, αν γίνεται και όσο γίνεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόνο με ψυχραιμία και χαίρομαι για την εισαγωγή που κάνατε, περί δεοντολογίας.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μακάρι. Θα το στηρίξουμε όσο και αν κάποιες στιγμές μας κρατάτε μούτρα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα σας κρατήσουμε ποτέ μούτρα γι` αυτό, να είστε σίγουροι.


ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ξέρετε, ο καλύτερος τιμητής είναι ο χρόνος. Πολλές φορές, μπορεί στην αρχή να παρεξηγείται η δημοσιογραφική πρακτική, μπορεί και να αιφνιδιάζει, γιατί πολλές φορές η αμεροληψία αιφνιδιάζει. Γιατί έχουμε δημιουργήσει φίλους τηλεθεατές με οπαδική λογική, που δεν φταίνε οι τηλεθεατές, εμείς τους μάθαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο αιφνιδιασμός που περιγράφετε, είναι ένας πολύ ευχάριστος αιφνιδιασμός.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ωραία, πιστεύω ότι δεν θα προδώσουμε αυτό που λέμε, θα το υπηρετήσουμε όσο μπορούμε. Είναι στο στούντιο μαζί μας και η Ευαγγελία Τσικρίκα, από το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

(Μεσολαβεί ρεπορτάζ από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση Παυλόπουλου-Μεϊμαράκη)

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ακούσαμε την έμμεση επίθεση του κ. Μεϊμαράκη προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Και νομίζω πως όταν μιλάς για έναν Πρωθυπουργό που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και ταυτόχρονα ζητάς έναν νέο υπομονετικό διάλογο που θα δείχνει μια ωριμότητα για την επόμενη ημέρα, είναι κάτι που ενδεχόμενα προβληματίζει, δείχνει και τις προθέσεις της αντιπολίτευσης για τα επόμενα 24ωρα. Θα ήθελα την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έδωσε ένα στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης. Στο πρώτο σημείο που μίλησε για την ανάγκη πολιτικού πολιτισμού. Χαίρομαι που ο κ. Μεϊμαράκης κάνει αυτοκριτική και αποφασίζει να διορθώσει την τακτική του μέχρι σήμερα, διότι από την πρώτη στιγμή οι δηλώσεις του, κάθε άλλο παρά συμβατές με τον πολιτικό πολιτισμό ήταν. Ήταν λόγος λαϊκίστικος, επιθετικός και δεν θα ήθελα  να κάνω και τον επόμενο χαρακτηρισμό για να μην συνεχίσω στον ίδιο τόνο τον διάλογο.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε ότι ακόμη δεν ξεκίνησε το προεκλογικό κλίμα επίσημα και υπάρχουν εκφράσεις λαϊκισμού από την δυνατή  αντιπολίτευση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο λόγος του κ. Μεϊμαράκη μέχρι σήμερα δεν λέγεται δυνατή αντιπολίτευση. Μιλάμε για τον λόγο, τον τρόπο, τις εκφράσεις κλπ, δεν είναι συμβατές με τον πολιτικό πολιτισμό. Και βλέπω ότι ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα αποφασίζει να μπει σε έναν πιο πολιτισμένο τρόπο. Αυτό είναι ένα πρώτο σχόλιο.
Εθνική συνεννόηση. Είναι μια πολύ μεγάλη ανάγκη πραγματικά. Αλλά δεν εννοούμε εθνική συνεννόηση-συγκυβέρνηση. Ο κ. Μεϊμαράκης προφανώς εννοεί εάν θα συγκυβερνήσουμε ή όχι και αν θα προκύψει μια κυβέρνηση μέσα στην παρούσα κατάσταση και από την παρούσα Βουλή. Οι απαντήσεις σε αυτά έχουν δοθεί. Η Δημοκρατία επιτάσσει, όταν βρεθείς σε καινούργια συγκυρία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μόνο ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.
