Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Βαθμοί και βάσεις στα… πατώματα

Χάνουν τις δυσθεώρητες βάσεις τους οι δημοφιλείς σχολές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση ακόμα και 1.000 μορίων, ενώ στην περιφέρεια η καταβαράθρωση θα αγγίξει τα 2.000 μόρια. «Λυπητερή» για τους περισσότερους ήταν η χθεσινή ανάρτηση των επιδόσεών τους στις φετινές Πανελλαδικές, με τη βαθμολογική σφαγή σε Μαθηματικά, Αρχαία και Φυσική να είναι πολύ πιο σκληρή απ’ όσο αναμενόταν. Ενδεικτικά, το 47,4% των υποψηφίων στη Θετική Κατεύθυνση έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική, ενώ στα Μαθηματικά το ποσοστό έφτασε το 39%. Αντίστοιχα, το 49,6% των υποψηφίων στη Θεωρητική έγραψε κάτω από τη βάση στα Αρχαία. Ακόμα χειρότερες επιδόσεις είχαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, όπου τα γραπτά από 10 και κάτω “ξέφυγαν” σε ποσοστά 79,17% και 69,97% σε Φυσική και Μαθηματικά αντίστοιχα.
Συγκρατημένη πτώση από 150 έως και 400 μόρια αναμένεται σε Νομικές και Ιατρικές Σχολές, σε αντίθεση με τις Πολυτεχνικές, όπου η κάθοδος ακόμα και 800 μορίων είναι δεδομένη. Στα 1.000 μόρια υπολογίζονται οι Φυσικομαθηματικές και αρκετά τμήματα των Οικονομικών Σχολών.
Κι αν στα κεντρικά Ιδρύματα τα 1.000 μόρια κάτω είναι το “πάτωμα”, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν ισχύει το ίδιο για τα περιφερειακά Ιδρύματα.
Η πτώση στα περισσότερα τμήματα αναμένεται ιλιγγιώδης, με τους πιο τολμηρούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 3.000 μόρια κάτω.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 0,95% έπεσαν οι αριστούχοι στα Αρχαία, σε σχέση με το 5% που σημειώθηκε πέρσι. Η Νομική θα κλυδωνιστεί σίγουρα από τη συρρίκνωση των αριστούχων στο μάθημα βαρύτητας, χωρίς όμως να σημειωθούν αξιοσημείωτες διαφορές. Γύρω στα 150 μόρια κάτω υπολογίζεται για τη σχολή της Αθήνας, ενώ και για τη Θεσσαλονίκη μπορεί να φτάσει τα 200, ενώ η μεγαλύτερη πτώση της τάξης των 400 μορίων υπολογίζεται στην Κομοτηνή. Πτώση υπολογίζεται στην Ψυχολογία, στο Πολιτικό Νομικής και το Ιστορικό Αρχαιολογικό, που μπορεί, ειδικά στα περιφερειακά, να ξεπεράσει τα 500 μόρια. Οι επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες) που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα θα επηρεάσουν την πτώση στις ξένες φιλολογίες και τις σχολές ΜΜΕ.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Πρόκειται για το πεδίο που, μαζί με τα Οικονομικά, υπολογίζεται ότι έχει πτώση ακόμα και 1.000 μορίων. Οι Φυσικομαθηματικές Σχολές θα επιστρέψουν στα… χαμηλά τους, στις βάσεις, δηλαδή, προηγούμενων ετών, όπως το 2011 και το 2013, όταν οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν εξίσου χαμηλές. Πτώση αναμένεται και στις Γεωπονικές Σχολές αλλά και στα Τμήματα της Πληροφορικής, που θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια εξαιτίας των πολύ χαμηλών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική. Για την περιφέρεια, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Μαθηματικών στη Σάμο, που πέρσι ανέβηκε πάνω από 1.100 μόρια, φέτος αναμένεται να πέσει ακόμα χαμηλότερα από τη βάση του 2013.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Όπως και στην περίπτωση της Νομικής, η Ιατρική Αθήνας θα χάσει κάποια μόρια, αλλά πολύ πιθανόν να μην πέσει από τα 19. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις περιφέρειες, χωρίς όμως να ξεπερνάει τα 400 μόρια με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Για 500 μόρια κάτω εκτιμώνται σχολές σχετικές με Βιολογία, ειδικότερα σε περιφερειακά Ιδρύματα, η πτώση όμως θα είναι συγκρατημένη λόγω των καλών επιδόσεων στο μάθημα βαρύτητας της Βιολογίας.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα κινηθούν οι Πολυτεχνικές Σχολές, οι οποίες βέβαια πέρσι είδαν τις βάσεις τους να εκτοξεύονται. Τα «επίπεδα Ιατρικής» που έπιασε η Μηχανολόγων Μηχανικών με 19.000 μόρια θα πέσουν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μέχρι και για 800 μόρια κάτω σε κάποιες από αυτές. Ακόμα και 2.00 μόρια υπολογίζεται να πέσουν οι Πολυτεχνικές στην περιφέρεια, καθώς αυτό προκύπτει από το συνδυασμό χαμηλών επιδόσεων και μικρής ζήτησης. Ειδική κατηγορία αποτελούν οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, καθώς το ειδικό μάθημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων. Αν οι επιδόσεις είναι υψηλές, πολύ πιθανόν να συγκρατηθεί η πτώση.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
Αν και σημειώθηκαν μέτριες επιδόσεις στα Μαθηματικά και σχετικά υψηλές στο ΑΟΘ, που είναι υποχρεωτικό μάθημα, τις Οικονομικές Σχολές τις διεκδικούν κυρίως υποψήφιοι από τη Θεωρητική και Τεχνολογική κατεύθυνση, όπου οι επιδόσεις τους στα Μαθηματικά υπήρξαν απογοητευτικές. Παρά την άνοδο της ζήτησης στις Οικονομικές Σχολές, στοιχείο που δείχνει συγκρατημένη πτώση, οι κακές επιδόσεις πολύ πιθανόν να υπερνικήσουν πιέζοντας τις βάσεις προς τα κάτω ακόμα και 800 με 1.000 μόρια, ειδικά σε τμήματα που κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 
enikos.gr