Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Μαζική διαδήλωση αγροτών από όλη την Ε.Ε. 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες

Πολλές χιλιάδες αγροτών από πλήθος κρατών μελών αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Υπουργών Γεωργίας των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Σεπτεμβρίου.
Η διαδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, έχει ως στόχο να απαιτήσει άμεσες δράσεις από τους υπουργούς γεωργίας για τις ακραίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αγροτικά προϊόντα, όπως το χοίρειο και βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, και οπωροκηπευτικά.

Όπως τονίζεται από τις δύο οργανώσεις, μέσω της σελίδας τους στο Face book, αγροτικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, καθώς υπάρχει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τομείς όπως τα γαλακτοκομικά, το βόειο και χοίρειο κρέας, τα οπωροκηπευτικά, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των εξαγωγών προς την Ρωσία. Οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής σε πολλές χώρες, αναγκάζοντας κάποιους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Οι παραγωγοί είναι θύματα της διεθνούς πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί και οι ευρωβουλευτές πρέπει να δράσουν αμέσως.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, οι συνδυασμένες δυνάμεις αγροτών και μελών συνεταιριστικών οργανώσεων θα συναντηθούν στο κτίριο των Copa-Cogeca στις Βρυξέλλες, στις 10 π.μ. τοπική ώρα, όπου θα πραγματοποιηθεί σχετική συνέντευξη τύπου,  και θα ακολουθήσει διαδήλωση έξω από το κτίριο Justus-Lipsius, όπου οι υπουργοί θα συναντηθούν μεταξύ 12.00 και 15.00.

Σημειώνεται πως ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ, ήδη σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω συνάντηση ως μια ευκαιρία για να ζητήσουν ενδυνάμωση των μέτρων υποστήριξης της ΕΕ, ιδίως για τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ άλλες, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου δεν το θέτουν αυτό μια προτεραιότητα.

Για περισσότερα: #‎farmaction ‪#‎dairyaction.