Επομένως, στις δύσκολες συνθήκες η ανάγκη της λαϊκής εντολής είναι εξαιρετικά σημαντική. Η εθνική συνεννόηση, λοιπόν, αποδεικνύεται καθημερινά. Είναι μια διαρκής ανάγκη και φαντάζομαι ότι αυτό εννοεί και ο κ. Μεϊμαράκης και δεν εννοεί μόνο τη συγκυβέρνηση σαν εθνική συνεννόηση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Απλά διαπιστώνω ότι προεκλογικά μιλάει για έναν Πρωθυπουργό, έναν Πρόεδρο κόμματος που θέλει να οδηγήσει- ή οδηγεί με τις επιλογές του- την Ελλάδα στην καταστροφική πορεία. Θέλουν να υπάρξει προοπτική ή πιθανότητα γιατί έτσι το επιθύμησε ο  λαός μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ή συνεργασίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. δεν θα κάνουμε. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χθες, είπε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Επομένως, προχωράμε και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας όμως, φαντάζομαι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες λύσεις. Η πρακτική αυτό έχει δείξει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω μαζί σας. Ωστόσο διαφορετικές στρατηγικές, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Έχει αποδειχθεί αυτό, δυστυχώς και αποδείχθηκε  σε εμάς προσφάτως, με δύο διαφορετικές στρατηγικές που ήταν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες σε κρίσιμες συνθήκες και στα δύσκολα αυτό δεν μπόρεσε να είναι συμβατό, να ακολουθήσουν μια συμβατή πορεία με τις ανάγκες της χώρας. Σήμερα, υπάρχει ανάγκη για αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να είναι αποφασιστική.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπάρχουν σαφέστατα δείγματα ότι όσο πάμε προς το τέλος η όξυνση θα μεγαλώνει, θα κλιμακώνεται. Και ο κόσμος απορεί. Πολλές φορές ακούμε να λέει «αυτοί σκοτώνονται, μετά θα συνεργαστούν»; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι και ο λόγος που σχολιάσαμε, ότι αυτό δεν χρειάζεται. Μια πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση που θα δώσουμε στον κάθε Έλληνα πολίτη –που καλείται να πάει στην κάλπη αύριο- να καταλάβει τι εννοεί ο κάθε πολιτικός φορέας, ποιες είναι οι θέσεις και ποιο είναι το πρόταγμα εκ μέρους του γι` αυτές τις εκλογές, με ένα πολιτικού πολιτισμού τρόπο, νομίζω ότι είναι αυτό το κλίμα το οποίο πρέπει να επικρατήσει.  Και όσον αφορά εμάς να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική και δεν θα παραπλανηθούμε από λαϊκισμούς.
Και ένα τελευταίο σχόλιο, όμως, για την αντιπολιτευτική τακτική που φαίνεται να διαμορφώνει η Ν.Δ….

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έως σκληρή θα έλεγα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν θα την έλεγα, θα έλεγα και κάτι άλλο εκτός από σκληρή. Ξέρετε, το «σκληρή» δεν είναι κακό κατ` ανάγκη, όταν υπάρχουν σκληρές αντιπαραθέσεις. Θα έλεγα ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί. Δηλαδή, δεν κατάλαβε ότι η απόρριψη της πολιτικής της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, ένα κομμάτι της ήττας οφείλεται στο ότι επένδυσε στο φόβο. Επένδυσε στο φόβο και όχι σε κάτι που να δίνει ελπίδα για το μέλλον. Και ακολουθεί την ίδια τακτική.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε ότι ακολουθεί τη φοβική τακτική Σαμαρά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το είδα σήμερα. Το είδα, μόλις τώρα, στις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα ταξιδέψει αυτή η δήλωσή σας ξέρετε και θα προκαλέσει και…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έβαλε το φόβο του Grexit, είπε ότι οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή, χρησιμοποίησε εκφράσεις φόβου και νομίζω ότι…

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Και η κυβέρνηση λέει πάντως ότι το Grexit δεν έχει αποκλειστεί υπό όρους και προϋποθέσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το διατυπώνουμε σε όλη τη διαπραγματευτική προσπάθεια και ήταν η αλήθεια. Διότι υπήρχαν συγκεκριμένοι κύκλοι και του εξωτερικού και του εσωτερικού, οι οποίοι επιδίωκαν  -και αποδείχτηκε αυτό- το Grexit. Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα είπε ότι «οδηγείται η χώρα σε καταστροφή, φέρνει τις εκλογές ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει την αποκλειστική ευθύνη, καταστρεφόμαστε, θα έρθουν καινούργια μέτρα, τα οποία θα προκύψουν από τις εκλογές». Αυτά όλα είναι επένδυση στο φόβο. Ο λαός έχει αποδείξει –και το απέδειξε στις προηγούμενες εκλογές- ότι ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα και φόβοι δεν υπάρχουν στο προσκήνιο. Δεν ακολουθεί, δεν ψηφίζει κανένας πια σήμερα με αυτό. Απέτυχε η ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης, λοιπόν, δεν μας έβγαλε ούτε καινούργια επικοινωνιακή πολιτική - και δεν έχει αλλάξει προφανώς  - και δεν μας έχει πει και αν η ΝΔ έχει καινούργιο πρόγραμμα να μας παρουσιάσει σε σχέση με το παλιό.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στην προεκλογική ατζέντα, επίσημα, πού θα πατήσετε; Θα πατήσετε στη συμφωνία που επιτέλους ήρθε; Το διακύβευμα ποιο είναι; Δηλαδή, παράδειγμα, πολλοί λένε ότι έχετε πάρει… ως κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το διακύβευμα προκύπτει από τους λόγους, που έχουμε εξηγήσει, το γιατί σήμερα παραιτήθηκε αυτή η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές. Εμείς στις 25 του Γενάρη εκλεγήκαμε για να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη χώρα και να κάνουμε την έξοδο από το μνημόνιο. Καταφέραμε αρκετά βήματα, έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, φθάσαμε σε μια συμφωνία, μια συμφωνία, όμως, που δεν είναι αυτή την οποία εμείς είχαμε πει τότε στον ελληνικό λαό. Μέσα από εκβιασμούς, μέσα από διλήμματα, με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας από μια άτακτη χρεοκοπία –μην το αναλύσουμε όλο αυτό, είναι γνωστό σε όλους- φθάσαμε σε μια…

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όχι, απλά δεν είναι της ώρας. Γιατί έχουμε επικαιρότητα. Οπότε να μπούμε σε κουβέντες που έγιναν όλο τον Αύγουστο, φαντάζομαι θα κουράσει τους τηλεθεατές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν γίνεται να σας το εξηγήσω αλλιώς. Υπάρχει μια σειρά, μια λογική που φθάνουμε στις εκλογές. Αλλιώς δεν θα φτάναμε.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Φθάνουμε στις εκλογές για τον Λαφαζάνη για την λαϊκή ενότητα.
Για να απαλλαγείτε απ` αυτά τα βάρη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ε, αυτό προσπαθώ να πω. Προσπαθώ να πω, λοιπόν, εγώ γιατί πάμε σε εκλογές.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θέλω να σας πω ότι πολλοί πιστεύουν πως ήταν εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν εθνικό θέμα που αφορά την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε, λοιπόν, μια καινούργια συμφωνία, η οποία δεν είναι αυτή την οποία θα θέλαμε. Χωρίς όμως να μηδενίζουμε και εξακολουθώντας να θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα πάτημα, για να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον για την επόμενη περίοδο και πάνω εκεί να εργαστούμε. Και να εργαστούμε σκληρά, καθημερινά και αποφασιστικά. Σήμερα, διαμορφώθηκε μια κατάσταση και στο πολιτικό σκηνικό και στον ΣΥΡΙΖΑ, μη ισχυρής κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο της. Αυτά, λοιπόν,  ο ελληνικός λαός πρέπει να τα ξανακρίνει. Να μας κρίνει για το προηγούμενο, για την πορεία μας την 8μηνη περίπου, μέχρι εδώ, και να μας δώσει εντολή με την καινούργια μας πρόταση για από εδώ και πέρα. Και είναι βέβαιον ότι χρειάζεται μια σταθερότητα και στην κυβέρνηση, για να υπάρχει σταθερότητα και στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Είμαστε, λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση γι` αυτό και κάνουμε εκλογές.
Ειλικρινά, έχουμε πει στον ελληνικό λαό και θα εξακολουθήσουμε να λέμε τις αδυναμίες μας, αλλά δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα υποτιμήσουμε μέσα σε αυτούς τους πολύ έντονους και δύσκολους μήνες, τα θετικά και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της διαπραγμάτευσης.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στη διαδρομή μέχρι την ημέρα των εκλογών, αλλά και την επόμενη ημέρα, ο πολίτης θα αντιμετωπίσει, θα διακρίνει, θα διαπιστώσει τον ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσατε πραγματικά, βάζοντας στην άκρη τα πρόσωπα, που ενδεχομένως καθ` όλη τη διάρκεια αυτή της πορείας σας, της πολυετούς πορείας, όλης της διαδρομής, με αγώνες –δεν έχω να αμφισβητήσω οτιδήποτε συνέβη στο παρελθόν προκειμένου να υπάρξει η ορθή πορεία στο πώς να επικοινωνήσετε με το λαό- μήπως θα έχετε έναν πιο καθαρό ΣΥΡΙΖΑ, με πιο καθαρό μήνυμα; Γιατί, η πλευρά Λαφαζάνη και οι φίλοι που τον ακολούθησαν, οι σύντροφοί σας που τον ακολούθησαν, ήταν φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχαν αλλάξει τόνο. Έλεγαν μονίμως για εθνικό νόμισμα και έξω. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά που επιθυμείτε αυτές τις ημέρες και την επόμενη των εκλογών ή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που τελικά έμεινε, που τελικά αυτή προκύπτει να είναι η εικόνα του, που σας αιφνιδιάζει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ  ο οποίος βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν ο πολυσυλλεκτικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τις διαφωνίες του…

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Παραμένει σήμερα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα αλλάζουν τα πράγματα. Έφυγε ένα κομμάτι, το οποίο είχε την άποψη υπέρ της δραχμής και  της εξόδου από την Ε.Ε., που πρότεινε πάντα να βρεθεί ένας δρόμος, μια πορεία για την έξοδο από την Ε.Ε.. Ωστόσο αυτή ήταν  μια μειοψηφική άποψη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι, αυτή η μειοψηφία είχε αποδεχθεί ότι θα διατυπώνει και θα παλεύει για την άποψή της, ωστόσο θα συντάσσεται με τη συνισταμένη γραμμή, η οποία αποτυπωνόταν από τις συλλογικές διαδικασίες.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να το πω αλλιώς; Έχετε ανακουφιστεί που πια δεν θα είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου και δεν θα πρέπει να δικαιολογείτε διαρκώς; Γιατί εγώ το έζησα δημοσιογραφικά, επιτρέψτε μου και προεκλογικά και από την κυβέρνηση. Δηλαδή, να δικαιολογείτε από το «βοήθεια, βοήθεια» έξω από την ΕΡΤ, χωρίς να την πειράζει κανείς ή να την συλλαμβάνει ή να απειλείται από κανέναν, μέχρι και τις πρακτικές που ακολούθησε η ίδια –έτσι ήθελε και δικό της δικαίωμα- από τη θεσμική της θέση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για μας όλο αυτό δεν είναι ανακουφιστικό. Όλα αυτά που προέκυψαν και από τους συντρόφους μας που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά τα οποία περιγράφετε, δεν μας ανακουφίζουν. Είναι λυπηρά γεγονότα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Λίγο αργά δεν είπατε, όμως, ότι ήταν κακή επιλογή; Την αποκαλέσατε δικτάτορα. Θέλω να πω, είχε δώσει σαφή δείγματα γραφής τόσο καιρό, προφανώς δημιουργούσε και αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ή απλώς το σκεφτόσαστε και δεν το λέγατε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω κάτι; Έχει εξαντληθεί ο σχολιασμός για την κυρία Κωνσταντοπούλου. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται άλλο. Ειπώθηκαν αρκετά, σηκώθηκαν τόνοι. Δεν χρειάζεται άλλο. Είναι πια σαφές, το ξέρουμε όλοι: Έρχονται εκλογές, η Βουλή τελειώνει, η κυβέρνηση παραιτήθηκε, μπαίνουμε σε ένα άλλο περιβάλλον και ας μιλήσουμε πια για την επόμενη ημέρα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά ενώ έχουμε παραιτημένη κυβέρνηση, έχουμε την κυρία Κωνσταντοπούλου να συνεχίζει σαν να μην πέρασε μια μέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τελειώνει αυτή η περίοδος.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Τελειώνει, μέχρι Πέμπτη, Παρασκευή που θα υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση και στη συνέχεια κλείνει η Βουλή. Μέχρι τότε, η στρατηγική της κυρίας Κωνσταντοπούλου…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυρία Κωνσταντοπούλου κρατάει τη Βουλή ανοιχτή, ενώ επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει αυτό.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί το κάνει αυτό, πώς το ερμηνεύετε στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω πως η κυρία Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εκπροσωπείται καλύτερα ο θεσμικός της ρόλος. Η άποψή μας είναι εντελώς διαφορετική.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ ξέρω φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που μου λένε για την προσπάθεια –εγώ δεν το πιστεύω, αλλά το έχω ακούσει από στελέχη που είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ψηφοθηρίας, μέχρι και την τελευταία στιγμή από την πλευρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου που επενδύει σε ένα κοινό που είναι πολωτικό, λόγω των αναμνήσεων του παρελθόντος ή του τρίτου μνημόνιου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν ξέρω αν η κυρία Κωνσταντοπούλου θα πολιτευτεί, πώς θα πολιτευτεί.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Οι πληροφορίες μιλάνε για σύμπλευση με τον κύριο Λαφαζάνη. Βεβαίως, μένει να το δούμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μας απασχολεί αυτό. Θα το δούμε. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε σχολιασμούς σε τέτοιο επίπεδο. Αλλά σημασία έχει ότι σήμερα παραμένει με επιμονή της κυρίας Κωνσταντοπούλου η Βουλή ανοιχτή. Σε τρεις ημέρες όλα θα τελειώσουν έτσι και αλλιώς

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δεν θα πρέπει να πάει ο κ. Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Siemens;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα σχολιάσω πιθανές συμπεριφορές άλλων.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Είναι ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μια κλειστή, κατά την άποψή μου Βουλή - αυτή είναι η δική μου η άποψη - σήμερα δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε όλα αυτά. Μια καινούργια Βουλή θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εμείς όμως οφείλουμε να ρωτήσουμε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, ποια άποψη έχει για το γεγονός ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει και τις γνώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του καθηγητή της στο παρελθόν να έχει μια ευθεία κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, δεν τήρησε, αν θέλετε και το λεγόμενο πολιτικό θεσμικό τακτ, να αμφισβητήσει τον ανώτατο θεσμικό παράγοντα που έχει αυτός ο  τόπος και με πράγματα τα οποία…

Επιτρέψτε μου, έχουμε δηλώσεις του εξερχόμενου από το Προεδρικό Μέγαρο κυρίου Μεϊμαράκη.

(Μεσολαβούν δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη)

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μεϊμαράκη για τα καλά του λόγια. Να πω και τη διαπίστωση ότι φάνηκε και σε αυτή την τοποθέτηση καθαρά ότι ο φόβος της ΝΔ και του κ. Μεϊμαράκη για εκλογές, είναι να μετατοπιστεί προς την κοινωνία: «φοβηθείτε τις εκλογές, έρχεται η καταστροφή πάλι».

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Νέα μέτρα πρόβλεψε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νέα μέτρα, καταστροφή, πανικός. Το ίδιο σενάριο, αυτό που σχολίασα και προηγουμένως. Δεν χάνεται η χώρα, επειδή θα κάνουμε 20 ημέρες εκλογές. Είναι υπερβολή όλο αυτό. Η χώρα, χάθηκε γιατί είχαμε 5 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών τις οποίες η ΝΔ δεν διαπραγματεύτηκε, ακολούθησε τυφλά και υποτακτικά και γι` αυτό η πολιτική της απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις 25 Γενάρη. Θέλουμε να μας πει, λοιπόν, η ΝΔ –και είναι και απαίτηση του ελληνικού λαού να ακούσει καινούργιο προγραμματικό λόγο. Έχει η ΝΔ καινούργιο πρόγραμμα, να το βάλει πάλι στον ελληνικό λαό; Διότι το ίδιο, αυτό το πρόγραμμα που είχε η ΝΔ απερρίφθη. Επομένως, ας μας μιλήσουν πια για τη θετική τους, προς τα μπροστά πρόταση πλην της πιστής τήρησης μνημονίων που μέχρι τώρα ήταν όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα της ΝΔ. Ας μας βάλουν και κάτι άλλο, ας το βάλουν στον ελληνικό λαό να κριθεί. Εμείς δεν έχουμε πρόγραμμα την πιστή τήρηση των μνημονίων. Έχουμε μια συμφωνία που ομολογούμε πως θα την χρησιμοποιήσουμε ως μια βάση και παράλληλα να στηρίξουμε τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:  Η συμφωνία, το μνημόνιο, έχει δυναμική, δηλαδή μπορεί να αλλάξει στην πορεία; Μπορεί, δηλαδή, παράγραφοι να μεταφέρονται, να αλλάζουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν στη συμφωνία όροι που έχουν μείνει ανοιχτοί, υπάρχουν όροι και σημεία που έχουν μείνει ανοιχτά, είναι προς διάλογο και το φθινόπωρο. Σας θυμίζω τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για τα οποία θα πρέπει να το σκεφτεί ο ελληνικός λαός ποιον θα εμπιστευτεί για να τα διαπραγματευτεί. Αυτά τα έχουμε μπροστά. Έχουμε μπροστά τη μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα ή τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την αναδιάρθρωσή του. Θα το σκεφτεί ο ελληνικός λαός και θα αποφασίσει ποιον εμπιστεύεται να το κάνει αυτό. Είναι βέβαιο, κι αυτό το έχουμε εισπράξει, ότι οι έλληνες πολίτες μας εμπιστεύονται να διαπραγματευτούμε, διότι έχουμε αποδείξει πως με ρίσκο, με ρίσκο έχουμε ακολουθήσει όλους τους δυνατούς τρόπους για να πιέσουμε και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Διαπιστώσαμε ότι εξερχόμενος ο κύριος Μεϊμαράκης είπε: «Δεν έχω να πω κάτι ρε παιδιά». Παρόλα αυτά φάνηκε ότι είχε αρκετά να πει και η κατηγορία, ξέρετε, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, που επισημαίνεται διαρκώς, δεν έχω καταλάβει εάν πραγματικά η Ν.Δ. επιθυμεί ή δεν επιθυμεί τις εκλογές. Μπορεί να τις επιθυμεί. Απλά δεν εξυπηρετεί να πει σε κάποιον που έχει ταλαιπωρηθεί και ενδεχομένως η επιχείρησή του να ταλαιπωρείται πολλούς μήνες και με το προεκλογικό κλίμα να του πεις θέλω κι εγώ εκλογές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Ν.Δ. ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχει καμία τύχη σε αυτές τις εκλογές. Και το ξέρει κι από αυτά που της συμβαίνουν στο εσωτερικό κι από αυτό που εισπράττει και έχει εισπράξει μέχρι σήμερα από τον κόσμο. Η Ν.Δ. όφειλε όλο αυτό το διάστημα να έχει αλλάξει πολιτική, όχι μόνο πρόσωπα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μην πάμε στη Ν.Δ., να κοιτάξουμε τα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, γι’ αυτό σας είπα πριν ότι καινούργια πολιτική πρόταση δεν έχουμε. 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, πριν πάμε στο κομμάτι Λαφαζάνη που καίει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γιατί καίει; Ποιον καίει;
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα σας πως γιατί και θα το καταλάβετε. Αυτούς που δίνουν όσο χρόνο έχει διαθέσιμο η Λαϊκή Ενότητα, πριν γίνει Λαϊκή Ενότητα, δηλαδή η φήμη Λαφαζάνη, οι σύντροφοι Λαφαζάνη, στον δημόσιο λόγο, τον τελευταίο μόνο μήνα, δεν είχε κανένα κόμμα. Ίσως γιατί δεν ήταν αυξημένο το ενδιαφέρον, δεν διαπιστώνω κάτι πονηρό, μην παρεξηγηθώ, αλλά είχαν όντως πολύ χώρο γιατί προφανώς είχαν κάτι να πουν ή κάτι να εξηγήσουν που το είχαν ανάγκη και οι τηλεθεατές και να γνωρίζουν και οι ακροατές.

(Μεσολαβεί ρεπορτάζ από το λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν 2.500 πρόσφυγες)

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο πλανάται και αντιπολιτευτικό, αν θέλετε, το θέτω και έτσι αντιπολιτευτικά, ότι αυτή η κυβέρνηση διέλυσε, εάν κάτι είχε καταφέρει η προηγούμενη στο θέμα του μεταναστευτικού, κυρίως σ’ αυτό το κύμα προσφύγων, παράτυπων μεταναστών. Λένε, μάλιστα, ότι η επιλογή της κυρίας Χριστοδουλοπούλου στη θέση τη συγκεκριμένη, αλλά και του κυρίου Δρίτσα, που είναι επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος, θα έπρεπε, ενδεχομένως, να είναι πιο αυστηρό στον έλεγχο της εισροής, αυτής της μεταναστευτικής ροής, για να είμαι πιο σαφής, ήταν λανθασμένη επιλογή. Κυρίως αφορά στην κυρία Χριστοδουλοπούλου. Επίσημα η κυβέρνηση τι λέει τόσες μέρες μετά και μ’ αυτές τις εικόνες; Παραμένετε στο να καλύπτετε την κυρία υπουργό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξεκινώντας από το τελευταίο σας σχόλιο για τους δύο υπουργούς, και η κυρία Χριστοδουλοπούλου και ο κύριος Δρίτσας έχουν δώσει μάχες και έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το νέο, επαναλαμβάνω, νέο, καινούργιο μεγάλο ζήτημα.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Εάν δεν κάνω λάθος, έκανε αυτοκριτική η κυρία Χριστοδουλοπούλου και παραδέχτηκε και λάθη στη προσέγγιση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. Λάθη, κάτι που δεν προλάβαμε κ.λ.π. σε επίπεδο τεχνικό να το καταλάβω, αλλά από αυτό μέχρι το σημείο να αποδομείται η προσωπικότητα της κυρίας Χριστοδουλοπούλου μέσω αυτού, νομίζω ότι είναι ένα τραγικό λάθος.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εντάξει, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με έναν δήμαρχο, με τον δήμαρχο Κω. Θα έπρεπε να μπει σε έναν ανοιχτό διάλογο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και καλώς έπραξε, καλώς έπραξε.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Καλώς έπραξε, λέτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά. Ο δήμαρχος της Κω είχε μια τακτική, να μην θέλει να γίνει ένας χώρος υποδοχής προκειμένου να υπάρξουν συνθήκες ανθρώπινες, δεν συνεργάστηκε σ’ αυτή την κατεύθυνση διότι δεν ήθελε χώρο υποδοχής στο νησί. Αυτό ξέρετε τι είναι; Είναι «δεν βλέπω την πραγματικότητα, δεν την αντιμετωπίζω κατάματα, δεν θέλω να τη δω, κρύψε την κάτω από το χαλί». Αυτό δεν είναι πολιτική για να αντιμετωπίζεις το μεταναστευτικό θέμα σήμερα. Και το λέω καινούργιο θέμα γιατί πρόκειται για προσφυγικές ροές, είναι άνθρωποι που τους βλέπουμε όλοι, είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, είναι άνθρωποι που ήταν μικρομεσαία τάξη στη χώρα τους, ήταν άνθρωποι ευκατάστατοι και που κάτω από την απειλή της βόμβας και του θανάτου, του ολέθρου, ξεσπιτώνονται για να μπορέσουν να φτάσουν σε ένα ασφαλές, τουλάχιστον για τη ζωή τους και τα παιδιά τους, περιβάλλον.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να μας επιτρέψετε, όμως, την κριτική…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι καινούργιο θέμα και τεράστιο ζήτημα, το οποίο -όπως είπε και η κυρία Μέρκελ χθες- θα αποτελέσει για την Ευρώπη μεγαλύτερο ζήτημα ακόμη και από την κρίση της Ελλάδας.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπάρχουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να απορροφηθούν από άλλες χώρες σύντομα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συνεχώς υπάρχουν πρωτοβουλίες, αλλά να πούμε ειλικρινώς το εξής: Οι τεράστιες αυτές μεταναστευτικές ροές, μ’ έναν πόλεμο ο οποίος δεν υφίεται, αντιλαμβάνεστε  ότι δεν σταματά η γενεσιουργός αιτία. Επομένως, απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες αρχικά. Εμείς έχουμε - ο ΣΥΡΙΖΑ - έχουμε βάλει το θέμα όλο αυτό το διάστημα στην Ευρώπη…
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ τη μόνη διεθνή πρωτοβουλία που είδα είναι η επιστολή Γιουνκέρ, που λέει ότι λυπάμαι που ζω σ’ αυτή την Ευρώπη…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, έχουμε κάνει κι εμείς, αλλά και ο κύριος Αβραμόπουλος. Να μην υποβαθμίσουμε τις προσπάθειες.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ κοιτάω το αποτέλεσμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν είχε καμία μεταναστευτική πολιτική.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι το εκατό τοις εκατό; Αυτό λέτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. Μέχρι και τον Γενάρη, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το μόνο που έχουμε παραλάβει είναι πρόστιμα για την κακή αντιμετώπιση στο μεταναστευτικό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ευρώ πρόστιμα στην πλάτη μας από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εδώ, λοιπόν…
(Διακοπή για απευθείας ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Σινάνη από τη Μυτιλήνη, σχετικά με το μεταναστευτικό)
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, αντιλαμβάνεστε, γιατί και οι δημοσιογράφοι είμαστε πολίτες που ζούμε αγωνίες, ο Γιάννης Σινάνης, που τον γνωρίζω, είναι ένας εξαίρετος συνάδελφος και δεν μπορεί να κρύψει την οργή αυτού που ζει κάθε μέρα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το συζητώ, αλίμονο. Το που στρέφουμε την οργή μας…
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το εάν θα τη στρέψεις στην κυβέρνηση, αντιπολίτευση ή οπουδήποτε, αυτό αφορά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό σχολίασα. Κοιτάξτε, η Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται - είμαστε απέναντι σ’ αυτό, είμαστε πολύ αντίθετοι σ’ όλο αυτό - σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Οι πολιτικές αποτροπής - κάποιοι συνειδητά είχαν και τέτοιες πολιτικές  - «κουκουλώστε τους ακόμη και κάτω από τα κύματα, ακόμη και στον πάτο της Μεσογείου».
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όχι, εγώ θυμάμαι και δηλώσεις περί τοποθέτησης ναρκών. Και για νάρκες είχαν μιλήσει, για επανεγκατάσταση ναρκών. Αυτό να το λέμε, να λέμε αλήθειες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νάρκες, φράχτες, ιστορίες, είμαστε σαφώς απέναντι. Θα κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Το μεταναστευτικό με τόσες προσφυγικές ροές, επαναλαμβάνω ότι είναι ένα καινούργιο πρόβλημα που θα επιτείνεται όσο η αιτία δεν σταματάει.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αλλά δεν είναι λύση ο Ελαιώνας των 600 ατόμων…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Ελαιώνας είναι μία κίνηση.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: … Όταν κάθε μέρα στην Αττική έχουμε γύρω στις 3.000, είναι μία κίνηση. Θα έχουμε κι άλλο Ελαιώνα λέτε σε μία περιοχή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όφειλε η χώρα αυτή, η οποία είναι χώρα υποδοχής, γιατί είναι στα όρια, εκ των πραγμάτων, χώρα εισόδου, όφειλε να έχει υποδομές.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε ότι προλαβαίνετε να κάνετε αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι, αυτό μας λέτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατηγορούμαστε για όλα αυτά που δεν προλάβαμε να κάνουμε, όσα δεν έκαναν οι προηγούμενοι τα τελευταία χρόνια. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα από το τι κατηγορούμαστε σημασία έχει τι θα κάνουμε για εμάς. Κι εμείς θέλουμε να κάνουμε γρήγορα, έχουμε ζητήσει εγκαίρως, κι όλο αυτό το διάστημα νομοθετήσαμε, για να μπορέσουμε να εισπράξουμε εκτάκτως χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεργαστήκαμε και με τον Επίτροπο να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι χωρίς χρήματα αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνεται.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υπάρχει ερώτημα εδώ.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ποιος είναι ο νέος Επίτροπος, δεδομένου ότι φαίνεται πως ο κύριος Αβραμόπουλος θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα αποκαθηλώσω εγώ τον κύριο Αβραμόπουλο και προφανώς δεν θα διορίσω τον καινούργιο.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Η σκέψη σας ποια είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν σκέψεις σε υποθετικά ερωτήματα.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο κύριος Λαφαζάνης σε λίγο παίρνει τη διερευνητική εντολή. Φοβάστε τη δυναμική της Λαϊκής Ενότητας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβηθούμε κανενός καμία δυναμική. Εμείς κάνουμε πολιτική, έχουμε πολιτικές προτάσεις, έχουμε δώσει δείγματα γραφής, τα βάζουμε στον ελληνικό λαό να μας κρίνει…
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα είναι ανοιχτή πληγή η Λαϊκή Ενότητα στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Έχουμε πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση για να σας απαντήσω.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο κύριος Λαφαζάνης θα μπει στη Βουλή; Το βλέπετε πιθανό;
 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα σχολιάσω εκλογικά ποσοστά. Στην πορεία μόλις  ξεκινήσουν οι εκλογές, θα το δούμε.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σύντροφοι που έφυγαν και πήγαν στο πλευρό του κυρίου Λαφαζάνη, στις περιφέρειές τους έχουν πάει πάρα πολύ καλά. Πιστεύετε πως θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία ως εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας;
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Και εδώ είναι κλειδί οι επιλογές των νέων προσώπων.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα πρόσωπα ξέρετε ήταν εκλεγμένα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ…
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Το πρόγραμμα της ΔΕΘ.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το πρόγραμμα της ΔΕΘ ήταν ένα κομμάτι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε να εντυπωσιάσουν με τη δραχμή στο πρόγραμμά τους; Εκτός κι αν δεν τη βάλει η Λαϊκή Ενότητα τη δραχμή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η εκτίμηση είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει επιστροφή στη δραχμή, δεν θέλει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσει ή όχι έναν πολιτικό φορέα ο οποίος έχει ως πρόταγμα επιστροφή στη δραχμή.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να δούμε τη δημοσκόπηση της BILDγιατί εδώ δεν γίνονται δημοσκοπήσεις, γίνονται στη Γερμανία. Και επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι κώδικα δεοντολογίας έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε σεβασμό στο κόμμα, που όταν λέει ότι παραδίδεις την έδρα σου, άμα και διαφωνείς με την πολιτική της κυβέρνησης παραδίδεις την έδρα σου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι προς κρίσιν.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι άλλαξε σ’ εσάς;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ποιος δεν εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο έχει συντάξει και συνυπογράψει, το ποιος δεν το εφαρμόζει, θα κριθεί κι αυτό βεβαίως, όλα θα κριθούν.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό είναι πολιτική ηθική, να συμφωνείς σε κάτι και αργότερα να το απορρίπτεις;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς και είναι.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να το απορρίπτεις μετά, να μην το ακολουθείς. Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής ηθικής γι’ αυτούς;
 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν έχεις συμφωνήσει ότι ακολουθείς την πλειοψηφική άποψη και έχεις συνυπογράψει κώδικες, νομίζω ότι θα έπρεπε να το έχουν σκεφτεί καλύτερα.
 ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τίθεται θέμα πολιτικής ηθικής, λέτε, εδώ;
 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τέθηκε προηγουμένως, διότι τώρα πια έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα. Υπάρχει ο καινούργιος πολιτικός φορέας, ας συζητήσουμε από εδώ και μετά.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ξέρετε κάτι; Οι κακές γλώσσες θα το λέγανε καιροσκοπικό αυτό. «Πήρα την έδρα, συμφώνησα να την αφήσω, αλλά εγώ δεν την αφήνω τώρα, γιατί…» 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατά την άποψή μου δεν ήταν σωστό, αλλά εν πάση περιπτώσει από εδώ και πέρα θα ξανακριθούμε πια για τις πολιτικές μας και για τις συμπεριφορές μας, όπως πρέπει να γίνει.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάμε να δούμε τη δημοσκόπηση που ήρθε απ’ έξω. Έχει πλάκα αυτό, μας τρολάρουν οι Γερμανοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λέει ότι το κόμμα του Τσίπρα είναι κοντά στο 28% και με βάση τη δημοσκόπηση έχει πέσει αρκετά, έχει πέσει 8 μονάδες. Η Ν.Δ. είναι στο 25% και ο Λαφαζάνης είναι κοντά στο 8%. Και λένε και για τον Βασίλη Λεβέντη επίσης, ότι θα έχει μεγάλη αύξηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ότι η BILD δίνει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι ήδη μια επιτυχία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, να ξέρουμε εδώ που είμαστε, ότι τον μήνα Αύγουστο δεν γίνονται δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, σε άλλη χώρα μπορεί να γίνονται με άλλους τρόπους, δεν ξέρω πως, αλλά στην Ελλάδα δεν γίνονται δημοσκοπήσεις τον Αύγουστο διότι οι εταιρείες δεν μπορούν να βρουν τον κόσμο στα σπίτια του σε σταθερό τηλέφωνο. Είναι αναξιόπιστες  του Αυγούστου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καινούργια δημοσκόπηση.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, για πρώτη επαφή, γιατί πρώτη φορά έρχεστε στην Πρωινή Ενημέρωση, πιστεύω ότι είχε ενδιαφέρον, κάτι βγήκε. Ήσασταν συνεργάσιμη, πάντως, οφείλω να πω. Τον ρόλο τον έχετε. Αυτό «του λέω κάτι, χωρίς να λέω τίποτα», είναι απίστευτο. Δηλαδή, εάν δεν θέλετε να πείτε κάτι, δεν το πείτε που να χτυπιέται ο άλλος. Σήμερα μας δώσατε πράγματα και για τους συναδέλφους και για μας.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ξεκινά σε λίγο η Πολιτική Γραμματεία. Να μας πείτε ποια θα είναι η γραμμή, σε σχέση με την αναπλήρωση όσων έχουν φύγει. Δηλαδή έχουν φύγει και βουλευτές, που είχαν την πρωτιά στις περιφέρειές τους. Οπότε, εδώ πέρα, μιλάμε για ένα μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η γραμμή σας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, επειδή οι εκλογές είναι με λίστα, θα ακολουθηθεί η σειρά. Βεβαίως, θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα, πολύ αυστηρά και επιλεγμένα, από την κοινωνία πρόσωπα. Ωστόσο, δοκιμασμένα πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες και πρόσωπα τα οποία σηματοδοτούν τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς. Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας να τα πούμε, να ανταμώσουμε κι αν χρειαστεί θα έχουμε και δύσκολες στιγμές μεταξύ μας και αυτό εάν βοηθά την κοινή γνώμη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ. Εάν δεν αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα, δεν είμαστε ικανοί γι’ αυτό που κάνουμε.